Ga naar hoofdinhoud

Peugeot Speedfight motoren te koop: tweedehands en nieuw

Peugeot Speedfight

Bij de Peugeot Speedfight gaat het om een scooter van motorfietsfabrikant Peugeot. De scooter met de ingebouwde automatische transmissie werd in 1997 op de markt gebracht. In totaal zijn er drie versies van de Peugeot Speedfight:

Peugeot Speedfight 1 (Speedy)

Het eerste model uit de Peugeot Speedfight serie is in twee uitvoeringen verkrijgbaar. De eerste wordt AC genoemd (Air Cooled = luchtgekoeld), de tweede is bekend als LC (Liquid Cooled = watergekoeld). In z’n geheel genomen heeft het luchtgekoelde model een iets lager prestatievermogen en beschikt hij niet over schijfremmen op de achteras zoals het watergekoelde model.

Een bijzonderheid van de Peugeot Speedfight 1 is de speciale voorwielophanging die haperende remmen tegengaat en het nemen van bochten moet verbeteren. De Peugeot Speedfight beschikt bovendien over een luchtgekoelde tweetaktmotor die ook al in talrijke andere modellen van de fabrikant geplaatst werd.

Peugeot Speedfight 2

Bij de Peugeot Speedfight 2 gaat het om een verderontwikkeling van de Peugeot Speedfight 1. Dit is te herkennen aan lichte veranderingen aan het design en aan de techniek. De Speedfight 2 beschikt over een tweetaktmotor met een staande cilinder. De cilinderinhoud bedraagt in totaal 49,1 cm³, terwijl de tank een capaciteit van 7,7 liter benzine heeft.

De voorwielophanging van de Speedfight 2 bestaat uit een monoshock die gekoppeld is aan een hydraulische veer. De achterwielophanging berust op een soortgelijk principe. Voor beschikt de Speedfight 2 over een schijfrem van 180 mm, terwijl het achterwiel afhankelijk van de uitvoering over een trommelrem van 110 mm (AC) of over een schijfrem van 180 mm (LC) beschikt.

De scooter heeft ook een opbergvak. Deze bevindt zich onder de zitting en is bedoeld om de helm in op te bergen.

Peugeot Speedfight 3

De Peugeot Speedfight 3 volgde in 2009 de Speedfight 2 op en is daarmee nog relatief nieuw. De grootste bijzonderheid is de tank die onder de voetenplank van de scooter geplaatst is. Hierdoor is ook het opbergvak van de scooter wat groter. De Peugeot Speedfight 3 beschikt bovendien over een digitale snelheidsmeter met uiterst mooie verlichting, de hiervoor benodigde elektronica wordt goed beschermd. De Speedfight 3 beschikt over twee zitplaatsen. Het totale gewicht van de scooter bedraagt 270 kilogram. De watergekoelde variant SF3 LC is zowel voor als achter met schijfremmen uitgerust. Wanneer het prestatievermogen van de scooter door technisch ingrijpen naar beneden wordt gebracht, bedraagt de maximumsnelheid 25 km/u. Net nieuw uit de fabriek kan de scooter maximaal 45 km/u halen.