Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

APK keuringsrapport

Elke auto is vroeg of laat aan de beurt voor een Algemene Periodieke Keuring (APK). Na afloop van een APK krijg je een APK-keuringsrapport. Wat is dat precies?

APK-keuringsrapport

Elke auto is vroeg of laat aan de beurt voor een Algemene Periodieke Keuring (APK). Na afloop van een APK krijg je een APK-keuringsrapport. Wat is dat precies?

Wat is een APK?

Tijdens een APK wordt de auto van top tot teen nagelopen of het voertuig nog wel aan alle eisen voldoet. Als de APK is afgerond, ontvang je altijd een APK-keuringsrapport. Hierin staat of de auto is goedgekeurd of afgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Maar het APK-keuringsrapport vermeldt ook aandachtspunten, denk hierbij aan een bandenprofiel waarop je nog maar enkele maanden kunt rijden.

In het APK-keuringsrapport staat ook tot op welke datum het rapport geldig is. De auto moet voor deze zogenaamde vervaldatum opnieuw worden gekeurd. Gebeurt dat niet, dan mag er niet meer met de auto gereden worden en riskeer je bovendien een boete van de RDW. Als de vervaldatum al achter de rug is, mag de auto alleen de openbare weg op om een keuringsstation te bereiken. Het is dan ook strafbaar om de auto voor andere doeleinden te gebruiken. Zonder geldige APK mag een auto niet de weg op voor normale ritten. Voertuigen van 50 jaar of ouder hoeven sinds 1 januari 2021 niet meer verplicht APK gekeurd te worden. Dit is gedaan om de lasten voor de eigenaren van deze historische voertuigen te verlichten.

Check einde contract

Wat staat er in een keuringsbewijs?

Het keuringsrapport van de APK wordt opgesteld door een APK-keurmeester. De auto wordt in drie categorieën gekeurd: reparatiepunten, adviespunten en afkeurpunten. De reparatiepunten geven aan welke reparaties er nodig zijn voordat er goedkeuring kan worden gegeven. De adviespunten zijn beginnende gebreken waardoor de auto nog niet wordt afgekeurd, maar waarbij er wel op korte termijn een reparatie of vervanging noodzakelijk is. De afkeurpunten geven aan waarom de auto is afgekeurd en niet meer geschikt is voor gebruik op de openbare weg.

Waarop wordt de auto gekeurd?

De keurmeester keurt de auto op de drie bovenstaande hoofdcategorieën. Op het vlak van veiligheid wordt gekeken naar de deugdelijkheid van de remmen, schokdempers, wielophanging, carrosserie, stuurinrichting en verlichting. De uitstoot van de uitlaatgassen is onderdeel van de categorie milieu. Een auto met dieselmotor krijgen een extra roetmeting. Ten slotte controleert de keurmeester de kilometerstand, het voertuigbewijs, de gebruikte brandstof en het voertuigidentificatienummer. Omdat steeds meer auto’s beschikken over diverse uitgebreide rijhulpsystemen worden ook die systemen getest of ze goed functioneren. De APK-keuring is in ieder geval steeds uitgebreider geworden. Zaken als uitlaatgassen spelen uiteraard niet bij keuring van een batterij-elektrische auto. Daar wordt juist weer extra gelet op de gezondheid van de accu.

Bewaar het APK-keuringsrapport

Let goed op dat het APK-keuringsrapport na de keuring wordt overhandigd. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om het keuringsbewijs in de auto te bewaren, is het in bepaalde andere landen wel een verplichting. Het rapport is ook noodzakelijk om tegen de beslissing van de APK-keurmeester in beroep te kunnen gaan. Voor het in beroep gaan tegen een APK-resultaat moet je overigens wel betalen: 49,50 euro. Je mag het voertuig bij een herkeuring niet meer verplaatsen. Ook mogen er geen reparaties meer worden gedaan. Als je later bezwaar maakt of wanneer het voertuig is verplaatst of gerepareerd, dan is bezwaar niet mogelijk. Bij de verkoop van een auto moet het keuringsrapport aan de nieuwe eigenaar worden meegegeven.

