Elektrisch
Elektrisch

Auto opladen met zonnepanelen: dit zijn de mogelijkheden

Wil je je elektrische auto opladen met zonnepanelen, zodat je duurzaam, voordelig en onafhankelijk van het stroomnet rijdt? Ontdek hier alles over hoe, wanneer en wat mag, plus tips om slim en efficiënt te laden met je eigen zonnestroom.

Wat houdt auto opladen met zonnepanelen precies in?

In de basis spreekt het voor zich: de zonnepanelen wekken stroom op en daarmee kan je de batterij van je elektrische of hybride auto opladen. Je kunt echter niet direct een stekker van je zonnepanelen in je auto stoppen. Je auto direct opladen met zonnepanelen is technisch ingewikkelder dan het lijkt. Er is bijvoorbeeld een omvormer nodig, die gelijkstroom omzet naar wisselstroom, waarna een laadpaal de juiste stroom levert voor je auto.

Daarnaast geldt: een auto opladen met zonnepanelen mag niet in elke situatie zomaar. De regels verschillen per netbeheerder, energieleverancier en gemeente. Sommige netbeheerders staan teruglevering van zonne-energie aan het net en eigen verbruik niet tegelijkertijd toe. De installatie moet dan hiervoor worden aangepast.

Een bijkomend aandachtspunt is dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn. Glas-glas-panelen zijn bijvoorbeeld efficiënter bij hoge temperaturen dan standaard glas-folie-panelen, waardoor je meer zonnestroom genereert op hete zomerdagen. Ook de hellingshoek en oriëntatie van de panelen bepalen hoeveel energie je daadwerkelijk opwekt en of die voldoende is om je auto op te laden.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Het korte antwoord: ja, maar meestal indirect via het lichtnet. Je zonnepanelen leveren stroom aan het net en je auto laadt op via een AC-laadpaal die daar weer op is aangesloten. Daarbij kun je met een slimme laadpaal instellen dat je auto alleen laadt als je panelen genoeg opwekken. Voor het elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen heb je een laadpaal nodig die zonne-overschot detecteert. Anders kan het zijn dat je ook met ‘gewone’ stroom oplaadt. Populaire modellen zijn bijvoorbeeld de MyEnergi Zappi of SolarEdge Home EV Charger, die samenwerken met je omvormer en inzicht geven via een app.

Een slimme combinatie is een thuisbatterij. Hiermee kun je zonnestroom opslaan die je later gebruikt om je auto te laden. Dat is handig als je pas ’s avonds thuiskomt en overdag je panelen volop hebben geproduceerd. Bijkomend voordeel is dat je geen energie hoeft terug te leveren aan het net, iets waarvoor netbeheerders de komende jaren waarschijnlijk geld gaan vragen.

Opladen van hybride-auto’s: kan dat ook?

Ook een hybride-auto kan je opladen met zonnepanelen, mits het gaat om een plug-in hybride. Een ‘gewone’ hybride heeft namelijk geen stekker- of andere stroomaansluiting. Een hybride auto opladen met zonnepanelen is zelfs eenvoudiger dan bij een full EV, vanwege de kleinere batterij. Met gemiddeld vier tot zes panelen kun je op een zonnige dag genoeg energie opwekken voor een rit van 40 tot 50 km. Een slimme manier om dagelijks elektrisch te rijden zonder extra netstroom. Bovendien kun je door het beperkte batterijformaat sneller volledig laden, waardoor je laadmomenten flexibeler kunt plannen op de momenten dat je zonnepanelen pieken.

Wanneer elektrische auto opladen met zonnepanelen?

De timing bepaalt hoeveel eigen zonnestroom je in je auto krijgt. Overdag laden is cruciaal, liefst rond het middaguur. Slimme apps, zoals HomeWizard, kunnen automatisch de laadstroom aanpassen aan de actuele zonopbrengst. Bij bewolking fluctueert de opbrengst sterk. Daarom is een laadpaal met dynamisch vermogen essentieel: hij stopt of vertraagt laden als de zon weg is, zodat je niet onnodig dure netstroom verbruikt. Een andere oplossing is de hiervoor genoemde thuisbatterij. Die wordt ‘gevuld’ door de zonnepanelen wanneer dat kan en deze stroom kan je gebruiken voor je auto wanneer je wilt.

Seizoensinvloeden en dagopbrengst

In de zomer laadt je auto veel sneller op. Met tien zonnepanelen kun je dan dagelijks 15 tot 25 kWh opwekken, genoeg voor 100 tot 150 km elektrische actieradius. In de winter levert datzelfde systeem soms maar 3 tot 5 kWh, waardoor je afhankelijker bent van netstroom. Rijd je weinig? Dan kun je in het voor- en najaar vaak wel grotendeels op eigen zonnestroom rijden. Houd er ook rekening mee dat de zon ’s zomers langer schijnt, waardoor je laadvenster veel ruimer is dan in de winter, wanneer de zon lager staat en dagen korter zijn.

Hoe werkt auto opladen direct met zonnepanelen technisch?

Je kunt eventueel ook je auto direct opladen met zonnepanelen met daarvoor geschikte DC-laadpaal die gelijkstroom direct naar je autoaccu stuurt. Het is dus mogelijk om de stroom direct van de zonnepanelen naar je auto te laten gaan, zonder eerst naar het lichtnet te gaan. Dit is efficiënter en kan theoretisch goedkoper zijn, omdat je geen netvergoeding betaalt. Let erop dat je installatie moet voldoen aan NEN1010 en eisen van je netbeheerder. Omdat je geen netstroom afneemt, vervalt salderen. Financieel kan dit nadelig zijn als je daar nog wel een vergoeding voor krijgt. Overweeg dus goed of het loont.

Het nadeel? DC-laadpalen voor thuisgebruik zijn schaars en prijzig, en installateurs hebben er vaak minder ervaring mee. Ook moet je auto geschikt zijn voor DC-laden via een thuisinstallatie en dat zijn lang niet alle modellen.

Autoaccu opladen met zonnepaneel: kleinschalige opties

Een accu opladen met zonnepanelen kan ook met draagbare systemen, bijvoorbeeld als je met een camper of caravan reist. Met inklapbare panelen van 200 tot 400 watt kun je je 12V-accu bijladen voor verlichting of koelkast. Maar voor het echte laden van een EV zijn ze onpraktisch: het laadvermogen is veel te klein. Toch zien we innovaties: er komen trailers op de markt met zonnepanelen op het dak, die stroom genereren en via een ingebouwde batterij je EV onderweg bijladen. Denk aan concepten van bedrijven als Lightyear of Sono Motors, maar deze oplossingen zijn nog niet voor iedereen verkrijgbaar.

Zonnepanelen geïntegreerd in de auto

Steeds meer merken onderzoeken zonnepanelen die direct in of op de auto zelf zijn geïntegreerd. Denk aan concepten zoals de Lightyear 0, de Sono Sion of de Hyundai Sonata Hybrid met zonnepanelendak. Hoewel deze panelen in de praktijk vaak maar 5 tot 10 km extra actieradius per zonnige dag opleveren, kunnen ze wel helpen bij het langzaam bijladen van de 12V accu of stroom leveren voor accessoires. Dit soort oplossingen zijn vooral bedoeld om de auto energie-efficiënter te maken, maar nog niet geschikt om het met ‘gewone’ stroom opladen van een elektrische auto volledig te vervangen.

Tips voor optimaal opladen met zonnepanelen

Wil je alles eruit halen? Dan zijn dit de belangrijkste tips:

  • Kies een laadpaal die overschot van zonne-energie kan benutten voor je auto.
  • Laad overdag, niet ’s nachts.
  • Richt zonnepanelen op het zuiden of zuidwesten.
  • Installeer een thuisbatterij als je vaak ’s avonds laadt.
  • Houd de prestaties van je zonnepanelen in de gaten via je app of omvormerportal.

Ook handig: combineer je laadstrategie met dynamische stroomcontracten. Heb je geen of weinig zonnestroom? Dan kun je toch profiteren van goedkope stroom in daluren.

Veelgestelde vragen

Deel artikel

Alle artikelen

Elektrische auto draadloos opladen: hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Advies · Opladen en verbruik

Elektrisch rijden in Frankrijk: wat moet je weten?

Advies · Opladen en verbruik

Elektrisch rijden in Duitsland: alles wat je moet weten

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer