Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kampeerauto

Zo vrij als een vogel, met een kampeerauto!

Wat is een kampeerauto?

Een kampeerauto of camper is een motorvoertuig, waarin gewoond kan worden. Doordat een kampeerauto een motorvoertuig is, hoeft hij niet getrokken te worden, zoals bij een caravan het geval is. Vandaag de dag is een kampeerauto voorzien van alle gemakken, zoals een warmwaterboiler, koelkast, douche, toilet, en vuil- en schoonwatertanks. Hierdoor is het mogelijk om een tijdlang rond te trekken, zonder gebruik te hoeven maken van voorzieningen. Wel moet er zo nu en dan schoon water kunnen worden ingenomen en vuil water worden geloosd. In Europa bestaan speciale camperplaatsen met sanitaire voorzieningen, waar dit kan gebeuren. Ook campings beschikken meestal over camperplaatsen, voorzien van waterleiding, elektriciteit en riolering.

De kampeerauto: diverse soorten en maten

Behalve campers die in de fabriek gemaakt zijn, bestaan er ook omgebouwde vrachtwagens, touringcars en bestelauto’s die als kampeerauto dienst doen. Aan de hand van de opbouw, zijn kampeerauto’s in groepen onder te verdelen. Zo is er de alkoof of hoogslaper, bestaande uit een bestelwagen met daarboven een slaapcabine. De semi-integraal of half-integraal lijkt ook op een bestelwagen, maar heeft in vergelijking met een alkoof een lagere cabineopbouw, die bijvoorbeeld dient als opbergruimte. Een full-integraal of integraal beschikt over een volledig geïntegreerde cabine. Vaak is de cabine gedeeltelijk bij de woonruimte getrokken. Een kampeerauto die geen uitbouw heeft en helemaal gebaseerd is op een bestelwagen, is de bus. Vaak is deze kampeerauto een omgebouwde bus. Ten slotte is er de van, die wordt gekenmerkt door zijn compactheid. Ook dit model valt onder te verdelen in semi-integraal en full-integraal.

De kampeerauto: grote en kleine merken

Er bestaan tientallen merken kampeerauto’s. Voorbeelden zijn Westfalia, Wochner Reisemobil, Travel Sleeper, Knaus, King of the Road en ProLiner. Een deel van deze merken is afkomstig uit de caravanbranche, terwijl andere uit de autobranche komen. Er bestaan echter ook merken die zich volledig richten op de productie van campers, of alleen kampeerauto’s maken op bestelling. Terwijl grote merken diverse soorten campers produceren, bouwen sommige kleinere merken een bepaald soort kampeerauto. Met name de bus wordt vaak door een gespecialiseerde fabriek gemaakt.