Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Goedkope auto kopen - voorkom hoge kosten

Autorijden met een beperkt budget is zeker wel mogelijk. Zo kun je een goedkope nieuwe auto kopen, of kiezen voor een goedkope occasion. Er kunnen ook wat nadelen zitten aan een goedkope auto. Lees hier onze tips voor als je van plan bent om een goedkope auto aan te schaffen.

Een goedkope auto kopen - wat kost dat?

Wat de een goedkoop vindt, vindt de ander nog te duur. Maar als we het hebben over goedkope auto’s, dan horen nieuwe auto’s vanaf ongeveer €10.000 tot de goedkoopste klasse. Kijk je naar goedkope tweedehands auto’s, dan kun je al voor €2.000 of zelfs minder een auto kopen.

Vaak kies je voor een goedkope auto omdat je simpelweg niet meer kunt of wilt betalen voor een auto. Wil je graag en goedkope nieuwe auto kopen, dan kom je vaak terecht in het segment van goedkope compacte stadsauto’s. Zoek je een goedkope tweedehands auto, dan kun je in een lage prijsklasse ook wel een grotere auto vinden. Vaak heeft deze dan al veel kilometers gelopen, of het is een wat ouder model.

Waar vind je de goedkoopste auto’s?

Bij het zoeken naar een goedkope auto, kun je gebruik maken van een advertentiesite. Zo kun je hier bij Autoscout24 zoeken in duizenden gebruikte en nieuwe auto’s, waarbij je een selectie kunt maken op prijs. Zo zie je snel wat er allemaal te koop is voor het budget wat je hebt ingevuld.

Je zult merken dat er behoorlijk wat keuze in modellen is. Aan de andere kant zijn goedkope auto’s vaak erg gewild, zeker als ze nog niet zo heel oud zijn, of nog niet zoveel kilometers gelopen hebben. Naast online advertentiesites kun je op de volgende manieren aan goedkope auto’s komen:

  • importeer een auto
  • koop een schadeauto
  • koop een auto van een goedkoop merk

Als je een schadeauto koopt, zorg dan wel dat je weet wat je doet. Het opknappen van zo’n auto vraagt om behoorlijk wat kennis van auto’s. Wil je een auto importeren, dan zijn er specialistische bedrijven die je daarbij kunnen helpen.

Waarop moet je letten als je een goedkope auto wilt kopen?

Misschien ken je het gezegde “goedkoop is duurkoop” nog wel. Vrij vertaald naar auto’s betekent het dat de aankoop van een goedkope auto achteraf veel geld kan kosten. Dit geldt dan met name als je kiest voor een goedkope occasion. Vaak zijn auto’s heel goedkoop omdat ze al aardig versleten zijn, of omdat er iets aan mankeert. Het kan ook zijn dat de vorige eigenaar er niet netjes mee omgesprongen is. Het gevolg is dat jij met hoge onderhoudskosten komt te zitten als je zo’n auto koopt, waardoor het uiteindelijk een dure auto wordt.

Let dus altijd op de staat van onderhoud. Vraag naar onderhoudsboekjes en controleer zelf of de auto een schadeverleden heeft. Vraag na of de auto bij de dealer of vakgarage in onderhoud is geweest en neem iemand mee die verstand heeft van auto’s. Sla ook zeker een proefrit niet over, om zo te kunnen bepalen of alles werkt en te luisteren of er geen rare geluiden onder de motorkap vandaan komen.

Een goedkope auto verzekeren

Als je kiest voor een oudere auto, dan heeft dat ook invloed op de autoverzekering. Als de dagwaarde van je auto nog maar een paar duizend euro is, dan heeft het niet veel zin om je auto allrisk te verzekeren. Als je namelijk bij een aanrijding betrokken raakt, dan heb je al snel voor een paar duizend euro schade aan je auto. De verzekering keert nooit meer uit dan de dagwaarde van je auto. Vaak is het dan ook voordeliger om je auto alleen WA te laten verzekeren.

Goedkope tweedehands auto kopen? Denk hier ook aan

Een auto die een lage aanschafprijs heeft, kan na de aankoop nog flink wat geld kosten. Dat geldt dan met name als het een goedkope tweedehands auto is. Toch kunnen ook nieuwe goedkope auto’s veel kosten met zich meebrengen, vooral als de auto een slechte bouwkwaliteit heeft.

Onderhoudskosten

Een auto die veel kilometers heeft gelopen, zal meer onderhoud vragen. Onderdelen raken versleten of er moeten dure reparaties plaatsvinden om de auto op de weg te houden. Voor nieuwe goedkope auto’s geldt dit niet, behalve als de kwaliteit van de auto laag is.

Wegenbelasting

Een auto die een paar kilo meer weegt, kan soms net in een andere tariefschaal vallen voor de wegenbelasting. Dan betaal je zo tientallen euro’s per jaar extra. Kijk dus vooraf even bij welk gewicht deze grenzen liggen en vergelijk dit met het gewicht van de auto die je op het oog hebt.

Reputatie

Sommige automerken hebben een hele goede reputatie, waardoor de aanschafprijzen van de auto’s hoger liggen, Dat geldt ook voor tweedehands auto’s. Maar dat wil niet zeggen dat het exemplaar wat jij koopt dat geld ook waard is. Oudere auto’s zijn minder zuinig dan nieuwere en ook de betrouwbaarheid kan wat afnemen. Staar je dus niet blind op de reputatie die een automerk heeft.

FAQ

De goedkoopste nieuwe auto’s worden gemaakt door Toyota, Peugeot, Hyundai en Suzuki.

Nee, dat hoeft niet. Als je een goedkope compacte auto koopt, dan betaal je de minste wegenbelasting. Koop je een oude stationwagen, dan zul je flink wat meer wegenbelasting moeten betalen. Voor diesels betaal je trouwens ook meer motorrijtuigenbelasting dan voor benzine auto's.

Alle artikelen

auto-kaufen

Waar je op moet letten bij de aankoop van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Kfz Steuer berechnen

Tweedehands auto kopen tot 500 euro - spotgoedkoop of kat in de zak?

Advies · Voorbereiding aankoop
smart-eq-facelift-2019-36-6

Kleine auto kopen - extra voordelig autorijden

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer