Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Waar moet je op letten bij de aankoop van een auto?

Een auto kopen is best spannend. Zeker als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom geven we in dit artikel tips over waar je op moet letten bij de aankoop van een auto.

Belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een auto

Als je een auto wilt kopen, dan begin je meestal met het bepalen van je budget. Binnen dat budget bekijk je vervolgens de mogelijkheden. Wat staat er te koop? Welke modellen spreken je aan? En nog belangrijker: kies je voor een nieuwe auto, of ga je toch liever voor een occasion? Bedenk goed waarvoor je de auto straks wilt gebruiken én welk model en type daar het best bij past. Ga je lange reizen maken? Dan is het verstandig om te kiezen voor een ruimere auto, zoals een SUV of stationwagon. Gebruik je de auto in de stad, dan volstaat een compacte auto.

Denk ook aan praktische zaken die bij het dagelijks gebruik van je auto steeds weer terugkomen, zoals:

  • Brandstofverbruik
  • Instaphoogte
  • Zitruimte
  • Kofferbakinhoud
  • Voorzieningen
  • Zitpositie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk daarom eens rond in het rijke aanbod van occasion-advertenties, zodat je een goede indruk krijgt van prijzen en modellen. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je nieuwe auto. Besef ook dat het kopen van een auto gepaard gaat met bijkomende kosten, zoals onderhoud, wegenbelasting, eventuele boetes en onvoorziene uitgaven. Autobezit is niet goedkoop. Maak vooraf een goede berekening van alle kosten en kijk goed of je over voldoende financiële slagkracht beschikt om alle kosten te dragen.

Verschillen tussen het kopen van nieuwe en gebruikte auto’s

Het verschil tussen een nieuwe auto en een gebruikte auto is groot. Er zijn voor- en nadelen voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s. Check onderstaande tabel voor alle voordelen en nadelen.

Nieuwe auto Gebruikte auto
Personalisatie mogelijk met opties en accessoires Opties zitten al op de auto
Levertijd (of uit voorraad) Direct leverbaar
Kosten rijklaar maken Geen/minder kosten rijklaar maken
Fabrieksgarantie Meestal geen fabrieksgarantie, mogelijk wel dealergarantie
Geen schadeverleden en perfecte onderhoudsstaat Mogelijk schadeverleden en slijtage
Hoge afschrijving in de eerste 4 jaar Lage /geen afschrijving

Budget bepaalt alles

Waar je uiteindelijk voor kiest, is voor een groot deel afhankelijk van je budget, je persoonlijke wensen en voorkeuren. Met een nieuwe auto loop je meestal weinig risico op gebreken, waardoor de onderhoudskosten de eerste jaren redelijk laag zijn. Aan de andere kant zijn de afschrijvingskosten voor een nieuwe auto veel hoger dan voor een gebruikte auto, hoewel dit wel sterk afhankelijk is van het model. Het rijden in een auto kost hoe dan ook geld, maar je krijgt er wel bijzonder veel vrijheid voor terug.

Wat moet je allemaal controleren?

Bij een nieuwe auto is het belangrijk te controleren of alle bestelde opties en accessoires ook daadwerkelijk op de auto zitten, ook al zal de dealer dat zelf ook doen. Houd rekening met eventuele levertijd en leg de koop schriftelijk vast in een koopcontract. Hierin laat je ook kleur, model en type vastleggen. Koop je een occasion, dan controleer je op zijn minst het onderhoudsboekje, de APK-keuring, de kilometerstand en of de auto een schadeverleden heeft. Bereik je een deal, zorg dan dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld. Bij een professioneel autobedrijf is dat vanzelfsprekend. Bij een particulier is het verstandig om zelf een koopovereenkomst op te stellen. AutoScout24 stelt er gratis een ter beschikking.

Standaard of verlengde garantie

Op een nieuwe auto zit vaak minimaal 2 jaar fabrieksgarantie. Tegen bijbetaling kun je de garantie vaak nog verlengen. Bekijk wel goed wat er wel en niet onder de garantie valt. Normale slijtage van onderdelen valt meestal niet onder de garantievoorwaarden. Lees die dus altijd goed door. Op een jonge occasion kan nog fabrieksgarantie zitten, vraag dat dus na. Koop je een oudere gebruikte auto, dan zit er meestal geen garantie meer op. In die gevallen is er sprake van garantie van het autobedrijf zelf of bijvoorbeeld BOVAG-garantie.

Er is ook sprake van wettelijke garantie. De wettelijke garantie houdt in dat je altijd recht hebt op een goed product. De Rijksoverheid stelt: “Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.”

Wel of geen inruil?

Bij aankoop van een nieuwe auto is het van belang of je wel of geen auto inruilt. Koop je een gebruikte of nieuwe auto bij een dealer, dan kun je meestal je oude auto inruilen. Koop je bij een particulier, dan kun je je oude auto niet inruilen. Heb je geen auto in te ruilen, dan kun je bij een dealer onderhandelen over extra korting op de aanschafprijs. Zorg dat je vooraf ongeveer weet wat je inruilauto waard is. Dat maakt het onderhandelen makkelijker. Blijf wel realistisch en vergeet niet dat de verkoper ook een boterham probeert te verdienen en dus wat marge rekent.

NL-inloggen dealer

Kentekenbewijs, verzekering en vrijwaringsbewijs

Bij aankoop van een auto – of dat nu een nieuwe of een occasion is – moet het kenteken op jouw naam worden overgezet. Als het kenteken op jouw naam staat, dan moet je ook verplicht een WA-verzekering voor de auto hebben. Als je je oude auto hebt ingeruild, vraag dan ook altijd naar het vrijwaringsbewijs van deze auto. Dit is heel belangrijk, omdat je dan kunt bewijzen dat bekeuringen en schades na de verkoop niet door jou zijn veroorzaakt.

Auto online overschrijven: super handig!

Als je een occasion bij een particulier koopt, dan is het kinderlijk eenvoudig om de auto over te schrijven. Dat kan namelijk gewoon online via de website van de RDW. Zowel de verkoper als de koper heeft dan wel een DigiD nodig. Bovendien kan dit alleen als de auto een kentekenkaart heeft. Met een ouderwets papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. Het grote voordeel van online overschrijven is dat je ook op zondag een auto op naam kunt laten zetten. Om een auto succesvol online over te schrijven moet naast een smartphone met een NFC-chip ook één van de volgende identiteitsbewijzen aanwezig zijn:

  • een rijbewijs dat niet vóór 14 november 2014 is afgegeven
  • een geldig nationaal paspoort dat in een van de Nederlandse gemeenten is uitgegeven
  • een geldige identiteitskaart

FAQ

Als een auto al wat langer te koop staat, dan wil de verkoper er wellicht graag van af. Dat versterkt je onderhandelingspositie. Heeft de auto schade? Dan mag er ook wat van de prijs af, of het bedrijf moet de schades willen herstellen. Komt er een grote onderhoudsbeurt aan? Onderhandel dan goed of het bedrijf dit onderhoud nog laat uitvoeren. Zijn de banden versleten? Banden zijn duur, dus onderhandel hier goed over. Je onderhandelingspositie is ook sterker als je vooral vriendelijk blijft. Een verkoper kan dan meer voor je betekenen dan wanneer je onvriendelijk bent.

Tijdens het rijden krijg je een beter gevoel voor de besturing van de auto, de binnenruimte, de remmen, schakelen. Dus het maken van een proefrit is altijd verstandig. Maar het kan ook zijn dat een auto nog helemaal nieuw is waarbij het haast vanzelfsprekend is dat de auto goed is. Ook dan: maak gewoon even een proefrit. Better safe, than sorry, toch?

Als de leverdatum in het koopcontract staat, dan kun je de leverancier in gebreke stellen en de koop schriftelijk laten ontbinden. Mogelijk heb je ook recht op een schadevergoeding.

Alle artikelen

Garantiekeurmerk

Garantiekeurmerken: welke zijn er en waar moet je op letten?

Advies · Voorbereiding aankoop
De juiste keuze

De juiste keuze

Advies · Voorbereiding aankoop
Zoeken naar een auto

Zoeken naar een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer