Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Peugeot motoren te koop: tweedehands en nieuw

Peugeot

Peugeot – De opkomst van een motorfietsfabrikant

Het bedrijf Peugeot heeft zowel met de productie van innovatieve auto’s als met de productie van snelle motorfietsen naam gemaakt. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd bekend en zeer geliefd vanwege zijn hoge kwaliteitsstandaard.

Peugeot motorfietsen: het begin als ververij

De bekende motorfiets- en autofabrikant ontstond eind 18e eeuw. In deze tijd dook de naam Peugeot voor het eerst op als ververij en looierij in de Franse stad Hérimoncourt. In de 19e eeuw kwam daar nog een ijzergieterij bij waar vanaf 1819 producten als staalbanden, zaagbladen en klokveren geproduceerd werden. Na 1857 groeide dit kleine bedrijf en kwamen er meerdere fabrieken voor diverse ijzerwaren bij in de plaatsen Mandeure en Valentigney. Vanaf 1850, na het begin van de industriële revolutie, groeide het bedrijf verder en werd het steeds geliefder dankzij zijn voor deze tijd ongebruikelijke sociale houding en ondersteuning van het personeel. Zo stonden er onder andere een hulpkas, een arbeidersziekenhuis en een jaarpension voor de personeelsleden ter beschikking.

Van innovatieve fietsen tot motorfiets

Eind 19e eeuw richt Peugeot zich tenslotte intensiever op de voertuigbouw. Het bedrijf begon zich vanaf 1881 bezig te houden met het bouwen van fietsen. Dit leidde tot de introductie van de eerste vélocipède (de klassieke fiets met een groot voorwiel) in 1882. Tegen het jaar 1900 werden er steeds meer fietsmodellen met diverse functies ontwikkeld. Bijzonder innovatief in deze tijd waren de tandem en de vouwfiets, die men mee naar binnen kon nemen. Een mijlpaal in de voeruitbouw was de in 1906 ontwikkelde naafschakeling met twee versnellingen.

Uiteindelijk werd de productie van auto’s ingeleid met de productie van een op stoom rijdende Serpollet-driewieler. Vanaf 1902 werden er voor het eerst ook volwaardige motorfietsen geproduceerd. In het begin beschikten deze slechts over 2 pk motoren van Zedel, terwijl er vanaf 1903 al zelf ontwikkelde viertaktmotoren gebruikt werden met een vermogen tussen de 2,5 en 2,75 pk. Tot 1959 werden er succesvol motorfietsen geproduceerd. Daarna werd de productie van motorfietsen beëindigd en zo worden er vandaag de dag alleen nog maar snorfietsen en brommers geproduceerd.

Geliefde Peugeot modellen

Een bekend model van Peugeot is de JetForce Compressor, een krachtige scooter. Hij beschikt over een automatische transmissie met een ingebouwde compressor. Deze scooter wordt vandaag echter niet meer toegelaten op straat, aangezien hij niet aan de Euro2-norm voldoet. Het model 101 is een bijzonderheid, aangezien het hierbij om één van de zeldzame Peugeot snorfietsen gaat. Er bestaan meerdere versies van deze snorfiets, die in de regel slechts op kleine punten van elkaar verschillen. Meestal gaat het om verschillende remsoorten zoals velg- of trommelremmen.

De Peugeot Speedfight is een scooter met een automatische transmissie die in 1997 op de markt werd gebracht. De bijzonderheid van dit model is de speciale voorwielophanging die haperende remmen moet voorkomen en het nemen van bochten moet verbeteren. De Peugeot SC 50 is een geliefd model, aangezien het om een typische stadsscooter gaat. Het model heeft een vermogen van 3,5 kW en kan daarmee een maximumsnelheid van 70 km/u bereiken.

De Peugeot TKR is een allround scooter die bekend staat als eenvoudig en betrouwbaar. Dankzij zijn kleine 10 inch wielen is hij zeer makkelijk hanteerbaar en daardoor ook makkelijk te besturen in het verkeer. Dankzij zijn wat robuustere buitenkant is hij ook geschikt voor ritten over licht terrein.

Als laatste is ook de Peugeot Vivacity het vermelden waard. Dit is een scooter met een automatische transmissie. De verschillende uitvoeringen van dit model beschikken over een cilinderinhoud tussen de 50cm³ en 150 cm³.