Ga naar hoofdinhoud

Moped Honda motoren te koop: tweedehands en nieuw

Moped Honda

De Honda Zoomer: een extravagante brommer

Het in 1948 in Japan opgerichte bedrijf Honda is bekend om zijn goed presterende motorfietsen en lichte motorfietsen. Terwijl het merk Honda op het moment negen scooterrmodellen in de collectie heeft, is er momenteel slechts één brommer in de collectie onder de naam Honda Zoomer.

De Zoomer is een brommer die vanwege zijn extravagante en tot dusver unieke design opvalt tussen andere brommers. Het zeer veelzijdig inzetbare model lijkt in bepaald opzicht op een scooter. Zo beschikt de Zoomer bijvoorbeeld over een laagliggende treeplank. Deze Honda brommer bestaat onder andere uit een dik buizenframe. Het gebied onder de zitting is open.

De techniek van de brommers van Honda

De Zoomer is uitgerust met een viertaktmotor. Deze motor beschikt niet over vierkleppentechniek, maar heeft daarvoor in de plaats een geregelde katalysator en PGM-FI injectie tot zijn beschikking. Het is de kleinste motor die ooit gecombineerd werd met de innovatieve PGM-FI technologie en hij is uitgerust met een katalysatorsysteem met lambdasonde. Ook de magnetische aandrijving die voor de waterpomp gebruikt wordt is een bijzonderheid. Deze waterpomp dient dan weer voor de vloeistofkoeling. Verder is er in de Honda Zoomer een dynamo geïntegreerd die tegelijkertijd de functie van elektronische starter heeft. Hierdoor verloopt de ingebruikname zeer soepel.

De brommer Honda Zoomer is uitgerust met zeer dikke en stroeve banden. Dit zorgt voor een optimale wegligging en probleemloos rijden over oneffen wegen.

Verdere brommers en lichte motorfietsen van Honda

Het bedrijf Honda had in vroegere jaren reeds diverse viertaktbrommers met een cilinderinhoud van 48 cm³ op de markt gebracht. Puur optisch gezien leken deze erg op een kleine motorfiets en ze haalden zo’n 40 kilometer per uur. Een dergelijk model was bijvoorbeeld de brommer Honda XI50.

Hoewel ze door de fabrikant ook niet direct als brommer werden aangeprezen, leken ze toch op erg veel van de huidige 125 cm³ voertuigen. Zo werden bijvoorbeeld de modellen Honda CBF 125, Honda CBR 125R of Honda Varadero 125 door insiders als brommer bestempeld.

De CBF 125 ziet er sportief uit en laat zich vanwege haar lage gewicht erg makkelijk manoeuvreren. De lichte motorfiets bevalt dankzij een rechte zitpositie. Zijn tweedelige zitting biedt ook nog voldoende plaats voor een bijrijder. De Honda CBF 125 wordt ook vaak als beginnersmodel gebruikt. Met een brandstofverbruik van slechts 2,16 liter per 100 kilometer hoor de CBF 125 tot de uitgesproken zuinige modellen. De achterste schokbrekers zijn naar eigen wens in te stellen.

De CBR 125R van Honda is een kleine supersportmotor die de beginnende rijder vele mogelijkheden biedt. Het wendbare voertuig behaagt dankzij haar slanke bouwwijze en gemakkelijke bestuurbaarheid. De Honda Varadero 125 is een licht gebouwde motorfiets voor beginners. Hij valt op dankzij een sportief, elegant design. De vloeiende lijnen lopen door in het twee-in-een uitlaatsysteem. De grote bagagedrager beschikt over speciale handgrepen waar de bijrijder zich tijdens de rit aan vast kan houden.

Een tweedehands Honda brommer kopen

De brommers en lichte motoren van Honda worden ook graag tweedehands gekocht. Om plezier te hebben aan een tweedehands voertuig moet je bij de aankoop echter op een paar dingen letten. Zo moet het nummer op het chassis absoluut overeenkomen met het chassisnummer dat in de voertuigpapieren staat. Bovendien is een kentekenbewijs in Nederland verplicht. Hierin valt ook af te lezen hoeveel vorige bezitters het voertuig heeft gehad. Wanneer de brommer of lichte motorfiets al erg veel eigenaren heeft gehad is een zeker wantrouwen op zijn plaats.