Review – Opel Grandland (2025): klaar voor de strijd

Opel pakt uit met de volledig nieuwe Grandland: geen facelift, maar een fris ontwerp met scherpe lijnen en moderne techniek. Gericht op gezinnen, zakelijke rijders en designfans. Maar kan hij opboksen tegen rivalen als de 3008, Austral en Tiguan?

De Opel Grandland in één oogopslag

  • Volledig nieuw platform met verschillende aandrijflijnen
  • Gedurfd Vizor-design en herkenbare LED-lichtsignatuur
  • Interieur met panoramisch scherm en minimalistische benadering
  • Ook als plug-in hybride met vierwielaandrijving
  • Ruime gezinsauto met serieuze trekcapaciteit

Nieuwe generatie Opel Grandland: gebouwd op STLA Medium platform

De Opel Grandland is Opel’s vlaggenschip in het SUV-segment. Dit model vervangt de vorige Grandland X en is een schoolvoorbeeld van de nieuwe designtaal van Opel. Het model staat op het STLA Medium-platform van moederbedrijf Stellantis – hetzelfde als de nieuwe Peugeot E-3008 (Peugeot 3008) – en dat betekent: technisch volwassen, toekomstbestendig en geschikt voor verschillende aandrijflijnen. Opel positioneert de Grandland als een ruime, comfortabele en hightech gezinsauto, die ook prima geschikt is als zakelijke leaseauto.

Design Opel Grandland: ingetogen stijlvol

Met deze Grandland durft Opel af te wijken van de grijze middenmoot. Dit is een SUV die je niet alleen koopt met je verstand, maar ook met je gevoel. Het uiterlijk van de nieuwe Opel Grandland is radicaal anders dan dat van zijn voorganger. Weg zijn de afgeronde vormen, welkom scherpe lijnen, stoere proporties en hightech details. De voorkant wordt gedomineerd door de nieuwe 'Opel Compass'-stijl, met een brede zwarte strook als grille, Vizor genoemd, die de full-LED Matrix-koplampen visueel verbindt.

Een opvallend detail is het zogenaamde 'Pixel Vizor', waarbij de merknaam in LED-verlichting is geïntegreerd. De zijkant oogt gespierd, met een hoge schouderlijn en uitgesproken wielkasten. Aan de achterkant vind je doorlopende LED-achterlichten en een strakke bumperpartij. Een zwart dak en contrasterende details geven het geheel een premium uitstraling.

Je ziet aan alles dat Opel het design hoog op de agenda heeft gezet. De Grandland ziet eruit als een conceptcar die zo de showroom in is gereden, maar dan zonder compromissen op praktische bruikbaarheid.

CR-7 - AutoScout24 - Opel Grandland review foto5

Interieur Opel Grandland: opgeruimd staat netjes

Binnenin is het design net zo futuristisch als dat van de buitenkant. De Opel Grandland is voorzien van het nieuwe 'Pure Panel’-dashboard, waarbij twee schermen als één geheel worden gepresenteerd: een digitaal instrumentarium en een infotainmentscherm van 16-inch, in landschapsformaat en gebogen richting de bestuurder.

De afwerking voelt degelijk aan en straalt rust uit. Fysieke knoppen zijn grotendeels verdwenen, maar Opel behoudt een paar slimme touch- en drukknoppen voor veelgebruikte functies zoals klimaatregeling. Dat is een verademing in een tijd waarin veel concurrenten alles verstoppen achter schermen.

De stoelen zijn AGR-gecertificeerd (Aktion Gesunder Rücken), wat garant staat voor ergonomische ondersteuning. Bijzonder is dat de stoelen ook een speciale sleuf hebben die de druk op het stuitbeen verlicht. Verwarming, ventilatie en massage behoren tot de opties. De achterbank biedt voldoende ruimte voor volwassen passagiers en de kofferbak is met zo’n 550 liter inhoud royaal genoeg voor gezinsgebruik.

Op het gebied van connectiviteit is alles aanwezig wat je mag verwachten: draadloze Apple CarPlay en Android Auto, meerdere USB-C poorten, OTA-updates en spraakbediening. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Grandland ook een zogeheten Pixel Box. Deze module met doorschijnend kunststof en stoffen bekleding heeft volgens Opel het volgende idee: omdat de telefoon constant zichtbaar is wordt voorkomen dat deze in de auto achterblijft. Het is vooral een leuke gimmick.

CR-7 - AutoScout24 - Opel Grandland review foto7

Rijgedrag en motoren: hoe rijdt de Opel Grandland?

De Opel Grandland voelt zich vooral thuis op de lange afstand. Dankzij de stille aandrijflijnen, het uitgebalanceerde onderstel en de goede geluidsisolatie is het een fijne reisauto. De Grandland is onder meer beschikbaar als hybride, plug-in hybride en als volledig elektrische uitvoering. Het gaat hierbij om de volgende aandrijflijnen:

  • 1.2 Turbo Hybrid eDCT 6-trapsautomaat 107 kW (145pk)
  • 1.6 Turbo Plug-in Hybrid eDCT 7-trapsautomaat 143 kW (195pk)
  • EV 73-kWh 156 kW (213pk)

Er komt ook een EV met 98 kWh aan batterij, goed voor een actieradius tot circa 700 kilometer. Opel mikt daarmee ook op de EV-rijder die verder wil reizen zonder laadstress. De EV’s hebben ook een warmtepomp en slimme routeplanning op basis van laadpunten. De Opel Grandland stuurt in ieder geval licht en direct, zonder sportief te zijn. De ophanging is eerder op comfort dan op dynamiek afgestemd, al geeft de torsiestijve carrosserie een solide gevoel in bochten.

Bij de elektrische en plug-in hybride varianten van de Grandland is het onderstel uitgerust met een techniek die zich automatisch aanpast aan de omstandigheden: Frequency Selective Damping. Deze techniek werkt met een extra klep en een tweede oliecircuit in de schokdempers, waardoor het systeem flexibel reageert op zowel het wegdek als je rijstijl. Rijd je over hobbelige klinkers of ervaar je plotselinge bewegingen, dan zorgt dit systeem voor extra comfort. Rij je juist sportiever, dan wordt de demping steviger voor een strakker contact met de weg. Dit draagt bovendien bij aan meer stabiliteit in bochten, bij hoge snelheden en bij stevig remmen.

Let wel op: de elektrische varianten van de Grandland hebben achter een multilink-ophanging, terwijl de hybride uitvoeringen het moeten doen met een eenvoudige torsieas. En dat is toch jammer, want met een multilink rijdt de Grandland verrassend verfijnd. De versie met torsieas stuurt nog steeds prettig, maar zo’n multilink tilt het geheel net naar een hoger niveau.

CR-7 - AutoScout24 - Opel Grandland review foto1

Versies en uitrusting: volop keuze

De Opel Grandland is leverbaar in meerdere uitvoeringen, oplopend van een rijk uitgeruste basisversie tot een luxueuze topversie met alle denkbare opties. Standaard krijg je al zaken als LED-verlichting, een digitaal dashboard en parkeersensoren rondom. De duurdere versies voegen daar zaken aan toe zoals een panoramadak, adaptieve cruise control met Stop & Go, semi-autonome rijassistentie, een 360 graden camera en een uitgebreid infotainmentsysteem. Opel hanteert overigens een overzichtelijke uitrustingsstructuur. Je kiest in feite uit een aandrijflijn en één van de vaste uitrustingsniveaus – en voegt dan enkel nog optiepakketten toe.

Conclusie review Opel Grandland: overtuigende stap voorwaarts

De nieuwe Opel Grandland is een overtuigende stap vooruit voor het merk. Het design is gedurfd en modern, het interieur rustgevend en doordacht en het rijgedrag comfortabel en volwassen. De keuze voor het STLA Medium-platform betekent dat Opel klaar is voor de toekomst met elektrische aandrijflijnen, OTA-software en slimme technologie aan boord.

Voor gezinnen is de Grandland een logische keuze: ruim, veilig en efficiënt. Zakelijke rijders zullen vooral de plug-in hybrideversie waarderen vanwege het gunstige verbruik en de lage bijtelling. Zijn er ook aandachtspunten? Zeker. De bediening van sommige functies via het scherm vereist gewenning. Daarnaast is het design wellicht niet ieders smaak – maar dat is juist ook de kracht van deze auto: karakter boven consensus.

Wie op zoek is naar een moderne, ruime SUV met een uitgesproken karakter, mag de nieuwe Opel Grandland absoluut op zijn lijstje zetten.

CR-7 - AutoScout24 - Opel Grandland review foto3

Technische gegevens

Merk en model Opel Grandland
Lengte x breedte x hoogte 4,65 x 1,90 x 1,66 meter
Wielbasis 2,78 meter
Inhoud bagageruimte 550 tot 1.640 liter
Ledig gewicht 1.600 tot 2.195 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.120 tot 2.700 kg
Brandstofsoort Benzine, benzine/elektrisch of 100% elektrisch
Cilinderinhoud 1.199 tot 1.698 cm3
Vermogen 107 kW (145 pk) tot 239 kW (325 pk)
Koppel 230 tot 511 Nm
Topsnelheid 170 tot 220 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,1 tot 10,2 sec
Tankinhoud 42 tot 55 liter
Verbruik 0,8 tot 5,7 l/100 km | 16,9 tot 18,1 kWh/100 km
CO₂-uitstoot 0 tot 123 g/km

Klaar voor de volgende stap?

Deel artikel

Alle artikelen

Opel Mokka-e: actieradius gemeten bij 100 km/h en 130 km/h

Autotests · Opel

Opel Astra Sports Tourer: stoere stationwagon met stekker

Autotests · Opel

Review nieuwe Opel Astra - Is dit écht een Duitse auto?

Autotests · Opel
Ontdek meer