Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Wat is leasen?

Als je voor kortere of langere tijd een auto nodig hebt, dan kun je een auto kopen of leasen. Maar wat is leasen nou eigenlijk en hoe werkt het? We leggen het hier uit.

Wat is leasen?

Leasen is een manier om in het bezit te komen van een nieuwe auto en daarmee is het een alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. In feite is leasing gewoon een vorm van kredietverstrekking, waarbij je een contract afsluit met een leasemaatschappij, kredietverstrekker of autodealer. Je krijgt voor een kortere of langere periode een nieuwe auto die je kunt gebruiken.en in ruil daarvoor betaal je een vast, maandelijks leasebedrag aan de leasemaatschappij, dealer of kredietinstelling.

In het maandbedrag zijn afschrijving, onderhoud en wegenbelasting meestal inbegrepen. Je betaalt alleen voor de brandstof. Aan het einde van de looptijd van het leasecontract lever je de auto weer in. Er zijn ook leaseconstructies waarbij je aan het einde van de looptijd de auto voor de restwaarde kunt overnemen.

Welke leasevormen zijn er?

Er worden tegenwoordig allerlei leasevormen aangeboden, zodat leasen niet alleen interessant is voor bedrijven en eenmanszaken, maar zeker ook voor particulieren. In ons land zijn er 4 veelvoorkomende vormen van lease die we hier zullen toelichten.

Private lease

het privé leasen van auto’s wordt steeds populairder. Met private lease kun je als particulier ook een nieuwe auto leasen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je geen grote som geld hoeft te hebben om toch in een nieuwe auto te kunnen rijden. Voor een vast maandbedrag kun je in het nieuwste automodel rijden. Net als bij zakelijke lease zijn alle autokosten inbegrepen, behalve het brandstofgebruik. In het leasecontract wordt dit allemaal vastgelegd.

Financial lease

dit is een vorm van lease die veel gebruikt wordt onder zakelijke rijders. Eigenlijk is financial lease niets anders dan een vorm van kredietverschaffing. Als bedrijf koop je een bedrijfsauto naar keuze en de leasemaatschappij zorgt voor de financiering. Tijdens de looptijd betaal je zelf de rente en aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je een slotsom waarna je ook juridisch eigenaar van de auto wordt. Net als bij kopen kun je bij financial lease je eigen auto uitzoeken. Dat kan een nieuwe of tweedehands auto zijn en de leasebedragen kunnen verschillen.

Full operational lease

de meeste zakelijke lease auto's in Nederland worden geleased op basis van full operational lease.Bij deze vorm van lease wordt alles voor je geregeld. In het maandbedrag zijn alle autokosten meegenomen, zodat je geen financiële risico’s loopt. Voor bedrijven is het interessant dat de auto op de balans van de leasemaatschappij staat, ipv op de bedrijfsbalans. Een vervangende auto kan zo geregeld worden en je hoeft meestal alleen voor de brandstof te betalen.

Shortlease

shortlease lijkt veel op full operational lease. Het grootste verschil zit in de looptijd en de keuzemogelijkheden. Een shortlease contract duurt gemiddeld maximaal 24 maanden en minimaal 1 maand. Contracten die langer lopen, zijn vaak operational lease contracten. Bij shortlease heb je minder keuzemogelijkheden. Meestal kun je alleen kiezen uit de bestaande vloot en zelf een auto samenstellen is er dan vaak niet bij.

Wat zijn de voordelen van leasen?

In vergelijking met het kopen van een auto heeft leasen een paar belangrijke voordelen, namelijk:

  • Altijd in de nieuwste auto’s rijden zonder een grote som spaargeld
  • Een vast maandbedrag zonder onverwachte kosten
  • Meestal geen aanbetaling nodig
  • Geen gedoe met inruilen of verkopen van je auto
  • Leasekosten zijn voor bedrijven fiscaal aftrekbaar

Dat maakt leasen tot een prima alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. Soms is leasen zelfs voordeliger dan een nieuwe auto kopen, maar dat hangt een beetje af van het model en type.

Is leasen alleen voor zakelijke rijders?

De tijd dat er alleen in het bedrijfsleven in leaseauto’s werd gereden, ligt ver achter ons. Inmiddels is private lease sterk in opkomst en ontdekken steeds meer particulieren deze vorm van leasing. Je kunt goede leasemaatschappijen herkennen aan het speciale Keurmerk Private Lease. Zo weet je dat je een betrouwbaar privé leasecontract afsluit.

FAQ

Soms kunnen er nadelen aan leasen zitten. Zo krijg je als bedrijf of leasenemer te maken met een fiscale bijtelling. Het aangaan van een leasecontract wordt bij private lease geregistreerd bij het BKR en dit kan van invloed zijn op andere leningen.

Ja, dat kan. Er zijn leasemaatschappijen die occasions of zelfs youngtimers aanbieden in de lease. het voordeel is vaak dat de maandbedragen wat lager zijn, waardoor je kosten bespaart.

Wanneer het gaat om de aankoop van een nieuwe auto, dan is leasen meestal goedkoper dan kopen. Leasemaatschappijen kopen groot in en kunnen daardoor profiteren van schaalvoordelen voor onderhoud, verzekeringen enz.

Alle artikelen

Bijtelling - slim leasen levert een lagere bijtelling op

Advies · Lease

Auto leasen zonder aanbetaling

Advies · Lease

Bedrijfswagen lease

Advies · Lease
Ontdek meer