Ga naar hoofdinhoud

De auto verlagen

De auto verlagen door middel van verlagingsveren is een populaire aanpassing om de auto een sportief uiterlijk te geven. Door het verlagen van de auto zal de wegligging verbeteren en verlagingsveren monteren is iets dat in principe door iedereen gedaan kan worden.

De auto is minder gevoelig voor overhellen in de bochten en zal bij krachtig remmen minder naar beneden duiken. De verlaging van de auto zal het rijcomfort niet verminderen, maar zorgt er wel voor dat het voertuig, met name op de snelweg, iets meer heen en weer zal deinen. De verkorte veren in combinatie met de originele dempers geven een verhoogde kans op versnelde slijtage. Vooral oude en zware modellen zijn hiervoor gevoelig. Dit probleem is op te lossen door een complete verlagingsset te monteren, bestaande uit op elkaar afgestemde schokdempers en verlagingsveren.

Hoeveel centimeter is de auto te verlagen?

Met het vervangen van alleen de verlagingsveren is het mogelijk om de autohoogte tot drie centimeter te verlagen. Een grotere verlaging zal ten koste gaan van het rijcomfort. Complete verlagingssets zijn in staat om de bodemplaat nog lager te krijgen. Daarbij blijft de vraag welke hoogte geschikt is voor de Nederlandse wegen, met zijn vele obstakels en verkeersdrempels.

Monteren en controleren

Het monteren van autoveren is alleen mogelijk met speciaal gereedschap. De bestaande veer staat onder spanning en mag niet wegschieten. Verlaag de veren nooit door er een stuk vanaf te slijpen. Dit is een reden om de auto apk af te keuren. Overweeg het monteren van extra bumpstops. Ze zorgen ervoor dat de banden niet kunnen aanlopen in de wielkassen. Een extra stabilisatiestang geeft de auto verbeterde stuureigenschappen in de bochten door een verhoogde stijfheid. Laat de ABS-sensor en de remdrukregelaar op de achteras opnieuw instellen door een professional en lijn de autowielen opnieuw uit.

De auto verhogen

De auto verhogen met veren is minder populair maar zeker ook mogelijk. De auto ophogen gebeurt voornamelijk om de grondspeling van de bodemplaat te verhogen. De auto kan hierdoor beter op oerharde wegen rijden, of extra zware bagage vervoeren zonder dat de wielen de wielkassen raken. De meest gebruikte methode is het vervangen van de veren door een set verhogingsveren. De hoogtewinst ligt tussen de vier tot zes centimeter. Een andere methode is het plaatsen van blokjes tussen de veren. Gebruik hiervoor een verenspanner zodat de vingers niet beklemd raken. Controleer na afloop of de auto aan beide zijden gelijkmatig is opgehoogd. Door middel van een schroefveerset is de hoogte eeoudig naar wens aan te passen. De duurdere uitvoeringen hiervan zijn vanuit de cabine te gebruiken.

Lees ook