Verlies van het APK-keuringsrapport

Het keuringsbewijs moet wel te allen tijde in je bezit zijn. Bij verlies kan een kopie worden aangevraagd bij een RDW-keuringsstation of via de RDW-klantenbalie. Ook de garage waar de keuring heeft plaatsgevonden, kan hiervoor worden benaderd. Na het overhandigen van het originele Deel IA voertuigbewijs of het nieuwe kentekenbewijs op creditcardformaat ontvang je direct een kopie van het APK-keuringsbewijs. Een vervangend keuringsrapport kost je overigens wel 16,50 euro. Wees dus zuinig op het APK-keuringsrapport en berg hem op een veilige plek op.

Tip van de RDW: Als je er binnen 2 maanden of korter voor de APK-vervaldatum achterkomt dat je het keuringsrapport kwijt bent, dan hoef je geen nieuw keuringsrapport aan te vragen, maar kun je het voertuig meteen APK laten keuren. Je houdt dan de oorspronkelijke vervaldatum, verhoogd met 1 of 2 jaar. Laat je een voertuig eerder dan die 2 maanden keuren, dan is de datum van goedkeuring plus 1 of 2 jaar de nieuwe vervaldatum.

Wanneer APK?

Wanneer een auto APK nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en de aandrijflijn. De RDW hanteert onderstaand APK-schema.

    </tbody>
</table>

FAQ

De kosten van een APK-keuring zijn afhankelijk van het bedrijf. Er is geen vast tarief. Soms maakt een APK deel uit van een onderhoudsbeurt, maar je kunt ook voor alleen een APK-keuring een bezoek aan de garage brengen. Meestal varieert de prijs van een APK-keuring ongeveer 19 tot ongeveer 60 euro. In sommige gevallen ben je duurder uit, bijvoorbeeld voor een roetmeting, viergastest of het afmelden van de auto.

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is in Nederland ingevoerd in september 1985. De keuring werd verplichtgesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen en milieuproblemen te verminderen. Tijdens een APK-keuring worden voertuigen gecontroleerd op veiligheids- en milieueisen. Als het voertuig aan alle eisen voldoet, ontvangt de eigenaar een geldig APK-keuringsbewijs.

Buiten Nederland is het alleen mogelijk om de auto in België en Spanje een APK-keuring te laten doorlopen. Spanje hanteert overigens wel andere keuringseisen voor de APK dan Nederland. De RDW geeft op verzoek meer informatie hierover. Ook moet je in Spanje het originele kentekenbewijs bij de keuring tonen. Als een voertuig in Nederland is geregistreerd als taxi, dan is een APK-keuring in Spanje niet mogelijk.

Jazeker, de RDW stuurt je 6 weken voordat de APK op de auto vervalt een brief om je aan de keuring te herinneren. Je krijgt deze herinnering per post of – als je dat hebt ingesteld – via de Berichtenbox. Je blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren.

De RDW controleert steekproefsgewijs ongeveer 3 procent van de auto's die een APK-keuring hebben ondergaan. Is het voertuig voor een steekproef geselecteerd, dan ben je verplicht mee te werken. De APK-controleur van de RDW is binnen 90 minuten aanwezig. Daarna voert hij of zij de controle uit.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV159 - AutoScout24 adviespagina - welk autolicht overdag foto1

Welk autolicht overdag?

Advies · Wetgeving
Strada trafficata

Filerijden: hoe blijf je comfortabel en veilig in de file?

Advies · Wetgeving
Parkende Autos

Het 'Niet parkeren' verkeersbord – wat je moet weten

Advies · Wetgeving
Ontdek meer
TYPE AUTO WANNEER APK-KEURING?
Benzineauto of elektrische auto van ná 1 januari 2005
  • 1e keuring: auto is 4 jaar oud
  • 2e keuring: auto is 6 jaar oud
  • 3e keuring: auto is 8 jaar oud
  • Daarna jaarlijks APK-keuring
Auto met diesel of LPG
  • 1e keuring: auto is 3 jaar auto
  • Daarna jaarlijks APK-keuring
Benzineauto of elektrische auto van vóór 1 januari 2005
(niet ouder dan 30 jaar)
  • 1e keuring: auto is 3 jaar auto
  • Daarna jaarlijks APK-keuring
Auto van 30 jaar of ouder
  • 1 keer per twee jaar een APK-keuring
Auto van voor 1960
  • APK-verplichting vervalt