Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
fisker-ocean-banner

Fisker

1 / 11
fisker-ocean-banner
fisker-ocean-banner
fisker-karma-side
fisker-ocean-front
Fisker Ocean - Deze onbekende elektrische suv komt in aanmerking voor subsidie
fisker-karma-back
fisker-karma-front
Fisker Ocean
fisker-karma-front
fisker-karma-side
fisker-ocean-side

Fisker

Vind het model dat bij je past

Fisker

Fisker is een Amerikaans automerk dat in 2007 werd opgericht en kreeg bekendheid door de lancering van de Karma, een van de eerste plug-in hybride auto’s ter wereld. Het bedrijf richt zich nu op elektrische, luxe voertuigen. Het eerste nieuwe model is de volledig elektrische SUV Fisker Ocean. Lees verder

fisker-karma-m-02.jpg

Overzicht van de populairste Fisker modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van Fisker

  • Innovatieve autofabrikant met interessante batterijtechniek
  • Strakke, moderne designtaal
  • Fisker zet zich in voor duurzaamheid, door onder meer het gebruik van gerecycled materiaal in het interieur

Historie Fisker

De oprichter van Fisker is de Deense auto-ontwerper Henrik Fisker. Hij begon het bedrijf in 2007. Als het om auto’s ontwerpen gaat, heeft Henrik Fisker een lange staat van dienst. Hij is verantwoordelijk voor het design van de BMW Z8, de Aston Martin DB9 en de V8 Vantage; enkele van de meest tijdloze ontwerpen ooit. Ook werkte hij mee aan het basisontwerp van de Tesla Model S.

In eerste instantie startte Fisker Automotive als een bedrijf dat auto’s customizede. Op basis van bijvoorbeeld de BMW 6-serie E63 generatie en de Mercedes-Benz SL van de vijfde generatie leverde Fisker eigen modellen met een opmerkelijk design.

Het duurde niet lang voordat Fisker aan de productie van een eigen model begon. De eerste was de Fisker Karma die in 2011 werd gepresenteerd. Bijzonder aan het model is, behalve het design, ook de aandrijflijn. Het betreft namelijk één van de eerste plug-in hybride aandrijflijnen, waarbij een benzinemotor wordt gecombineerd met een elektromotor, gevoed door een batterij. De auto is gecreëerd vanuit de gedachte om een luxe auto te fabriceren met een zo laag mogelijke milieu-impact. De materialen voor de auto werden gezocht binnen een straal van 100 kilometer van de Fisker-fabriek om het transport tot een minimum te beperken.

De verkopen van de Fisker Karma verliepen best goed. Naar schatting zijn er wereldwijd in twee jaar zo’n 3.000 exemplaren van verkocht, waarvan het grootste deel in Amerika. Helaas voor Fisker moest de productie van de auto worden gestaakt nadat de batterijenleverancier failliet was verklaard. Fisker vond geen nieuwe partner en was genoodzaakt de productie van de Karma definitief stop te zetten.

Het bedrijf Fisker Automotive werd verkocht aan de Wanxiang Group, een Chinese partij die een doorstart met Fisker wel zag zitten. Echter, na de overname in 2016 – en onder de naam Fisker Inc – zijn er alleen nog maar concept cars gepresenteerd, waarvan er in 2023 (eindelijk) eentje op de markt verschijnt.

fisker-karma-side

Modellen en varianten

Fisker heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de Fisker Karma. De luxe plug-in hybride wordt gezien als een van de pioniers in de wereld van de geëlektrificeerde auto’s. Met de toen zeer innovatieve aandrijflijn kwam het gecombineerde vermogen uit op 403 pk en 1.300 Nm koppel. Dankzij de gedeeltelijk elektrische aandrijflijn is het verbruik van de Karma 1 liter op 48 kilometer.

Na de doorstart onder de nieuwe eigenaar heeft Fisker enkele conceptauto’s aan de wereld getoond. Eén daarvan is de Fisker Ocean die ook in Europa wordt geleverd. De in massa geproduceerde volledig elektrische SUV biedt een enorme actieradius en een ruim interieur. Hij is er als Sport, Ultra en Extreme.

Andere modellen die vooralsnog op de planning staan voor productie zijn de Fisker PEAR, een betaalbare elektrische crossover voor in de stad, en de Ronin, een sportcoupé die de grootste actieradius ooit voor een elektrische auto moet krijgen.

Model Varianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Massa leeg
Karma 4-drs. sedan Hybride-elektrisch 1.998 cm3 300 kW (409 pk) 2.405 kg
Ocean 5-drs. SUV Elektrisch 113 kWh 348 kW (475 pk) 2.434 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Prijzen voor een nieuwe Fisker Ocean zijn nog niet bekend. De nieuwe Ocean komt in drie verschillende smaken: Sport, Ultra en Extreme. Laatstgenoemde is het topmodel en heeft dan ook het grootste rijbereik.

Prijzen van occasions

Heel veel modellen heeft Fisker sinds zijn oprichting niet gebouwd. Dat betekent dat het aantal exemplaren op de occasionmarkt niet heel hoog is. En dat heeft natuurlijk weer effect op de prijs van de occasions. Neem bijvoorbeeld de Karma. Prijzen voor een exemplaar met 200.000 kilometer op de teller beginnen bij een kleine 40.000 euro. Liever een jong, fris exemplaar? Reken dan op een prijs die richting 100.000 euro kan oplopen.

fisker-ocean-front

Alternatieven

Een autofabrikant met soortgelijke idealen als Fisker is Tesla. Grootste overeenkomst: een indrukwekkende actieradius uit een groot batterijpakket. Andere alternatieven voor Fisker zijn NIO, BYD en Lucid. Ook bij merken als Audi en Porsche kun je kiezen uit luxe, volledig elektrische auto’s.

FAQ

Waar komt Fisker vandaan?
Fisker is een Amerikaanse autobouwer en bestaat sinds 2007.
Wie is de baas van Fisker?
Henrik Fisker is de oprichter van Fisker. In 2016 werd het bedrijf overgenomen door de Chinese Wanxiang Group.
Waar worden nieuwe Fisker-modellen gebouwd?
De Fiskers die bestemd zijn voor de Europese markt worden gebouwd in Graz, Oostenrijk.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen