Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Waar je op moet letten bij de aankoop van een auto

Een auto kopen is best spannend. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom geven we je In dit artikel wat tips om je op weg te helpen.

Belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een auto

Als je een auto wilt kopen, dan begin je meestal met het bepalen van je budget. Binnen dat budget kun je dan gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn. Kies je voor een nieuwe auto, of ga je toch liever voor een tweedehands? Bedenk waarvoor je de auto straks wilt gebruiken én welk model en type daar het beste bij past.

Denk vooral ook aan de praktische zaken, die bij het dagelijks gebruik van je auto steeds weer terugkomen, zoals:

  • brandstofverbruik
  • instaphoogte
  • zitruimte
  • kofferbakinhoud

Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk daarom eens rond op auto advertentiesites, zodat je een indruk krijgt van prijzen en modellen. Je wilt immers niet teveel betalen voor je nieuwe auto.

Verschillen tussen het kopen van nieuwe en gebruikte auto’s

Er zit best wel wat verschil tussen een nieuwe auto en een gebruikte auto. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. De belangrijkste hebben we in tabel 1 op een rijtje gezet.

Tabel 1: De verschillen tussen het kopen van een nieuwe en een gebruikte auto

Nieuwe auto Gebruikte auto
Personalisatie mogelijk met opties en accessoires Opties zitten al op de auto
Levertermijn Direct leverbaar
Kosten rijklaar maken Geen/minder kosten rijklaar maken
Fabrieksgarantie Meestal geen fabrieksgarantie, mogelijk wel dealer garantie
Geen schadeverleden en perfecte onderhoudsstaat Mogelijk schadeverleden en slijtage
Hoge afschrijving in de eerste 4 jaar Lage /geen afschrijving

Waar je uiteindelijk voor kiest, is voor een groot deel afhankelijk van je budget, je persoonlijke wensen en voorkeuren. Met een nieuwe auto loop je meestal weinig risico op gebreken, waardoor de onderhoudskosten de eerste jaren redelijk laag zijn. Aan de andere kant zijn de afschrijvingskosten voor een nieuwe auto veel hoger dan voor een gebruikte auto. Dus hoe voordelig dat uiteindelijk echt is, is de vraag.

Wat moet je allemaal controleren?

Bij een nieuwe auto is het belangrijk om te controleren of alle opties en accessoires erop zitten. Bekijk bij het onderhandelen over de prijs ook meteen wat de leveringsvoorwaarden zijn. Kijk ook naar een leverdatum en leg de koop schriftelijk vast in een koopcontract. Hierin laat je ook kleur, model en type vastleggen. Koop je een tweedehands auto, dan controleer je op zijn minst het onderhoudsboekje, de APK-keuring, de kilometerstand en of de auto een schadeverleden heeft.

Op een nieuwe auto zit vaak minimaal 2 jaar fabrieksgarantie, Tegen bijbetaling kun je de garantie vaak nog verlengen. Bekijk wel goed wat er wel en niet onder de garantie valt. Normale slijtage van onderdelen valt meestal niet onder de garantievoorwaarden. Lees die dus altijd goed door. Op een jonge occasion kan nog fabrieksgarantie zitten, vraag dat dus na. Koop je een oudere gebruikte auto, dan zit er meestal geen garantie meer op.

Wel of geen inruil

Bij aankoop van een nieuwe auto is het van belang of je wel of geen auto inruilt. Koop je een gebruikte of nieuwe auto bij een dealer, dan kun je meestal je oude auto inruilen. Koop je bij een particulier dan kun je je oude auto niet inruilen. Heb je geen auto in te ruilen, dan kun je bij een dealer onderhandelen over extra korting op de aanschafprijs. Zorg dat je vooraf ongeveer weet wat je inruilauto waard is. Dat maakt het onderhandelen makkelijker.

Kentekenbewijs, verzekering en vrijwaringsbewijs

Bij elke aankoop moet het kenteken op jouw naam worden overgezet. Als het kenteken op jouw naam staat, dan moet je ook verplicht een WA-verzekering voor de auto hebben. Als je je oude auto hebt ingeruild, vraag dan ook altijd naar het vrijwaringsbewijs van deze auto. Dit is heel belangrijk, omdat je dan kunt bewijzen dat bekeuringen en schades na de verkoop niet door jou zijn veroorzaakt.

FAQ

Belangrijke punten zijn:

  • garantie
  • inruil
  • minpunten van de auto
  • bedenktijd

Dat kan, maar het is niet aan te raden. Tijdens het rijden krijg je een beter gevoel voor de besturing van de auto, de binnenruimte, de remmen, schakelen enz.

Als de leverdatum in het koopcontract staat, dan kun je de leverancier in gebreke stellen en de koop schriftelijk laten ontbinden. Mogelijk heb je ook recht op een schadevergoeding.

Alle artikelen

Kfz Steuer berechnen

Tweedehands auto kopen tot 500 euro - spotgoedkoop of kat in de zak?

Advies · Voorbereiding aankoop
Presse, Geld, Finanzen

Goedkope auto kopen - voorkom hoge kosten

Advies · Voorbereiding aankoop
smart-eq-facelift-2019-36-6

Kleine auto kopen - extra voordelig autorijden

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer