Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
  • Homepage
  • Tweedehands caravans te koop - caravans occasion kopen

Tweedehands caravans te koop

Flexibele of vaste vakantiestek? Caravans komen overal!

De geschiedenis van caravans

Caravans bestaan al eeuwen. Het mobiele vakantiehuis is bijv. al de thuisbasis voor Napoleon tijdens zijn veldtochten. De caravan wordt dan nog voortgetrokken door paarden. Later worden caravans ook woningen voor mensen met reizende beroepen, zoals circusartiesten. En nog steeds worden ze daarvoor gebruikt, alleen hangt het voertuig nu achter een auto in plaats van een paard. In de loop der jaren zijn ook de recreatiemogelijkheden van de caravan ontdekt. Hoewel dit flexibele vakantiehuis de niet zo charmante bijnaam ‘sleurhut’ heeft gekregen, is het bij Nederlanders inmiddels een van de populairste vakantieaccommodaties.

Het stallen van caravans

Met een caravan kan men van camping naar camping trekken, jaarlijks naar een vaste stek gaan, of er zelfs voor kiezen om helemaal niet mobiel te zijn. Een stacaravan, die te groot is om achter een personenwagen te vervoeren, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze caravans hebben het hele jaar door een vaste plaats op bijv. een camping. Wil men een stacaravan toch vervoeren, dan gebeurt dat door een transportbedrijf. Voor caravans die wel mobiel zijn, moet er voor de periodes dat er niet mee gereisd wordt, meestal een stalling worden gezocht, omdat caravans volgens de wet niet lang langs de weg mogen staan.

Het kiezen van caravans

Bij het aanschaffen van caravans dient men aan verschillende zaken denken. Het gewicht van de caravan mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto. Ook de stroomlijn van de caravan speelt een belangrijke rol. Een lage auto heeft met een hoge aanhangwagen erachter, meer last van luchtweerstand dan met een lage, gestroomlijnde caravan. Ook de breedte van de aanhangwagen is van invloed: hoe smaller de aanhangwagen, hoe minder luchtweerstand. Voor extra ruimte en minder luchtweerstand zijn de zogenaamde hefdakcaravans een optie. Dit dak kan tijdens de rit ingeklapt worden, en kan omhoog wanneer de plaats van bestemming is bereikt. Diverse merken, zoals Dethleffs en Eriba, hebben dit type caravans in hun assortiment.