Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Elektrische auto opladen - hoe werkt dat?

Ojee, de accu is leeg. Dat is iets wat je als bestuurder van een elektrische auto liever niet meemaakt. Gelukkig hoeft dat ook niet, als je op tijd je elektrische auto laat opladen. Dat kan tegenwoordig op steeds meer plaatsen, zodat laadstress tot het verleden behoort.

Hoe kun je een elektrische auto opladen?

De accu van je elektrische auto moet regelmatig worden opgeladen. Je kunt dat doen via het stopcontact met een speciale stekker, of met een laadpaal die je op je oprit of in je garage laat monteren. De meeste laadpalen die bij kantoren of in woonwijken staan, zijn gewone laadpalen. Je auto wordt hier meestal met normale snelheid geladen. Dat duurt meestal tussen de 6 en 10 uur.

Voor het opladen van je auto thuis heb je geen abonnement nodig, want je stroomverbruik wordt via je elektriciteitsrekening met je afgerekend. Wil je gebruik maken van een openbare laadpaal, bijvoorbeeld bij een winkel of een tankstation, dan heb je een speciale laadpas nodig met een abonnement.

Met deze laadpas kun je jezelf identificeren bij een publieke laadpaal. Daarna wacht je tot de groene lampjes branden en sluit je de stekker van je auto aan op de laadpaal.De energieleverancier die de stroom aan de laadpaal levert, stuurt je dan de rekening voor de stroom die je hebt gebruikt om je auto op te laden.

Je kunt onderweg ook snel opladen. Dit is met name handig als je op vakantie gaat en geen tijd hebt om 6 uur te wachten tot de accu van je auto is opgeladen. Met snelladen kun je vaak binnen 30 minuten je accu voor 80% opladen zodat je weer een flink stuk verder kunt rijden. Hou er wel rekening mee dat snelladen duurder is dan gewoon laden.

Waar kun je je elektrische auto opladen?

Er komen steeds meer openbare laadpalen bij. Inmiddels zijn er ruim 60.000 openbare laadpunten in Nederland, hoewel deze niet evenredig over het land zijn verdeeld. Openbare laadpalen kun je o.a. vinden bij winkelcentra, kantoren, gemeentehuizen en sportvelden. Langs de snelweg kun je ook laadpalen vinden. Meestal staan deze bij tankstations langs de weg of bij de parkeerplaatsen. De meeste snellaadpunten zijn ook langs de snelweg te vinden.

De meeste eigenaars van een elektrische auto zullen de auto thuis opladen met behulp van een wallbox of gewoon via het stopcontact met een speciale stekker. Thuis laden heeft veel voordelen. Je auto staat meestal toch de hele nacht stil, terwijl het stroomverbruik in je huis dan het laagst is. Zo kan je auto optimaal worden opgeladen en wordt het stroomverbruik mooi verdeeld.

Wat kost het opladen van je elektrische auto?

Je hebt elektriciteit nodig om een elektrische auto op te kunnen laden. Wat het kost om je auto op te laden is sterk afhankelijk van:

  • Prijs per kilowattuur (kWh)
  • Verbruik per 100 kilometer

Een elektrische auto uit de middenklasse verbruikt gemiddeld 17 kWh per 100 kilometer. Als een kilowattuur € 0,23 kost, dan kost elektrisch rijden gemiddeld € 0,04 per kilometer. Thuis laden is het goedkoopst. Je betaalt dan het stroomtarief dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Laad je de auto op met energie die je opwekt met eigen zonnepanelen, dan ben je nog voordeliger uit. Je betaalt dan ongeveer € 0,06 per kWh.

Gebruik je een openbare laadpaal, dan betaal je wel wat meer voor het opladen van je auto. Allereerst moet je een abonnement nemen zodat je een laadpas krijgt. Met deze laadpas kun je dan je auto opladen bij een publieke laadpaal. De tarieven verschillen per aanbieder en lopen uiteen van € 0,20 tot € 0,60 per kWh.

Als je gebruik maakt van openbare laadpalen, dan zul je merken dat er grote verschillen zijn tussen laadpasaanbieders, laadpalen, abonnementen en regio’s. Het tarief kan zelfs gedurende de dag verschillen. Je kunt op een laadpaal nauwelijks zien welk kWh-tarief je betaalt. Als je thuis laadt, dan kun je precies zien wat je betaalt.

Zo kun je gratis je elektrische auto opladen

Sommige autofabrikanten, waaronder Porsche, bieden laadpalen aan waar je gratis je auto kunt opladen. Dat geldt dan alleen als je in het bezit bent van een elektrische auto van de betreffende fabrikant. Als je geluk hebt, kun je ook gratis je auto opladen terwijl je boodschappen doet. Steeds meer winkels plaatsen namelijk een gratis laadstation voor elektrische auto’s, waarbij de stroom wordt geleverd door zonnepanelen. Vaak zijn daar ook snelladers te vinden waarmee je je auto binnen 30 minuten voor 80% kunt opladen.

Om de gratis openbare laadpunten te kunnen gebruiken, heb je meestal geen laadpas of abonnement nodig. Vaak kun je gewoon de stekker van je auto inpluggen en beginnen met laden. In ons land vind je o.a. gratis laadpalen bij de IKEA en de Lidl.

FAQ

Accu’s die geschikt zijn voor snelladen, hebben een ingebouwde beveiliging tegen oververhitting en overladen. Snelladers worden In Nederland altijd uitgebreid getest en gekeurd voordat ze ergens neer worden gezet. Snelladen is dus niet schadelijk voor de accu van je auto.

Dat ligt eraan. Soms moet dat wel, soms hoeft dat niet. Soms zit bij een parkeergarage het laden inbegrepen in het parkeertarief. Maar dat is niet overal zo. Elke parkeerplaats kan weer andere voorwaarden of andere tarieven hebben. Controleer dus altijd of je op de plaats waar de lader staat, ook nog parkeergeld moet betalen.

Dat is afhankelijk van de manier van opladen. Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact is de meest voorkomende manier van het opladen van een elektrische auto. Dit duurt gemiddeld 6-12 uur. Bij een laadpaal is de laadtijd afhankelijk van het type en het model van de auto. Gebruik je een snellader, dan kan de accu van je auto binnen 30 minuten voor 80% zijn opgeladen.

Alle artikelen

Sony verrast op CES met eigen elektrische auto: de Vision-S

De actieradius van de elektrische auto

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer