Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Laadpalen - zo laad je je elektrische auto op

Elektrisch rijden zit in de lift. Dat geldt ook voor het aantal laadpalen wat in Nederland geplaatst wordt. Er komen steeds meer laadpalen bij, zowel openbare laders als thuisladers. Welke laadpalen zijn er en waar laad je het voordeligst de accu van je auto op? We zochten het voor je uit.

De verschillende typen laadpalen

Laadpalen zijn onmisbaar voor iedereen die in een elektrische auto rijdt. Een laadpaal is tenslotte de plek waar je de accu van je elektrische auto kunt opladen. Je sluit de auto met een laadkabel aan op de laadpaal, waarna de accu wordt opgeladen. Je kunt dit gewoon thuis doen of bij een openbare laadpaal. Er zijn namelijk verschillende soorten laadpalen:

  • een thuislader of wallbox
  • publieke laadpalen
  • snelladers

De thuislader of wallbox is een lader die bij jou thuis aan de muur hangt. Deze lader hang je bij je oprit, carport of in je garage. De wallbox is aangesloten op de elektriciteitsleiding van jouw huis, zodat alle electriciteit die je gebruikt bij jou in rekening wordt gebracht. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan kun je met een speciale omvormer de zonnestroom gebruiken om je auto op te laden. Dat is extra voordelig.

Publieke laadpalen staan langs de openbare weg. Je vindt deze oplaadpunten o.a. bij winkelcentra, op vliegvelden, in woonwijken, op bedrijventerreinen en bij sportvelden. Om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal, heb je een abonnement en een pasje nodig. Je sluit de laadkabel van je auto aan op de laadpaal en wacht tot het groene lampje gaat branden. Dan houd je je pasje voor de laadpaal. Als het licht blauw wordt, dan begint de auto op te laden. Als de accu vol is, ontgrendel je de lader weer met je pasje, waarna je de kabel kunt loskoppelen.

Snelladers kun je vooral vinden langs de snelweg. In Nederland zijn er bijna 1.500 snelladers te vinden. Hier kun je je auto in ongeveer 30 minuten opladen tot 80% van de accucapaciteit. Deze snelladers vind je in heel Europa en je kunt ze prima gebruiken als je op vakantie gaat. Het stroomtarief is bij een snellader wel veel hoger dan bij een gewone lader.

Hoeveel laadpalen zijn er in Nederland?

In Nederland komen er steeds meer oplaadpunten bij. Het aantal openbare laadpalen in Nederland is op dit moment bijna 60.000. Er zijn ook bijna 1.500 snellaadpunten, verspreid over Nederland. In tabel 1 kun je zien hoe het aantal openbare laadpalen is verdeeld over de provincies.

Tabel 1: Aantal oplaadpunten per provincie, eind 2020. Excl. snelladers

Provincie Aantal oplaadpunten
Groningen 1.082
Drenthe 667
Friesland 1.343
Overijssel 2.568
Gelderland 5.716
Noord-Brabant 7.367
Limburg 1.861
Utrecht 6.491
Zeeland 1.285
Zuid-Holland 16.701
Noord-Holland 13.448
Flevoland 1.331

Bron: Cijfers elektrisch vervoer, RVO, 2020

In de westelijke provincies zijn de meeste openbare oplaadpalen te vinden, terwijl in Zeeland, Groningen en Drenthe de minste openbare laadpalen staan.

Is de aankoop van een laadpaal voor thuis rendabel?

Zonder laadpaal geen elektrische auto, dat is een ding wat zeker is. Het is ook bekend dat thuis opladen de goedkoopste manier is om de accu van je auto gevuld te houden. Bovendien hoef je met een thuislader niet in de rij te staan om je auto op te laden en je hebt geen speciale pas of abonnement nodig.

De aankoop van een thuislader kan echter een flinke uitgave zijn en misschien vraag je je af hoe lang het duurt voordat je deze uitgave terugverdiend hebt. Als je kiest voor een mobiele lader, waarmee je je auto via het gewone stopcontact kunt opladen, dan ben je tussen de 400 en 500 euro kwijt. Kies je voor een wandlader, dan kun je die ook al vanaf 500 euro kopen. De prijs is afhankelijk van het vermogen van je laadpaal en of je kiest voor een ‘slimme’ laadpaal of een gewone. Bovendien moet een wallbox speciaal gemonteerd worden en dat kost ook extra geld.

Het is niet zo eenvoudig om te zeggen hoe lang het duurt voordat je de aanschafkosten van je eigen laadpaal hebt terugverdiend. Dat is namelijk afhankelijk van:

  • de aankoopprijs van je thuislader
  • het elektriciteitstarief
  • het accuverbruik
  • de kilometers die je jaarlijks rijdt

Over het algemeen kun je zeggen dat je na grofweg 5-7 jaar geld begint te verdienen ten opzichte van laden bij een openbaar laadpunt. Vergelijk je het met rijden op benzine, dan heb je de laadpaal waarschijnlijk al na een paar jaar terugverdiend.

Laadpalen en groene stroom

Elektrische auto’s zijn behoorlijk milieuvriendelijk. Tijdens het rijden stoten ze geen CO2 of andere schadelijke gassen uit. Het is dan ook logisch dat je je auto ook wilt opladen met groene stroom. Je kunt dat thuis doen door een energiecontract af te sluiten met een energieleverancier die groene stroom levert. Via je thuislader wordt je auto dan opgeladen met groene stroom. Een andere mogelijkheid is zonnestroom van eigen zonnepanelen gebruiken om je auto thuis op te laden.

Hoe zit dat onderweg? Steeds meer openbare laadpalen bieden de mogelijkheid om groene stroom te laden. Zo kun je bij sommige winkelcentra zelfs gratis je auto opladen met zonnestroom die lokaal wordt opgewekt. Helaas leveren veel openbare laadpalen nog niet voor 100% groene stroom. Maak je gebruik van een publieke laadpaal, controleer dan of de aanbieder wel echt groene stroom levert.

FAQ

Daarvoor heb je meestal een pasje en een abonnement nodig. Laadpunten hebben vaak verschillende tarieven. Dit verschilt per aanbieder en locatie. Heb je een laadpas gekocht, controleer dan of de aanbieder een app heeft. Daarin kun je de laadpalen en de tarieven terugzien.

Ja dat kan. Je doet dit via de gemeente en dat kan vaak via internet. Het aanvragen van een laadpunt betekent niet automatisch dat de laadpaal ook geplaatst wordt.

Alle artikelen

Sony verrast op CES met eigen elektrische auto: de Vision-S

De actieradius van de elektrische auto

Advies · Opladen en verbruik
Ontdek meer