Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
pontiac-l.jpg

Pontiac

Pontiac

Vind het model dat bij je past

pontiac-solstice-m-02.jpg
pontiac-solstice-m-03.jpg

Overzicht van de populairste Pontiac modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Het Amerikaanse Pontiac is een automerk dat van 1926 tot 2010 modellen produceerde. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd was in Detroit, Michigan, werd in 2010 opgeheven door moederbedrijf General Motors vanwege een herstructurering waardoor de focus werd verlegd naar de merken Chevrolet, Buick, Cadillac en GMC. De auto's werden geproduceerd voor verkoop in de VS, Canada en Mexico. Op de tweedehands markt is het nog steeds mogelijk om een Pontiac als tweedehands auto aan te schaffen, ook in Europa.

Historie van het merk

Het merk werd opgericht door General Motors in 1926, om het grote prijsverschil tussen het dure Oakland en het relatief goedkope Chevrolet te overbruggen. De naam Pontiac is afgeleid van de gelijknamige plaats in Michigan, waar de auto's werden geproduceerd. Het merk had meteen succes op de Amerikaanse markt en uiteindelijk moest daardoor het merk Oakland worden opgeheven. Deze succesvolle periode kwam ten einde in 1942, toen alle Amerikaanse autoproducenten zich moesten richten op de productie van militaire onderdelen. In 1958 werd een nieuw logo voor het merk geïntroduceerd, de punt van een indiaanse pijl. De jaren 60 en het begin van de jaren 70 waren succesvolle tijden voor de auto-industrie, en het merk Pontiac beleefde dan ook gouden tijden. De oliecrisis van 1973 had grote gevolgen voor de verkoop van auto's wereldwijd en daarom daalde de productie van het merk stevig. Wel werden er meer exemplaren van de populaire Firebird verkocht, voornamelijk doordat concurrerende wagens, zogenaamde pony cars, uit de productie werden gehaald door andere merken. Ook in de eenentwintigste eeuw kon het merk goede verkoopcijfers overleggen, maar General Motors besloot door grote financiële problemen van het concern de stekker uit het merk te trekken, om zich volledig te focussen op een kleiner aantal merken. Het laatste model werd in 2009 geproduceerd, een G6.

Kenmerkend design

Het merk onderscheidde zich op het gebied van design van vergelijkbare producenten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde silver streaks aan de voorkant van de auto. Dit zijn stroken van roestvrij staal die onder elkaar op de grille werden aangebracht. De streaks verdwenen in het jaar 1957, toen ook het indianenhoofd als merklogo werd afgeschaft. Vanaf 1959 kenmerkte de voorkant van de Pontiac zich door de gespleten grille, een pijlvormige neus en gestreepte koplampen. Vanaf 2004 besloot het merk een meer minimalistisch design te gebruiken, maar de gespleten grille werd als enige kenmerk gehandhaafd.

Firebird, 1967-2002

Een van de bekendste modellen van Pontiac is de Firebird, die van 1967 tot 2002 onafgebroken geproduceerd werd in vier verschillende generaties. De wagen werd gebouwd op het F-platform van General Motors, net zoals de Chevrolet Camaro. De Firebird moest concurreren met de populaire Ford Mustang. In Nederland is het model goed te verkrijgen als tweedehands auto. Met name de modellen van de vierde en tevens laatste generatie zijn ruim beschikbaar op de tweedehands markt. De vierde generatie van de Firebird kenmerkt zich door het zeer aerodynamische design aan de voorkant en is te verkrijgen als tweedeurs coupé of tweedeurs cabriolet. De verschillende versies van de Firebird worden aangedreven door een V6 of V8 motor, waarvan de 5.7 V8 motor de sterkste is met een vermogen van 325 pk en een elektrisch gelimiteerde topsnelheid van 260 kilometer per uur. Deze werd gebruikt in de Firebird Trans Am, een krachtigere en duurdere versie van de Firebird.

Bonneville, 1957-2005

Het langstlopende model van Pontiac is de Bonneville, een model dat vanaf 1958 tot en met 2005 geproduceerd werd. Het model kende veel succes in de Verenigde Staten, maar werd in 2005 van de markt gehaald vanwege de teruglopende verkoopcijfers. De tweedehands markt in Europa is beperkt voor de Bonneville, omdat de wagen nooit in Europa is geïntroduceerd. Het is een zeer grote auto, die voornamelijk uitgevoerd is als tweedeurs coupé, vierdeurs sedan en vijfdeurs stationwagen. Met een lengte van meer dan vijf meter is de Bonneville een lange auto met veel ruimte voor de inzittenden. De tiende en laatste generatie van de Bonneville kende weinig succes, ondanks de goede kwaliteit van de wagen, die werd gebouwd op het G-platform van General Motors.

Vibe, 2003-2010

Een van de meest recente modellen van het merk is de Pontiac Vibe, een compacte vier- of vijfdeurs hatchback die door General Motors samen met Toyota werd ontwikkeld. De wagen werd geproduceerd in de fabriek van de joint venture NUMMI, in Fremont, Californië. Van 2002 tot 2004 werd het model ook in Japan verkocht onder de naam Toyota Voltz, maar door tegenvallende verkoopcijfers werd hiermee gestopt. Met de opheffing van het merk werd ook de Vibe uit de productie gehaald. Het idee achter de Vibe is het creëren van een functionele compacte auto met een enigszins sportief uiterlijk. Het model lijkt sterk op de Toyota Corolla: een zeer populaire compacte auto van het Japanse merk.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen