Een tweedehands frietwagen: voor ieder evenement geschikt!

Wat is een frietwagen eigenlijk?

Een frietwagen is een eetgelegenheid waar met name friet wordt verkocht en gegeten. Synoniemen voor het woord frietwagen zijn frituur, frietkraam, frietkot of patatkraam. Het verschil tussen het woord ‘frietwagen’ en de overige benamingen is echter, dat een frietwagen mobiel is, terwijl dat bij de overige eetgelegenheden niet het geval hoeft te zijn. Het verschil tussen een frietwagen en een fastfoodgelegenheid, is dat eerstgenoemde vaak een onafhankelijk bedrijf is, terwijl een fastfoodrestaurant meestal deel uitmaakt van een keten.

De introductie van de frietwagen in Nederland: veel vraagtekens

Vandaag de dag is de frietwagen niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In elke stad kom je tegenwoordig wel regelmatig een drukbezocht exemplaar tegen. Maar waar en wanneer in Nederland de eerste friet is verkocht, is niet helemaal bekend. Daardoor is ook niet precies na te gaan, wanneer het eerste Nederlandse frietkot verscheen. Mogelijk is dit echter in het jaar 1905 gebeurd op de kermis van Bergen op Zoom. Vast staat wel dat de Nederlandse huishoudens aan het begin van de 20e eeuw met friet kennis hebben gemaakt. Dit is gebeurd dankzij nauwer contact met onze Zuiderburen. En het ziet ernaar uit dat friet, en dus ook de frietwagen, pas in de 2e helft van de vorige eeuw in Amsterdam is geïntroduceerd.

De frietwagen: typen en interieur

Er bestaan diverse typen frituren. Van oudsher zijn het meestal houten frituurwagens. Latere typen zijn o.a. de caravanfrituur, de chaletfrituur en de frietwagen. Dit laatstgenoemde type is veel te vinden op kermissen, markten en diverse evenementen.Frietwagens zijn o.a. voorzien van een aantal frituurovens met manden voor de patat, een koof aan het plafond met verlichting, een gekoelde toonbank, een werkblad met koud en warm stromend water, koelkasten, vrieskasten, diverse kliklijsten voor prijzen e.d. en diverse kasten. Bij de wagen hoort ook een inventaris. Vanwege de veiligheid zijn verder blusmiddelen, een EHBO-koffer, een papierrolhouder en een distelslot onmisbaar. Behalve voor het bakken van friet, kan een frietwagen ook gebruikt worden voor het bakken van diverse soorten snacks of oliebollen.
Naar boven