Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Leasecontract overnemen - het alternatief met een korte looptijd

Bij het overnemen van een leasecontract neem je een leaseauto of een bestaand leasecontract over en word jij de nieuwe leasenemer. Je leest hier waar je allemaal op moet letten.

Waarom een leasecontract overnemen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ​​leasecontract wordt overgenomen. Financiële problemen zijn vaak de oorzaak. De leasetermijnen kunnen dan niet meer betaald worden. Helaas kun je niet zomaar uit een leasecontract stappen. Iemand anders kan wel het bestaande contract overnemen en je kunt dat zelf natuurlijk ook doen. Een win-win situatie. Bovendien is het een prima oplossing voor als je maar voor korte tijd een auto nodig hebt. In dat geval is het overnemen van een bestaand contract vaak een ideale en betaalbare oplossing.

Een leasecontract overnemen in plaats van een langlopende lease

Als je niets voelt voor de lange looptijden van een leasecontract of je wilt geen aanbetaling doen, dan kun je overwegen om een bestaand leasecontract over te nemen. Als je al weet dat je maar voor een bepaalde tijd een auto nodig hebt, dan is het een goedkoop alternatief voor een langlopend leasecontract. De voordelen van overname op een rijtje:

  • een kortlopend contract met de lage kosten van een lang contract
  • mogelijk recht op extra vergoedingen
  • snel kunnen autorijden
  • ideaal voor starters

Als je een nieuwe auto hebt besteld waar een levertijd op zit, of als je nog even moet wachten tot je droomauto op de markt komt, dan kun je de wachttijd overbruggen. Het overnemen van een bestaand leasecontract kan dan voor jou de perfecte oplossing zijn.

Voordelen van het overnemen van een leasecontract

Eigenlijk zijn alle betrokkenen gebaat bij een lease-overname. Aan de ene kant heeft de leasenemer een manier om vroegtijdig uit het ongewenste contract te stappen. Aan de andere kant is de leasemaatschappij of autodealer blij met een nieuwe klant die de leasetermijnen kan voldoen tot het einde van het contract. Als nieuwe leasenemer heb je waarschijnlijk het grootste voordeel. Naast de kortere contractduur zijn de maandelijkse termijnen meestal lager dan bij een lange leaseperiode het geval zou zijn geweest. Daarnaast kan het zijn dat de vorige eigenaar al een aanbetaling heeft gedaan. Deze hoef jij dan niet meer te doen, tenzij er andere afspraken worden gemaakt.

Zijn er ook nadelen?

Ja die zijn er ook. Hoe aantrekkelijk en goedkoop het overnemen van een leasecontract ook lijkt, het heeft naast de vele voordelen ook een paar nadelen. Zo kun je de auto niet zelf samenstellen. Dit geldt ook voor het leasecontract. De persoonlijke afspraken, zoals het leasetarief en de looptijd, moeten worden overgenomen door de nieuwe leasenemer. Zeker bij kilometerleasing moet je hier goed op letten. Rijd je meer kilometers dan je voorganger, dan zul je moeten bijbetalen voor de extra kilometers.

Zo neem je een leasecontract over

Heb je interesse in het overnemen van een leasecontract? Zoek dan eerst naar de juiste aanbieding. Zoek bijvoorbeeld het gewenste model op, maar bedenk ook welke opties je toekomstige auto moet hebben en welke voorwaarden er in het contract moeten staan. Denk bijvoorbeeld aan de resterende contractduur en de hoogte van het leasetarief. Het is ook belangrijk of er een aanbetaling is gedaan, of dat er een bepaald aantal kilometers is afgesproken, zoals bijvoorbeeld bij kilometerleasing.

Bij de overname horen ook overschrijvingskosten. Het kan zijn dat jij die als nieuwe leasenemer moet betalen of dat je afspreekt dat de aanbieder ze betaalt. Dat is nog niet alles. Omdat de auto volgens Deel II van het kentekenbewijs een vorige eigenaar heeft, vermindert de restwaarde van de auto - als nieuwe leasenemer zul je dit moeten compenseren. Afhankelijk van het model kan dit een kostenpost zijn die bij jou op de factuur komt te staan.

Soms kan het wel 6 weken duren tot de overname van het leasecontract helemaal rond is. Heb je snel een auto nodig, dan moet je daar wel even bij stilstaan. Bij het aflopen van het leasecontract heb je gewoon de mogelijkheid om de auto terug te brengen of tegen restwaarde te kopen.

Tip: controleer het contract zorgvuldig en leg alles schriftelijk vast

Voordat je een overgenomen leasecontract ondertekent, moet je je er goed in verdiepen. Kijk bijvoorbeeld naast de algemene voorwaarden ook naar het afgesproken aantal kilometers. Bedenk of dit ongeveer klopt met de kilometerstand, of dat de vorige leasenemer alle kilometers al heeft opgebruikt. Als je minder kilometers rijdt, ontvang je een vergoeding, maar die is lager dan het bedrag wat je moet betalen als je extra kilometers rijdt. Zorg dat alle bedragen inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast is het goed om de overname schriftelijk vast te leggen en alle gebreken op te sommen zodat je er uiteindelijk niet voor aansprakelijk wordt gesteld. Weet je niet zeker of alle schade in beeld is, dan kun je een taxateur inschakelen. Een gedetailleerd overnamecontract zorgt ervoor dat je straks onbezorgd kunt gaan rijden met je nieuwe auto.

FAQ

In veel gevallen pakt het overnemen van een contract gunstiger uit. Dat geldt zeker als je een occasion leasecontract overneemt. Soms krijg je zelfs een overnamebonus.

Alle artikelen

Leasing vs. Finanzierung

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Advies · Lease
Geld, money, car, B2b

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease
Leasing dealership mirrored

Private lease of kopen?

Advies · Lease
Ontdek meer