BMW: 'Wij hebben de Toyota Supra ontwikkeld!'

Heeft Toyota gejokt? Het merk beweert dat er al sinds 2014 geen samenwerking met BMW meer is. En dat de Supra deels een eigen ontwikkeling is. Een bron binnen BMW zegt iets anders. "Wij hebben de Toyota Supra ontwikkeld", vertelde hij.

Bij Toyota was hoofdtechnicus Masayuki Kai verantwoordelijk voor de Supra. Eind vorig jaar zei hij tegen CNET dat de samenwerking tussen zijn werkgever en BMW in 2012 begon en al twee jaar later werd beëindigd. "We hebben toen alle details met elkaar afgesproken, zoals de wielbasis, de breedte van de auto, de positie van de A-stijl, waar de benzinetank zich bevindt, etcetera. Daarna zijn we uit elkaar gegaan en hebben we elkaar niet meer gesproken."

Volgens Kai heeft Toyota hard gewerkt aan de afstelling van de motor, transmissie en het adaptieve onderstel. "De krachtbron hebben wij getuned voor kracht en gasrespons. Ook is de karakteristiek van de versnellingsbak speciaal op de Supra afgestemd."

Toyota Supra

Het verschil? 1 procent

Maar bij BMW hoorden we een heel ander verhaal. "Wij hebben de Supra ontwikkeld", volgens een hooggeplaatste manager bij de Beierse fabrikant. "Toyota heeft voorkeuren bij ons neergelegd, maar wij hebben het ontwikkelingswerk gedaan. De Z4 en Supra zijn onderhuids gelijk. Het verschil in afstemming? Dat is hooguit 1 procent."

Zonder Toyota geen Z4

Volgens de BMW-man was de samenwerking met Toyota cruciaal. Zonder de overeenkomst was een nieuwe Z4 geen optie geweest. "De markt voor sportwagens krimpt nog steeds. Van de Z3 en vorige Z4's konden we veel meer verkopen. Bovendien waren die modellen gebaseerd op relatief goedkope, oudere techniek. De nieuwe Z4 is dat niet. Zo'n auto moet nu allerlei assistentiesystemen hebben, aan strenge uitstooteisen voldoen, etcetera. Dat kost veel geld. Kosten die we nu kunnen uitsmeren over twee modellen."

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Audi Q7 Plug-in Hybrides geprijsd

Autonieuws

Jaguar I-Pace actieradius groter met deze gratis software-update

Autonieuws

3,2 miljard euro voor Europees batterijproject

Autonieuws
Ontdek meer