Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
GMC

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

GMC, occasions van General Motors

In de beginjaren van de Noord-Amerikaanse auto-industrie ontstonden er drie grote bedrijven, die bepalend zouden worden voor het verdere verloop van de automotive-sector in de Verenigde Staten. Dit waren Ford, Chrysler en General Motors. Vooral General Motors heeft sindsdien een opvallende rol gespeeld, want door regelmatig concurrenten op te kopen ontwikkelde het bedrijf zich al in een vroeg stadium tot een grootmacht in de autowereld. General Motors werd in 1908 opgericht door William Durant, als holdingmaatschappij voor het automerk Buick. Hij verhuisde zijn onderneming later naar Detroit, een industriestad waar veel Amerikaanse merken hun hoofdkantoor en productiehallen vestigden. In 1909 kocht Durant de Rapid Motor Vehicle Company en de Reliance Motor Car Company op, die beide reeds enige jaren bestonden. Met deze overnames legde hij de basis voor de General Motors Truck Company. GMC Truck presenteerde zijn eerste vrachtauto vervolgens in 1912, en specialiseerde zich in grotere personen- en goederenvoertuigen, zoals bedrijfsauto's, SUV's, pick-uptrucks en MPV's. Achter het merk gaat het grotere bedrijf General Motors schuil, met divisies die zich richten op financiën en vervoer. Automerken waarin het bedrijf belangen heeft of had zijn onder meer Buick, Oldsmobile, Chevrolet, Cadillac, Opel, Fiat, Daewoo, Suzuki en Isuzu.

GMC als innovatief automerk

Behalve dat General Motors verantwoordelijk is voor een groot aantal overnames van andere automerken, onderhoudt het bedrijf ook veel samenwerkingsverbanden. Op technologisch gebied ondersteunt het onder meer autofabrikanten als PSA Peugeot Citroën, Toyota en BMW. Hierdoor is General Motors verweven met een belangrijk deel van de autobranche. Bij de aanschaf van een tweedehands auto is de kans dus groot dat het merk onderdeel is, of in het verleden onderdeel is geweest, van General Motors. Het concern heeft onder de merknaam GMC zelf eveneens talloze auto's uitgebracht. In het begin betrof dat naast vrachtwagens onder meer ook ambulances en politieauto's, maar al snel kwam de nadruk te liggen op trucks, bussen en militaire voertuigen. Lange tijd werden de zwaarste modellen daarvan nog voorzien van banden van massief rubber. Eind jaren twintig introduceerde het bedrijf echter vrachtauto's met luchtbanden en kwam het met verbeterde benzinemotoren. Halverwege de jaren dertig werden de eerste cabines leverbaar, voorzien van een ingebouwd slaapgedeelte achterin, terwijl ook het exterieur veranderingen onderging. Dit leidde tot trucks met een meer gestroomlijnd ontwerp. Na de dieselmotor grotendeels in Europa te hebben ontwikkeld, begon General Motors deze vanaf 1939 zelf te maken en in zijn vrachtwagens in te bouwen.

Tweedehands auto met veel ruimte

Het aanbod voertuigen met een GMC-logo op de grille is niet beperkt tot de industriële sector. Het bedrijf heeft tevens auto's voor personenvervoer uitgebracht. Deze worden gekenmerkt door een omvangrijke binnenruimte. Een van de langst in productie gebleven autotypes is de Suburban, een verlengde SUV van bijna zes meter waarvan tussen 1937 en 2000 acht generaties uitkwamen. Het model verscheen oorspronkelijk als Chevrolet Suburban, en ging vanaf 2001 verder als GMC Yucon XL. Een kleinere terreinwagen is de Jimmy, die van 1969 tot 1995 in productie was. Dit was dezelfde auto als de Chevrolet K5 Blazer. De Chevrolet S-10 Blazer was een slankere versie daarvan, en verscheen in de periode 1982-2005 ook als GMC S-15 Jimmy. Toen deze Jimmy-SUV in 1995 aan zijn tweede generatie begon, was het als twee- en vierdeurs uitgebrachte model een stukje langer geworden. De meeste gebruikte GMC-auto's hebben overigens een Chevrolet als tegenhanger, waarbij de onderlinge verschillen grotendeels beperkt blijven tot het logo. Beide merken behoren tot General Motors. Echter, waar Chevrolet als merk voor de particuliere autobezitter op de markt wordt gebracht, worden voertuigen onder de GMC-vlag veelal gepromoot als bedrijfsauto. Ook op de occasionmarkt is het merk goed vertegenwoordigd.

Populaire tweedehands GMC's

De Amerikaanse autofabrikant heeft in het verleden diverse andere ruime wagens geproduceerd. Van 1985 tot 2005 bouwde General Motors de Safari, een bestelwagen die verscheen in varianten voor goederen- en voor personenvervoer. Bij Chevrolet kreeg de auto de naam Astro. Hij werd opgevolgd door de langere Savana, die daarnaast als Chevrolet Express verkrijgbaar is. Sinds de jaren zeventig zijn ook diverse pick-ups uitgebracht. Tot de recentere GMC-modellen die als tweedehands kunnen worden gekocht behoren de Sierra en de Canyon. De eerstgenoemde werd in 1999 geïntroduceerd, terwijl de Canyon sinds 2004 wordt gebouwd. De laatste tijd richt GMC zich weer meer op de SUV. In 2007 introduceerde het merk de crossover-SUV Acadia. Voor de generatie van 2016 werd de auto verkleind tot een midsize model. De compactere Terrain is een ander voorbeeld van een moderne GMC-SUV, en kan als gebruikte auto vanaf 2010 worden gevonden. Er zijn verschillende trims beschikbaar. Sinds 1999 voert het merk bovendien de Denali-lijn, die destijds begon als luxe uitvoering van het model Yukon. Inmiddels zijn ook de Acadia en de Terrain in een Denali-trim verschenen. Er is voor mensen die geïnteresseerd zijn in een tweedehands auto van GMC dus aardig wat keuze.