Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Opel Mokka – Gereden: Opel Mokka

Wij hadden nog nooit gehoord van St. Peter-Ording, een soort equivalent van Scheveningen dat bijzonder populair is onder toeristische Duitsers. Zomers komt men er voor het strandleven, in de herfst om heerlijk uit te waaien en te recreëren.

Volgens Opel bij uitstek een plek om haar nieuwe Mokka te introduceren. Dat Opel momenteel in zwaar weer verkeert lees je vrijwel dagelijks in de media. Moederbedrijf General Motors deed en doet verwoede pogingen om de Duitse fabrikant er bovenop te helpen. Eerst met nieuwkomers gericht op de trouwe, traditioneel ingestelde automobilist, nu ook met Opels die 'eruit springen'. Want daar schreeuwt het merendeels van de huidige automarkt kennelijk om: stoere, sprankelende auto's met karakter - hoe ontastbaar dit begrip ook mag zijn - waarmee de rijder zich onderscheidt en wellicht zelfs ietwat excentriek vindt. Als het management van Opel net zo conservatief en onbreekbaar is als het imago van het merk Opel dan zal de ommezwaai intern niet makkelijk geweest zijn. Maar de mensen bij Opel zullen wel moeten. Zo heeft Opel dertig jaar lang de ranglijst van best verkochte merken in Nederland aangevoerd om daarna nooit meer het goud op te eisen. Momenteel staat Opel er in ons land redelijk voor, maar op Europees niveau worden er dikke rode cijfers geschreven. Echter als 'differentie' de hedendaagse consumentenperceptie is, dan is Opel hier klaar voor. De vooruitstrevende Ampera bewees dit eerder al en de guitige Adam is de volgende Opel-loot in dit verhaal. Maar eerst is er nog de Mokka. Dat het maar mag smaken.

Exterieur Onderscheiden begint natuurlijk bij het exterieur. Geen dertien-in-een-dozijn ontwerp, maar een sprankelend geheel dat de rijder het idee geeft dat hij erbij hoort, maar zich niet het zoveelste nummer voelt. Tja, de (marketing)taal van de beeldende kunst hebben wij ook niet bedacht. Alhoewel… de koper bepaalt. Niet geheel onverwachts treffen we een flitsend maar tegelijkertijd breed geaccepteerd design zodoende aan op Opel's checklist voor de Mokka. En we moeten het de Duitsers nageven, de compacte crossover ziet er aantrekkelijk uit, maar toch anders dan dat we tot nu toe kennen. Stoere bumpers rondom, grote lichtunits en een kloeke grille moeten de Mokka overtuigingskracht doen uitstralen om bij voorbaat een streepje voor te hebben op de (zware) concurrentie. Opel richt zijn pijlen vooral op de Skoda Yeti, Nissan Juke, Mitsubishi ASX en de onlangs gepresenteerde Citroën C4 AirCross, maar ook de grotere Nissan Qashqai en Mokka's zustermodel Chevrolet Trax liggen in het Duitse vizier. Stuk voor stuk modellen die de consument willen verleiden met een avontuurlijk uiterlijk, en waarvoor de nieuwe Opel zeker niet onder doet.

Interieur Opvallend genoeg vinden we geen stoere snuisterijen in het interieur. We kijken uit over een dashboard die we de laatste jaren in bijna alle Opels tegenkomen. Nog voordat we onze arm uitstrekken weten we dat het met de ergonomie wel snor zit. Anderzijds is de vertrouwde omgeving ook maar zo… vertrouwd. Het brengt ons niets nieuws en dat zou je op basis van het on-Opel zijnde exterieur wellicht wensen. De ontwerpers hebben het met kleine sierstrips en deels gekleurde panelen nog wel geprobeerd, maar dit geldt slechts voor de duurdere modellen. Desalniettemin blijft het een gedegen werkplaats met grotendeels fraaie materialen en een prima afwerking. Ook qua ruimte komt de 4,28 centimeter lange Mokka goed mee met de markt waarin hij actief is. De zit voorin is prettig ruim en hoog en achterin beschikken twee volwassenen over voldoende leefruimte. De bagageruimte is met 365 liter vergelijkbaar met de oppositie.

Rijgedrag Tijd om de natuurschoon van Noord-Friesland achter ons te laten en het Duitse asfalt te betreden. Helaas was de voor Nederland meest interessante atmosferische 1.6 liter benzinemotor niet beschikbaar en moesten we uitwijken naar de duurdere 1.4 Turbo met 140 pk en standaard vierwielaandrijving. Een soepele krachtbron die we tevens kennen uit de Astra Sports Tourer maar in dat model lui aanvoelt. Niet in de Mokka. In de crossover is de viercilinder bij de les om ons vlot door het verkeer te loodsen. Dit geldt niet voor de besturing. Hier geen dynamisch stuurgedrag maar een lichte besturing dat weinig gevoel meegeeft. Onderstel technisch is de Mokka eveneens een echte Opel met een stevige demping zonder het comfort uit het oog te verliezen. Precies wat de doelgroep verwacht.

Statement We verlaten de Autobahn en betreden het autostrand van St. Peter-Ording. Zoals gezegd beschikt de 1.4 Turbo over een vierwielaandrijvingsysteem. Normaliter is de Mokka een voorwielaandrijver. Pas wanneer nodig worden ook de achterwielen ingeschakeld. Die overgang gaat vloeiend en ongemerkt en al zou de bestuurder het doorhebben, bij negen van de tien ritten zal het 4x4-systeem uitgeschakeld blijven. Tijdens wintersport is het natuurlijk welkome toevoeging, evenals met slecht weersituaties in Nederland. Ook op het strand in St. Peter-Ording kwam het systeem goed van pas om de diepe plassen en mul zand te trotseren. Het benadrukt het alleskunner-karakter van de Mokka. En hoewel in Nederland eigenlijk onnodig schept aandrijving op alle vier de wielen onder bepaalde (weers)omstandigheden extra vertrouwen. Bovendien, is het niet stoer om te reppen dat jouw auto over 4x4 beschikt? Laten we dit statement vooral niet vergeten.

Prijzen De Mokka staat voor net geen tweeëntwintig mille bij de lokale dealer. Het betreft hier de 1.6 Selection met 115 pk die standaard voorzien is van ESP, Hill Descent Control, Hill Start Assist en cruise control. Wil je airconditioning, de stoere 18 inch lichtmetalen wielen, radio/CD-speler en elektrische ramen rondom dan dien je de € 24.695,- kostende Edition aan te vinken. De meest luxe uitvoering van de Mokka heet Cosmo en beschikt daarnaast over Opel's innovatieve ALC-koplampunits, automatische climate control, parkeersensoren voor en achter en een regensensor. Noemenswaardig zijn het gratis te verkrijgen optiepakket voor de Edition en Cosmo bestaande uit diverse gadgets zoals een navigatiesysteem met zeven inch kleurendisplay, verwarmbare voorstoelen en dito stuurwiel. En dat voor nop. Een zeer opmerkelijk actie van Opel.
 Naast de voorwielaangedreven 1.6 levert Opel de Mokka als 1.4 Turbo met vierwielaandrijving vanaf het Edition-niveau voor € 29.095,-. De pittige, maar ongecultiveerde 1.7 CDTI dieselmotor kan desgewenst uitgerust worden met 2WD, 4WD of als 2WD met automaat. De prijs van de voordeligste diesel start bij € 30.695,-, maar dan beschikt je wel direct over de Edition-uitvoering.

Niet vergrijzen! Het moge duidelijk zijn dat Opel niet voor niets St. Peter-Ording heeft uitgekozen om de Mokka te lanceren. De Duitse badplaats met tal van weelderige en levenslustige wandel- en fietsroutes past helemaal precies in het plaatje van de opgehoogde Opel. De Mokka is olijk en minder gezapig, ook al zal de koper ervan zelden of nooit in het bos, laat staan op het stand, zich met de auto uitleven. Bij dit soort auto's gaat het ook eigenlijk niet om wat je bent en doet, maar wat de buitenstaander denkt dat je bent en doet. Of het merk Opel daarin volstaat mag je ieder voor zich bepalen. De Mokka is in die zin best vertekend, totdat je erin rijdt, dan blijkt het een rasechte Opel te zijn.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review nieuwe Opel Astra - Is dit écht een Duitse auto?

Autotests · Opel

Review Opel Grandland Turbo Hybrid: de Rekord van de 21ste eeuw

Autotests · Opel

Test: weet de Opel Mokka zijn vlotte looks waar te maken?

Autotests · Opel
Ontdek meer