Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ac-cobra-roadster-front

AC

1 / 9
ac-cobra-roadster-front
ac-shelby-cobra-overview
ac-cobra-2023-motor-v8-autoscout24 (3)
ac-shelby-cobra-front
ac-ace-side
ac-shelby-cobra-side
ace-ace-front
ac-cobra-gt-roadster
ac-cobra-2023-motor-v8-autoscout24 (5)

AC

AC is een fabrikant van sportwagens en klassieke Britse auto's. Een van de bekendste modellen van AC is de AC Cobra, die ook bekendstaat als de Shelby Cobra en AC Shelby Cobra. Deze sportauto werd ontwikkeld in samenwerking met de bekende Amerikaanse autobouwer Carroll Shelby. Door zijn krachtige Ford V8-motor was deze tweezitter enorm populair in de racewereld en onder autoliefhebbers. Lees meer

ac-m-02.jpg

Overzicht van de populairste AC modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk AC

  • Het Britse automerk voor liefhebbers van open tweezitters
  • Klassieke vormgeving
  • AC Cobra is zeer populair als replica

Historie AC

Het verhaal van AC begint in 1901 in Londen. Oprichter John Welles start met het bouwen van auto's in zijn eigen garage. Het jaar daarna begint hij Autocarriers Ltd, een bedrijf dat kleine bedrijfsvoertuigen en driewielers maakte. In 1911 werd Autocarriers Ltd overgenomen door Selwyn Edge, een succesvolle racer en zakenman die het bedrijf omvormde tot AC Cars Ltd. Edge gebruikte de expertise die hij had opgedaan in de racerij om sportauto's te ontwikkelen. In 1913 introduceerde AC Cars de 12HP: een auto die voor zijn tijd razendsnel was.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte AC Cars zich op de productie van militaire voertuigen en onderdelen, waaronder vliegtuigcomponenten en motoren. Na de oorlog pakte AC Cars de productie van auto's weer op en bracht het enkele succesvolle modellen uit, zoals de AC Six en de AC Ten.

In 1922 werd AC Cars overgenomen door de broers William en Charles Hurlock, die het bedrijf met succes wisten te laten groeien. In 1927 introduceerde AC Cars de AC Six Royal, een luxueuze auto die door het publiek enthousiast werd ontvangen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde AC Cars opnieuw militaire voertuigen en onderdelen voor vliegtuigen. Na de oorlog hervatte het bedrijf de productie van sportauto's en ontwikkelde het de AC Ace. Deze auto werd een groot succes en kwam later ook als Ace Bristol op de markt. De lichte sportauto stond bekend om zijn snelheid en wendbaarheid en kun je zien als de basis van de AC Cobra. In 1953 introduceerde AC Cars de AC Aceca, een stoere sportcoupé.

Begin jaren zestig werd in samenwerking met de Amerikaanse coureur en autobouwer Carroll Shelby de Shelby Cobra ontwikkeld. Deze flink gepeperde versie van de AC Ace kreeg een krachtige Ford V8-motor onder de motorkap en was enorm populair in de racewereld en onder autoliefhebbers. De AC Shelby Cobra wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest iconische sportauto's ooit gebouwd.

In de jaren zestig en zeventig richtte AC Cars zich op de productie van luxe auto's en bracht het modellen uit zoals de AC 428 en de AC 3000ME. In 1993 introduceerde het merk de AC Brooklands Ace, een roadster waar uiteindelijk maar 58 exemplaren van gebouwd zijn.

ac-cobra-2023-side

Modellen en varianten

AC Cars is voornamelijk bekend vanwege zijn sportauto's en roadsters. Enkele bekende modellen van AC Cars zijn onder meer de AC Cobra, AC Ace, AC Greyhound en AC 3000ME. De AC Cobra is waarschijnlijk het bekendste model en werd gebouwd van 1961 tot 1977. Ook de AC Ace, die geproduceerd werd van 1953 tot 1963, was geliefd. De AC Greyhound (gebouwd van 1959 tot 1963), richtte zich meer op luxe en comfort. Tussen 1979 en 1984 rolde de AC 3000ME van de fabrieksband.

Met name de compacte coupé- en cabrio-modellen van autofabrikant AC Cars zijn populaire klassiekers. De Ace en Cobra zijn graag geziene gasten tijdens klassieke autorally’s.

Model Varianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Massa leeg
Greyhound Roadster Benzine 2,0-2,6 l 55-125 kW (75-170 pk) 1.020 kg
Ace Roadster Benzine 2,0-2,6 l 77-150 kW (105-200 pk) 871 kg
Shelby Cobra Roadster Benzine 4,3-7,0 l 250-356 kW (340-485 pk) 916 kg
Coupé Benzine 3,0 l 103 kW (139 pk) 1.085 kg
Cobra GT Roadster Roadster Benzine 5,0 l 486 kW (663 pk) n.b.

Prijzen

Nieuwprijzen

Jarenlang kon je geen nieuwe AC kopen, maar sinds 2023 is er eindelijk weer een gloednieuwe Cobra. De moderne reïncarnatie heet de AC Cobra GT Roadster en blijft trouw aan het meer dan 60 jaar oude origineel. De reïncarnatie van de Cobra is flink gegroeid met een extra 11 cm in lengte en maar liefst 28,4 cm in wielbasis. Het uiterlijk van de auto heeft moderne details, zoals LED-lampen en grote lichtmetalen wielen, die echter niet de overhand hebben en mooi samenvloeien met de klassieke insteek van het ontwerp. Binnenin vind je een mix van klassieke en moderne lijnen in de cockpit, waarbij moderne gemakken zoals elektrisch bedienbare ramen, navigatie en climate control standaard zijn. Onder de motorkap ligt uiteraard een moddervette Ford-V8: een 5,0-liter Coyote-motor. Voor deze compleet nieuwe AC moet je in het Verenigd Koninkrijk omgerekend 321.000 euro neerleggen.

Als je een AC Cobra wilt bezitten, maar niet bereid bent om de hoge prijs van een origineel te betalen, is een replica een aantrekkelijke optie. De Cobra is naar verluidt de meest gekopieerde auto ter wereld. Er zijn verschillende bedrijven die zich specialiseren in Cobra-replica’s. Bij het kopen van een replica is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gebruikte materialen en de nauwkeurigheid van de bouw. Een goed gebouwde replica kan nog steeds een indrukwekkende rijervaring bieden, vergelijkbaar met die van een originele Cobra.

Prijzen voor occasions

De prijs van een occasion van AC hangt af van de marktsituatie, de vraag en uiteraard de staat van het voertuig. Aangezien er vrijwel geen nieuwe AC's meer gebouwd worden, koop je sowieso een stukje autogeschiedenis. Het is alleen nog de vraag van welk AC-model je gecharmeerd bent en waarvoor je uiteindelijk zwicht. Voor een AC Ace en Aceca ben je al snel 100.000 euro kwijt. Een échte Cobra heb je niet voor minder dan een miljoen euro. Een replica kan ook prijzig zijn. Je bent al snel 50.000 euro kwijt.

ac-cobra-roadster-front

Alternatieven

Alternatieven voor een AC zijn er genoeg. Want er bestaan diverse compacte tweepersoons roadsters van Britse komaf. Bekende voorbeelden zijn de modellen van Morgan, Austin Healey, TVR, Lotus, Morris en Rover. Een Amerikaanse tegenhanger van de AC Shelby Cobra – al kun je die ook als een Amerikaan beschouwen – is de Corvette.

FAQ

Waar staat AC voor?
AC staat voor Auto Carriers en is een afkorting van het oorspronkelijke bedrijf, Autocarriers Ltd.
Hoe is de samenwerking tussen AC en Carroll Shelby ontstaan?
In 1961 stopte de productie van de Bristol-motor die in de AC Ace lag. De Amerikaanse oud-coureur en ontwerper Carroll Shelby bracht redding door de Ford V8 4.3 liter 'small block' aan te bieden als vervanger. Deze krachtbron was niet alleen lichter en compacter dan de oude Bristol zescilinder, maar leverde ook nog eens twee keer zoveel pk's. Het resultaat was de Shelby AC Cobra.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Populaire modellen van AC Cars zijn: