Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Private lease of kopen?

Een auto kopen of private leasen: wat is het meest interessant voor jou? Het antwoord op die vraag hangt af van je financiële situatie en welke eisen je aan je auto stelt. Lees hier wat er allemaal bij komt kijken.

Kopen - de auto is helemaal van jou

Als je een auto koopt, dan word je meteen voor 100% eigenaar van de auto. Dat betekent ook dat alle afschrijvings- en onderhoudskosten voor jouw rekening zijn. Koop je de auto zonder financiering, dan betaal je geen rente en aflossing. Als je genoeg inkomen hebt, dan moet je vaak wel een tijdje sparen om het aankoopbedrag bij elkaar te krijgen. Kies je voor een lening, bekijk dan de aanbiedingen van banken of kredietinstellingen. Met deze informatie kun je dan onderhandelen met de autoverkoper, zodat je een mooie korting kunt krijgen omdat je contant betaalt.

Tips voor financiering van je auto

Contant betalen voor je auto is uiteindelijk het voordeligst. Als je een lening afsluit, dan worden daar relatief hoge rentepercentages voor in rekening gebracht. Na de aankoop betaal je dan iedere maand een flink maandbedrag aan rente en aflossing voor je auto. De tarieven zijn afhankelijk van de aanschafprijs van de auto en liggen vaak tussen de € 200 en € 400 per maand. Een aanbetaling is ook aan te raden, want daarmee verlaag je het leningbedrag. Het is gebruikelijk om 1/4 van de koopsom aan te betalen.

Private lease als alternatief voor kopen

Een bekend alternatief voor kopen is leasen. Dit is allang niet meer alleen voor bedrijven. Met private lease kun je als particulier ook een auto leasen. De auto wordt dan niet jouw eigendom. In plaats daarvan huur je eigenlijk de auto en betaal je voor het gebruik. Dat is dus een belangrijk verschil met het kopen van een auto. Private lease heeft verder de volgende voordelen:

  • je hebt niet veel spaargeld nodig om in een goede auto te rijden
  • alle kosten zitten in het maandelijkse leasebedrag (behalve brandstof)
  • na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in of koop je deze over

Leasen biedt dus wat meer flexibiliteit in vergelijking met kopen. Je hoeft bovendien geen aparte financiering af te sluiten naast het leasecontract en je kunt direct in de auto rijden.

Private lease, kopen of financieren?

Of je nu gaat kopen, financieren of leasen, alle vormen van autobezit hebben zo hun voor- en nadelen. Daarnaast hebben bedrijven, zelfstandigen en freelancers het voordeel dat ze de maandelijkse leasetermijnen van de winst kunnen aftrekken.Dat is een van de redenen waarom leasen populair is in het bedrijfsleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen leasen, financieren en kopen? In tabel 1 hebben we ze op een rij gezet.

Tabel 1: de verschillen tussen leasen, financieren en kopen

Leasen Financieren Kopen
Lagere tarieven mogelijk Veel kredietvormen Korting bij contant betalen
Kortere contractuele verbintenis Huidige rentetarieven zijn laag Veel spaargeld nodig
Altijd het nieuwste automodel Langere financiële verplichting Kredietbeoordeling niet relevant

Kies jij voor leasen of kopen?

Als je zelf een auto wilt hebben en daar voor langere tijd in gaat rijden, dan is kopen een prima keuze. Wil je graag in de nieuwste automodellen rijden en kun je als bedrijf of zzp’er de autokosten aftrekken? Dan is leasen een goed idee. Voordat je auto ouder wordt en de eerste tekenen van slijtage gaat vertonen, lever je de auto weer in. Zo bespaar je op hoge reparatiekosten.Lease is ook makkelijker, omdat je gewoon een nieuwe auto krijgt en geen gedoe hebt met inruilen of verkopen. Uiteindelijk hangt de keuze tussen leasen en kopen af van je persoonlijke situatie en je voorkeuren.

De droom van een nieuwe auto komt vaak sneller uit als je gaat leasen of je auto financiert. Maar er zijn ook andere manieren om aan een nieuwe auto te komen, zonder dat je eigenaar wordt. Hier hebben we een keuzehulp voor je gemaakt, met voors- en tegens, overzichten en vergelijkingstabellen.

FAQ

Ja, als je alle kosten meerekent, dan is leasen van een nieuwe auto meestal voordeliger dan kopen. Leasemaatschappijen profiteren van schaalvoordelen bij de aankoop van auto’s en het afsluiten van verzekeringen, waardoor ze een gunstige leaseprijs kunnen bieden.

Als je leasecontract afloopt, kun je kiezen om weer een auto te gaan kopen. Je kunt ook de leaseauto overnemen van de leasemaatschappij. Je kunt bij de leasemaatschappij navragen voor welke prijs je de auto zou kunnen kopen. Het voordeel is dat je precies weet wat er allemaal met de auto is gebeurd, omdat je de eerste eigenaar bent.

Nee, Een bijtelling is alleen voor zakelijke rijders. Als je gebruik maakt van private lease, dan is de auto bedoeld voor privégebruik en hoef je geen bijtelling toe te passen.

Het is gunstiger om een auto te kopen als je weinig in de auto rijdt en je geen voorkeur hebt qua model. Het is ook gunstiger als je geen BKR-registratie wilt hebben.

Alle artikelen

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Advies · Lease

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease
Ontdek meer