Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Mercedes SL-klasse – Gereden: Mercedes-Benz SL-klasse

De SL is een naam, maar Sport Leicht is hij allang niet meer. Mercedes heeft z’n fameuze cabriolet gaandeweg de generaties zo vetgemest dat de S-klasse zich al zorgen begon te maken. De nieuwe is daarom wat afgeslankt. Maar het vetrandje is gebleven. Omdat het zo lekker is.

Wanneer Mercedes-Benz een nieuwe SL-klasse introduceert zitten wij op 't puntje van onze stoel. Vervolgens willen we maar één ding en dat is rijden. Als de weergoden ons dan ook nog goedgezind zijn, dan kan dit cabriofeestje eigenlijk bij voorbaat niet meer stuk.

Geblinddoekt Het is denkbaar moeilijk om aan te nemen maar eigenlijk zou je aan het exterieur voorbij moeten lopen en direct dienen in te stappen om de nieuwe SL-klasse op waarde te schatten. Rijden zou nog meer inzicht geven, maar voor nu is het interieur bewonderen enkel voldoende. Laat je glijden in de volumineuze zetels die als het moet het lichaam strakker omklemmen door hun wangen aan te zetten aan de hand van licht zoemende elektromotortjes. Ga je niet op de sportieve toer, laat het zacht gelooide leder waarmee ze omzoomd zijn dan niet op spanning staan zodat het net als jij vrij kan ademen. Dit is eigenlijk ook de houding waarin de SL-klasse zich het meest thuis voelt. Komt het vandaag niet, dan morgen wel. Het interieur is werkelijk prachtig verzorgd en kent grote overeenkomsten met dat van de veel duurdere SLS AMG. De gelukkige bezitter daarvan aanvankelijk al geblinddoekt in de SL laten stappen zou waarschijnlijk niet eens doorhebben in het ootje genomen te worden. De ronde sterroosters, het instrumentarium, het sportstuur en eigenlijk het gehele bovenste gedeelte van het dashboard zijn identiek dan wel vrijwel corresponderend aan dat van Mercedes' paradepaardje. Incluis het materiaalgebruik. Ook hier eenzelfde soort kunststof of leder van gelijke kwaliteit. Aluminium is echt aluminium en hout, hetzij afgelakt, komt ook daadwerkelijk van een boom. Alle lof voor de SLS, maar dit zegt zonder meer iets over de nieuwe SL.

Frontbass Nu we toch aan het vergelijken zijn. Het op waarde schatten van auditief genot is in zekere mate een persoonlijke aangelegenheid, dus laten we gemakshalve maar zeggen dat de audio-installatie van Harmann Kardon in de SL een hogere prijs/kwaliteitsverhouding geniet dan dat van het (opnieuw) veel kostbaardere Bang & Olufsen in de SLS AMG. Geheel ongegrond is dit overigens niet. De nieuwe SL-klasse is namelijk de eerste Mercedes-Benz met Frontbass, een innovatieve verpakkingswijze van de speakers in het voetencompartiment dat de holle ruimte in de carrosserie gebruikt als klankkast om de geluidskwaliteit te versterken. Het effect is zowel verneembaar met gesloten als neergestreken kap. Gedurende open rijden gaat een deel van de akoestiek uiteraard verloren vanwege de rijwind, maar zelfs iets fijnzinnigs als vrouwelijk stemgeluid blijft met FrontBass tot best hoge snelheden goed hoor- en verstaanbaar. Het optionele windscherm zou nog wat meer ruis kunnen elimineren, maar wij laten deze gelieve achterwege. De lieflijke wervelingen die zonder dit gaaswandje ontstaan versterken juist de cabriobelevenis zonder aan comfort te hoeven boeten. Met enkel de ruiten hooggeplaatst heerst er al voldoende rust in cabine. Laat de achterste kleine zijruitjes in de koets verdwijnen en je verneemt acuut een hogere mate van turbulentie. Wie een continu veranderende haardos prettig vindt maar wel wat frisjes doet er goed aan AirScarf te bestellen. De bekende luchtsjaal houdt je ook tijdens de koudere dagen aangenaam op tempratuur en voorkomt dat je nek stijf wordt gedurende een lange rit open rijden. Een must have voor wie zijn SL-klasse koopt als 4-seizoencabrio.

Zwanendans Het uitvouwen van het tweedelige variodak is een spektakel op zich om te aanschouwen. Nadat de grote achterklep zich langzaam als welhaast een sierlijke ballerina achteroverwerpt, scharnieren het dakgedeelte en de achteruit in eenzelfde vloeiende beweging in de richting van de A-stijl. Geen piepje of kraakje dat de uitvoering verstoort tijdens deze twintig seconden durende zwanendans. Extra street credibility dat bij de prijs is ingegrepen. Het openen en sluiten van de inklapbare hardtop kan zoals bij sommige (goedkopere) cabriolets van tegenwoordig niet, wel op afstand via de sleutel. De blits maken kan zodoende alsnog. Eenmaal het dak vergrendeld heerst er rust. Ondanks de benodigde extra naden is de SL zo stil als een coupé met vast dak; bij 70, bij 120 en ook bij 200 km/h.

Roffeldichtheid En zo zijn er meer positieve kanten om met een dak boven het hoofd op pad te gaan. Belangrijkste daarvan is de hogere roffeldichtheid. In wezen doelen we op de achtcilinder in de SL 500. Wat schalt 'ie lekker zeg. Alleen hoor je dat slechts kortstondig. Bij het open toeren is de rijwind beperkt, maar afdoende om de V8 bij een vaartje vanaf 50 km/h te overstemmen. Met de kap dicht krijg je hier meer van mee. Ook klinkt de soundtrack in deze situatie wat dieper. Maar het blijft beschaafd. De SL 500 is niet zo'n schreeuwer als de SL 63 AMG. Bij lange na niet. Een vlinderklep of ander kunstmatige toevoeging in het uitlaatkanaal had de SL 500 best mogen hebben om de V8-muziek wat meer bass te geven.

AMG? Welnee! Natuurlijk begrijpen we de entourage van en rond een heuse AMG, maar wie niet tevreden is met 435 pk en 700 Nm zou eigenlijk in een hoekje moeten hurken en zich schamen. Per slot van rekening is de '500' niet eens zoveel langzamer als de '63' met z'n 544 pk. De topsnelheid is naar Duits gebruik begrensd op 250 km/h. Bij de SL 63 AMG is dat niet anders. Paardenkrachten hebben immers een innige relatie met topsnelheid, koppel met acceleraties. Echter zodra een auto meer dan 500 à 600 Nm aan maximumtrekkracht bevat is een normaliter significant verschil van 100 Nm niet eens zo merkbaar meer. Slechts eenmaal knipperen met de ogen scheelt het dan ook maar op de acceleratie naar 100 km/h: 4,6 versus 4,3 seconden. De SL 500 doet dan ook geen moment verlangen naar de AMG. Op het motorgeluid na dan, maar dat is ons geen 50 mille waard. Zeker niet omdat de SL juist een cruiser is en dat doet de SL 500 op voortreffelijke wijze.

Ammehoela Het is bijna achteloos hoe de SL 500 het op een lopen zet. De nieuwe stompe neus komt daarbij nauwelijks omhoog. Active Body Control registreert, activeert en controleert om de koets maar zo vlak mogelijk te houden. Het betreft slechts een van vele systemen die je binnen kilometers gemakzuchtig laat worden. Eigenlijk is er niets veranderd in de zestig jaar dat de SL nu bestaat. Al kun je nog zoveel waarde hechten aan allerhande snuisterijen, de SL blijft een auto die tot grootse dingen in staat is maar die daar niet zozeer mee te koop loopt. Omdat Mercedes-Benz nu eenmaal het beste uit hun nieuwe 4.4 liter V8-biturbo wilde halen zwakt de koppelkromme pas na 4.750 tpm af. Een formaliteit slechts. In de regel zal de gemiddelde eigenaar de naald nauwelijks voorbij de 2.500 tpm sturen. Wie dat wel doet wordt afgeschoten. Twee ton aan te verplaatsen massa, ammehoela, de achtcilinder haalt er z'n neus voor op. En dat terwijl Mercedes zo in de weer is geweest met aluminium om de SL af te laten slanken. Tja, wat is 125 kg op 2.000 kg? Een begin. Betekenisvol voor de verbruikcijfers (met de SL 500 is 1 op 10 te realiseren). Denk gerust niet dat de SL door het dieet ineens een topsporter is zoals hij in zijn jonge jaren was. Wisselen van richting gaat hem makkelijker af dan de twee voorgaande generaties door onder andere een betere gewichtsverdeling en de alerte, maar lichte besturing, echter zwaarte laat zich nu eenmaal niet foppen. Tijdens de aansporing hebben de banden het flink te verduren. Ze kunnen het handelen door hun breedte, maar ternauwernood wanneer het tempo hoog ligt. Je merkt dat ze stilletjes urmen om ze niet zo te teisteren. Bij het hard remmen verneem je de overtollige kilo's het meest. Apart van het feit dat de pedaalslag ietwat zompig is, voel je de gigantische massa van de auto als het ware over je heen klonteren alvorens hij stilstaat. Is dat storend? Welnee, de SL is als Sauerbraten op Duits best: wat homp qua presentatie, hartig van smaak en met een vettig sausje pas echt verrukkelijk.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic review: ook de elektrische toekomst van AMG is bloedstollend

Mercedes-AMG EQE 43 4Matic review: ook de elektrische toekomst van AMG is bloedstollend

Autotests · Mercedes-Benz
Dus jij denkt dat de Mercedes E-Klasse comfortabeler is dan de BMW 5-serie ...

Dus jij denkt dat de Mercedes E-Klasse comfortabeler is dan de BMW 5-serie ...

Autotests · Vergelijk autotests
Mercedes EQE: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Mercedes EQE: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Autotests · Mercedes-Benz
Ontdek meer