Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Leasecontract overnemen - het alternatief met een korte looptijd

Heb je geen zin om aan een lang leasecontract vast te zitten? Een leasecontract overnemen kan een oplossing bieden. Bij het overnemen van een leasecontract neem je een leaseauto of een bestaand leasecontract over van de oorspronkelijke contracthouder en word jij de nieuwe leasenemer.

Leasecontract overnemen - het alternatief met een korte looptijd

Heb je geen zin om aan een lang leasecontract vast te zitten? Een leasecontract overnemen kan een oplossing bieden. Bij het overnemen van een leasecontract neem je een leaseauto of een bestaand leasecontract over van de oorspronkelijke contracthouder en word jij de nieuwe leasenemer. Dit gebeurt meestal wanneer de oorspronkelijke contracthouder om welke reden dan ook niet langer in staat is of wil doorgaan met het leasecontract. De nieuwe partij neemt dan de verantwoordelijkheid voor het betalen van de resterende leasetermijnen en het gebruik van het geleasede auto. Hier vertellen we je waar je op moet letten.

Waarom een leasecontract overnemen?

Het overnemen van een leasecontract is vaak een win-win situatie voor alle partijen. De leasenemer krijgt namelijk de kans om voortijdig van een ongewenst contract af te komen en de leasemaatschappij krijgt er een nieuwe klant bij die trouw de leasetermijnen tot aan het einde van het contract kan voldoen. En dan is er natuurlijk de kersverse leasenemer zelf. Niet alleen profiteert hij of zij van een kortere contractduur, vaak heeft de vorige eigenaar al een aanbetaling gedaan, waardoor de nieuwe leasenemer deze extra kosten niet meer hoeft te dragen. We zetten hier alle voordelen van een leasecontact overnemen op een rij:

Voordelige voorwaarden: soms kan het overnemen van een bestaand leasecontract gunstiger zijn dan het afsluiten van een nieuw leasecontract. De maandelijkse betalingen en andere voorwaarden kunnen al onderhandeld zijn, waardoor je mogelijk een betere deal krijgt dan wanneer je zelf een nieuw leasecontract zou afsluiten. Een ander voorbeeld: auto’s worden ieder jaar duurder. Een leasecontract dat al twee of drie jaar loopt kan daardoor zomaar goedkoper zijn dan dat van een nieuwe leaseauto.

Korte termijnbehoefte: als je slechts voor een korte periode een auto nodig hebt, kan het overnemen van een leasecontract een handige oplossing zijn. Je verbindt je alleen aan de resterende duur van het huidige contract, zonder vast te zitten aan een langere leaseperiode. Zo kun je veel geld besparen, want het is vaak erg prijzig om een kortlopend leasecontract af te sluiten.

Beschikbaarheid van een gewenste auto: soms kan het gebeuren dat een specifiek model of type auto niet beschikbaar is voor directe leasing bij de leasemaatschappij, maar dat iemand anders dit model in zijn/haar leasecontract heeft. Door dat contract over te nemen, kun je toch de gewenste auto rijden.

Snel kunnen rijden: ook als je geen voorkeur hebt voor een bepaald model, kan het door lange levertijden soms lang duren voordat een leasemaatschappij een auto voor je heeft. Het overnemen van een leasecontract is dan een mogelijkheid om snel te kunnen rijden.

Beperkte aanbetaling: bij het overnemen van een leasecontract hoef je mogelijk geen of een lagere aanbetaling te doen in vergelijking met het afsluiten van een nieuw leasecontract.

Flexibiliteit: leaseovername biedt een bepaalde mate van flexibiliteit, omdat je de resterende looptijd van het bestaande contract overneemt. Je zit dus niet jaren vast aan een contract.

Lease contract overnemen

Zijn er ook nadelen?

Hoewel het overnemen van een leasecontract voor een auto voordelig kan zijn, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

Slijtage en schade: je krijgt de auto in de staat waarin deze zich bevindt op het moment van de leaseovername. Als de vorige leasenemer de auto niet goed heeft onderhouden of als er schade is, ben jij verantwoordelijk voor eventuele reparatiekosten en het herstellen van de auto in de originele staat bij het inleveren van de auto aan het einde van de leaseperiode. Controleer de auto dus uitvoerig voordat je het contract overneemt.

Kilometerbeperkingen: het leasecontract kan een beperking hebben op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Als je jaarlijks moeiteloos 20.000 kilometer op de teller zet, maar het leasecontract beperkt het toegestane aantal kilometers tot 10.000 per jaar, dan heeft het weinig zin om het contract over te nemen. Als de vorige leasenemer bovendien op het moment van overname al veel kilometers heeft gereden, kun je tegen extra kosten aanlopen als je de limiet overschrijdt.

Beperkte keuzemogelijkheden: bij het overnemen van een leasecontract ben je gebonden aan de specificaties van de auto en uitrusting zoals die in het oorspronkelijke contract zijn opgenomen. Het kan dus zijn dat de auto niet helemaal aan de wensen voldoet.

Overdrachtskosten: sommige leasemaatschappijen brengen administratieve kosten in rekening voor het overnemen van een leasecontract. Het is verstandig om in je budget hiermee rekening te houden. Overleg eventueel met de vorige leasenemer wie deze kosten op zich neemt.

Restitutie en borg: het is mogelijk dat de vorige leasenemer een borg heeft betaald bij het afsluiten van het leasecontract. Als nieuwe leasenemer moet je controleren wie er recht heeft op restitutie van deze borg aan het einde van het leasecontract.

Restwaarde: omdat de auto volgens Deel II van het kentekenbewijs een vorige eigenaar heeft, vermindert de restwaarde van de auto. Als nieuwe leasenemer zul je dit moeten compenseren.

Toch niet zo snel rijden: in sommige gevallen kan het wel zes weken duren tot de overname van het leasecontract helemaal rond is. Heb je snel een auto nodig, dan moet je daar wel even bij stilstaan. Neem contact op met de leasemaatschappij en vraag of ze een inschatting kunnen geven van de verwachte duur van overnameproces.

Zo neem je een leasecontract over

Heb je interesse in het overnemen van een leasecontract? Zoek dan eerst naar de juiste aanbieding. Denk na over welk automodel je wilt en welke opties en voorwaarden je in het contract wilt hebben. Denk hierbij aan de resterende tijd van het contract en het maandelijkse leasebedrag. Let ook op of er al een aanbetaling is gedaan en wat de limiet is voor het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Hier zijn de vervolgstappen die je daarna moet nemen om een leasecontract van een auto over te nemen:

Informeer bij de leasemaatschappij: neem contact op met de leasemaatschappij waar het huidige leasecontract loopt. Vraag of ze leaseovernames toestaan en welke stappen je moet nemen om het proces te starten. Zij zullen mogelijk een kredietcontrole uitvoeren om te beoordelen of je financieel in staat bent om het contract over te nemen

Onderhandel met de huidige leasenemer: onderhandel over eventuele kosten, zoals de overdrachtskosten, en bespreek de staat van de auto en eventuele schade.

Vul de benodigde documenten in: als de leasemaatschappij akkoord gaat met de leaseovername, zullen zij je voorzien van de benodigde documenten. Zowel jij als de huidige leasenemer moeten de overdrachtsdocumenten ondertekenen om de leaseovername officieel te maken.

Betaal eventuele kosten: als er overdrachtskosten of andere vergoedingen zijn, zorg dan dat je deze op tijd betaalt. Na het voltooien van alle stappen en betalingen, ontvang je een bevestiging van de leasemaatschappij dat de leaseovername is afgerond.

FAQ

In veel gevallen pakt het overnemen van een contract gunstiger uit. Dat geldt zeker als je een occasion leasecontract overneemt. Soms krijg je zelfs een overnamebonus.

Alle artikelen

cancelar contrato leasing

Lease auto verzekering

Advies · Lease
iStock-1057946292

Auto leasen zonder aanbetaling

Advies · Lease
Electric car, charging, landscape

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease
Ontdek meer