Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Mercedes A 45 AMG – Gereden: Mercedes A 45 AMG

Dit is geen dertien-in-een-dozijn lease-Benz met bijbehorende kleur en bijtellingsvriendelijke dieselstoker onder de kap. Integendeel, deze gitzwarte Mercedes is exact het tegenovergestelde. De A 45 AMG lijkt als compacte bruut gecreëerd te zijn door Frankenstein.

Technisch gezien althans, want het uiterlijk daarentegen oogt juist vrij beschaafd. Het was overigens niet Frankenstein, maar Heiko Barthel die het motorblok in ons testexemplaar assembleerde. Deze krachtcentrale vertegenwoordigt het hart en de ziel van de A 45 AMG en is tevens meteen hét huzarenstukje van de AMG-divisie. Slechts 1.991 cc inhoud en vier gesmede cilinders stonden aan de basis, maar met wat hulp van uiterst nauwkeurige piëzeo-injectoren en een twinscroll-turbo mag dit technische hoogstandje zich de krachtigste in serie geproduceerde viercilindermotor noemen. 360 pk uit een slagvolume van slechts twee pakken melk, het is een ongekend knappe prestatie van de heren uit Affalterbach die de Duitser bij voorbaat al iets onovertroffens geeft.

Behouden Dat geldt niet voor het uiterlijk van de kleine Benz. In tegenstelling tot de zeer fascinerende technologie onder de 'hood' is het exterieur juist tamelijk beschaafd. Dat is grotendeels aan de anoniem-makende kosmoszwarte lakkleur te wijten. Maar ondanks dat AMG fors 19 inch lichtmetaal, agressievere bumpers en twee enorme stortkokers aan de achterzijde monteerde, oogt de A 45 als een reguliere 'dikke' A-klasse die we zo vaak tegenkomen. Ook in het interieur zijn de verschillen met een rijk uitgeruste A 250 Sport beperkt. Gelukkig was de importeur zo vriendelijk om 'onze' 45 optioneel uit te rusten met een AMG Performance-stuurwiel omzoomd met leder en alcantara en dito getitelde stoelen. Twee opties die al gauw hét verschil maken. Overigens word je te allen tijde gewezen op de speciale motorisering aan de hand van typeplaatjes, een karakteristieke AMG-schakelpook en indrukwekkende tellerpartij die een snelheidsmeter tot 320 km/h vermeldt.

Daily driver 320 km/h! Dergelijke cijfers werken bij ons als een rode lap op een stier. Niet dat de A 45 AMG het kan rijden - af-fabriek grijpt de begrenzer bij 250 km/h in - maar het moet zelfs bij de grootste Mercedes-hater een tinteling teweegbrengen. De veelbelovende prestaties worden aangewakkerd zodra de sleutel rondgaat. Bruusk komt de tweeliter tot leven. Het geluid dat daarmee gepaard gaat klinkt der mate rauw dat je zou denken dat de heer Barthel zijn dag niet had. Dit hadden we niet verwacht. Kennelijk kan AMG ook een woeste soundtrack reproduceren met slechts vier slaginstrumenten. We genieten nog maar even van het gerommel. Ondertussen hebben de vloeistoffen de gelegenheid om op optimale temperaturen te komen. Terwijl de techniek zich langzaam warmdraait ondervinden wij het vredige DNA van de Duitser. Eigenschappen die al meer dan 125 jaar van Mercedes op Mercedes wordt doorgegeven, AMG of niet. Bij de A 45 AMG vind je deze vergevingsgezindheid terug in het stevige, maar zeker niet Spartaansharde onderstel. Vinnige reacties zijn ook niet te signaleren zolang de transmissie in 'C' staat. Met de elektronica in de juiste modi is de A 45 AMG prima als daily driver te gebruiken.

Ferme handen Dit gezegd hebbende; we willen op het hart drukken dat de A 45 AMG best rustig te rijden is, maar met gezonde tegenzin naar die pijpen danst. Wie louter een kranige, snelle A-klasse zoekt komt ook aan z'n trekken met de A 250 Sport. Die beschikt voor een kleine 15 mille minder zeventig procent van de A 45 AMG's talenten. De werkelijke meerwaarde van de AMG zit 'em echt in z'n tenen, die je er pas uithaalt als je de techniek pijn lijkt te doen. Op de openbare weg is dat, met al diens (gevaarlijke) obstakels, moeilijk te realiseren, maar we hebben ons best gedaan. Als het instrumentarium volledig groen oplicht weerhoudt ieder verkeerslicht ons alleen nog van een eruptie van baldadigheid. We zetten de bak alvast in M van manueel, planten onze linkervoet stevig op de rem en bespelen tegelijkertijd met de rechter het gaspedaal. De techniek snapt onze bedoelingen, snoert zich in en laat het toerental oplopen naar de ideale lanceerprestaties. Een ogenblik later springt het groen. In een spontane reactie liften we als de wiedeweerga het rempedaal. We zijn al weg. Het koppel stond al te poppelen om de lancering in te zetten. En 360 paarden plus 450 Newtonmeters zijn afdoende om dat niet zonder blikken of blozen te laten voltrekken. Snelle, ferme handen zijn gewenst, want de klappen die de aandrijflijn tijdens het opschakelen geeft vragen daar om. Ondertussen snerpt en knalt het uit de uitlaatpijpen. Vuurwerk dat voor een weergaloze ervaring zorgt. Telkens weer.

De weg vrij Terwijl de 45 als een verkouden draak gorgelt en rochelt snorren we zodra die gelegenheid zich voordoet een bochtig dijkweggetje op. We worden aan het werk gezet, maar al vrij snel geeft de Merc te kennen dat hij qua scherpte en raffinement niet in de buurt komt van de BMW 1-serie M Coupé. Maar vergis je niet, het ietwat bruuske karakter van de AMG is minstens zo verslavend. De kracht en de snelheid van de aandrijflijn en het radicale motorgeluid, iedere bocht is hiermee een feest. Maar de A 45 AMG kent een zwakte dat, na gewenning aan de techniek, 4Matic heet. De hoeveelheid permanente grip dat er aan de vierwielaandrijving kleeft wekt na verloop van tijd het idee dat er tijdens dit feestje lauw discobier wordt geschonken. Elke teug A-AMG is weliswaar effectief, maar na een tiental bochten vervaagt de eerder zo heerlijke afdronk en word je al gauw niet meer geprikkeld. De grote, louter achterwielaangedreven AMG's blijven langer boeiend. Desalniettemin, de Mercedes A 45 AMG is volgens ons op dit moment dé ongekroonde koning onder de hot hatches. Al moeten we erbij vertellen dat hij dit predicaat niet in de laatste plaats verdient vanwege het feit dat zowel Audi als BMW geen direct weerwoord paraat hebben. Zolang dat er niet is of dit van een merk uit onverwachte hoek komt is de A 45 AMG de auto die je moet hebben om onopvallend de blits te maken. Wat dat het door ons gereden model een kleine tachtig mille(!) moet kosten en je dit er nauwelijks aan afziet, versterkt zijn ultieme wolf-in-schaapskleren-imago alleen maar.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic review: ook de elektrische toekomst van AMG is bloedstollend

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic review: ook de elektrische toekomst van AMG is bloedstollend

Autotests · Mercedes-Benz
Dus jij denkt dat de Mercedes E-Klasse comfortabeler is dan de BMW 5-serie ...

Dus jij denkt dat de Mercedes E-Klasse comfortabeler is dan de BMW 5-serie ...

Autotests · Vergelijk autotests
Mercedes EQE: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Mercedes EQE: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Autotests · Mercedes-Benz
Ontdek meer