Anders dan de eveneens onlangs gepresenteerde, dynamisch gestylede Audi Q5 gaan de bouwers uit Stuttgart bij de GLK uit van klassiek-hoekige offroad-optiek naar het voorbeeld van de G-klasse. Golvende lijnen en zachte overgangen zijn bij de Mercedes GLK afwezig. „Macho, geen softie“ luidt het devies van de hoekige Stuttgarter, waarmee Mercedes deze herfst de concurrentie met de frisse Audi Q5 en de al wat oudere BMW X3 zal aangaan.
Optisch afgekeken Niet zonder trots vergelijken de ontwikkelaars en designers hun jongste telg met zijn betovergrootvader, de Mercedes G-klasse. Weliswaar bedienen beiden een principieel verschillende klantenkring - de G is een echte terreinwagen, de GLK een vooral voor de weg geconstrueerde SUV. Maar het kleinkind draagt zelfbewust de gelaatstrekken van zijn voorouder.
Anders dan zijn grote broers M- en GL-klasse wordt de kleinste offroad-Benz niet in het Amerikaanse Tuscaloosa gebouwd, maar in Bremen. Daar loopt ook de C-klasse van de band, en die vormt tenslotte de basis voor de GLK.
Bekende cockpit Dat hij verwant is met het middenklassemodel wordt zichtbaar zodra men de viereneenhalve meter lange SUV betreedt en achter de welbekende cockpit plaatsneemt. De stoelen zijn comfortabel, bieden echter slechts matig zijhouvast en voor grotere chauffeurs te weinig plaats voor de bovenbenen. Anders dan in de voorste rij is de beenruimte achterin duidelijk beperkt.
Indeling, bedienbaarheid en functionaliteit van alle schakelaars, knoppen en van de metalen draaiknop voor het command-systeem bieden net als bij de C-klasse geen enkele reden tot klagen. Wel de gebruikte materialen en de verwerking daarvan.
Verbeterbaar Onnauwkeurige spleetafmetingen, lelijke deurbekledingen en goedkoop ogende decorelementen – en dat toch van echt hout en aluminium – doen niet helemaal recht aan de premiumeisen van het merk. Jammer dat het een beetje hapert met de algehele indruk, ofschoon de constructeurs in details, bijvoorbeeld de kleine chroomspangen rond de elektrische raamknoppen, goed werk afleveren.
Van start gaat de GLK vanaf medio oktober met in eerste instantie drie motoren en steeds standaard vierwielaandrijving 4Matic. Voordeligste mogelijkheid om de SUV te rijden is de GLK 280. Voor 43.554 euro krijgen kopers een 231 PK sterke drieliter-zescilinder geleverd. Tweeëneenhalfduizend euro meer kost de 350, de momenteel meest soevereine motorisering. Met 272 PK en 350 Newtonmeter (tussen 2.400 en 5.000 toeren) beweegt de transmissie de 1,8-tonner moeiteloos. Beide V6-aggregaten verbruiken volgens de producent circa tieneneenhalve liter, in de praktijk betekent dit waarschijnlijk echter een verbruik van net twaalf liter.
Vooralsnog maar één diesel Qua diesel staat voorlopig alleen de 320 CDI in de schappen, hij kost net als de grote benzinevariant 46.053 euro. De beproefde zescilinder levert 224 PK en drukt al bij 1.600 toeren 540 Newtonmeter op de krukas. Hij wordt met name gekenmerkt door zijn rustige gang, de harmonische krachtontplooiing en de superieure trekkracht uit de lagere toerentallen. Het aangegeven verbruik van slechts 7,9 liter konden wij bij onze eerste proefrit echter niet bevestigen, de boordcomputer liet een waarde van bijna tien liter zien.
Begin 2009 voegt Mercedes met de GLK 220 CDI BlueEfficiency toe. De splinternieuwe viercilinder-zelfontbrander verlaagt de instapprijs tot 40.341 euro en moet dankzij intelligente spaarmaatregelen zoals een bekleding onderlangs maar ook gewichtsbesparingen minder dan zeven liter per 100 kilometer verbruiken. Een start-stop-systeem, zoals in de A-klasse, zal er echter niet komen.
Spaarzaam genoeg Bij een eerste proefrit overtuigden wij ons ervan dat de GLK met het 170 PK sterke aggregaat mobiel genoeg is. Minder dan negen seconden duurt de sprint tot tempo 100, en meer dan 200 km/u topsnelheid zal aan de wensen van de meeste chauffeurs voldoen.
Net zo standaard als de zeven versnellingen automaat 7G-Tronic is bij alle motorvarianten het Agility-Control-chassis. De met traditionele staalveren uitgeruste onderconstructie past binnen een fractie van een seconde de schokdemperkrachten aan de actuele rijsituatie aan. Zo wordt bijvoorbeeld in bochten het zijdelingse hellen duidelijk verminderd, terwijl de GLK bij rechtdoor rijden groot veercomfort biedt.
Absoluut dynamisch De combinatie van vierwielaandrijving en Agility-Control-chassis maakt naast het voor een SUV typische cruisen ook een wat dynamischer rijstijl mogelijk. Zelfs bij vlot door de bocht rijden blijft de GLK ondanks zijn verhoogde zwaartepunt trouw aan de gewenste lijn. De besturing werkt direct en ondersteunt de chauffeur met exacte reacties.
Op de weg doet de GLK het dus uitstekend en kan hij zowel qua comfort als qua dynamiek zonder probleem wedijveren met een middenklasse luxe auto. Maar hoe doet hij het als terreinwagen? De maatstaf bij de ontwikkeling was de grote broer, de M-klasse. En dit doel haalt de compact SUV verregaand.
Uitgerust voor onverhard terrein Naast een optionele offroad-styling, die meer voor de schijn is, is er ook een offroad-techniek-pakket voor rond de 700 euro. Behalve een robuuste onderkantbescherming omvat het een bergafassistent (DSR) en een offroad-rijprogramma. Dit laatste beïnvloedt de transmissieschakelpunten, de gaspedaalkarakteristiek en het ESP.
Zo uitgerust baant de GLK zich een weg door zwaar terrein en overwint zelfs hindernissen die je op het eerste gezicht niet van hem zou verwachten. Spelenderwijs beklimt hij stijle hellingen en is ook niet bang voor grotere belemmeringen. Alleen de relatief geringe ruimte boven de grond van 18 (diesel) tot 20 centimeter (benzine) beperkt zijn mogelijkheden.
Conclusie Zoals gebruikelijk in het segment van compact SUVs zullen ook de meeste GLKs de geasfalteerde weg nooit verlaten. Ondanks dit feit heeft Mercedes de kleine broer van de M-klasse voorzien van uitstekende offroad-kwaliteiten. Maar ook op de weg slaat de GLK een minstens net zo’n goed figuur: chassis en motoren zijn top, en met de spoedig komende 220 CDI BlueEfficiency stuurt Mercedes een bovendien uiterst zuinige variant de weg op. Enige minpuntje: de kwaliteit van de interieurafwerking. Deze voldoet niet helemaal aan de dure premiumeisen van Mercedes.