Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Een auto huren voor de lange termijn: wat zijn de opties?

Als je een auto nodig hebt voor meerdere maanden, maar niet langer dan een half jaar, dan kun je een auto huren voor de lange termijn. Veel verhuurmaatschappijen bieden die mogelijkheid. Een auto-abonnement kan een interessant alternatief voor deze huurvorm zijn, vooral als het gaat om flexibiliteit

Een auto huren voor de lange termijn betekent in de regel dat de huurperiode van de auto langer is dan één maand. Autoverhuurder Sixt hanteert een termijn van 28 dagen als de grens voor lange termijnhuur, terwijl andere autoverhuurders die grens bij 29 dagen leggen. Bij het huren van een auto voor de lange termijn krijg je korting op de totale huurprijs. De stelregel daarbij is: hoe langer je een auto huurt, des te goedkoper is het dagtarief.

Lange termijnhuur van een auto kent een overlap met shortlease, maar toch zijn er nog verschillen tussen de twee. Voor een uitgebreidere uitleg daarvan verwijzen we je naar dit artikel Bekijk het artikel over shortlease. Een belangrijk verschil is dat je bij het huren van een auto niet kunt kiezen uit bijvoorbeeld het merk, type of de kleur van de auto. Je bent dus afhankelijk van het aanbod van het verhuurbedrijf. Bij shortlease kies je wél zelf de auto, wat prettig is als je er wat langer mee moet doen.

Het verschil tussen lange termijnhuur en een auto-abonnement

Net als bij shortlease overlapt langetermijnhuur deels met het auto-abonnement. Zuiver juridisch gezien komt het namelijk op hetzelfde neer: de auto blijft in eigendom van het huur/leasebedrijf en jij betaalt een vast bedrag om gebruik te kunnen maken van die auto. Een belangrijk verschil is dat je bij het huren van een auto een contract tekent voor één model of categorie gedurende een vastgestelde periode, terwijl je bij het auto-abonnement vrij kunt wisselen tussen verschillende modellen en categorieën zolang het abonnement loopt. In dat opzicht is het auto-abonnement dus flexibeler dan het huren van een auto voor de lange termijn.

Naast die flexibiliteit verschilt ook de manier van betalen. Bij het huren voor de lange termijn betaal je het bedrag meestal in één keer als je het huurcontract tekent. Bij een auto-abonnement betaal je maandelijks een vast bedrag zolang het abonnement loopt. Ook is het lastiger om een langlopend huurcontract op te zeggen dan een abonnement. Die laatste is bij de meeste aanbieders namelijk al na 1 maand flexibel opzegbaar.

Autoverhuurders Sixt en Hertz adverteren zelf bovendien ook al met het auto-abonnement als alternatief voor lange termijnhuur. De diensten van de twee verhuurbedrijven heten respectievelijk Sixt+ en Hertz Minilease. Voor een uitgebreide uiteenzetting van de verschillen tussen deze twee auto-abonnementen kun je deze pagina raadplegen Bekijk het verschil in aanbieders. In principe gaat het bij de twee verhuurders om eenzelfde soort dienst, maar de voorwaarden - zoals het aantal vrije kilometers en het eigen risico - verschillen wel van aanbieder tot aanbieder.

Wat is voordeliger?

Stel: je wil bij Sixt op Amsterdam Centraal een Kia Niro huren voor drie maanden, van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2022. Als je de auto regulier wil huren, betaal je op het moment van schrijven €52,21 per dag. Dat komt aan het eind van de huurtermijn neer op een totaalbedrag van €4.751,54 met 9.741 vrije kilometers. Als je een abonnement op de Niro afsluit bij Sixt+, ben je een vast bedrag van €829 per maand kwijt. Over een termijn van drie maanden kost je dat dus €2.487, wat bijna de helft is van reguliere langetermijnhuur. Uiteraard komt het voordeel van het auto-abonnement ergens vandaan. Bij reguliere huur krijg je in de bovenstaande huurperiode namelijk meer vrije kilometers dan bij Sixt+: 9.741 kilometer tegenover 2.250 kilometer. Ook moet je bij Sixt+ nog €199 aan eenmalige kosten aftikken.

Neem je die eenmalige kosten mee, dan kom je voor drie maanden Kia Niro uit op €2.686. Dat is nog steeds €2.065 minder dan bij lange termijnhuur. Met dat verschil kun je het gat in kilometers ook aardig dichten. Bij Sixt+ betaal je €0,36 per extra gereden kilometer, dus dat betekent dat je nog 5.736 kilometer extra kunt rijden bovenop de 2.250 vrije kilometers die je al krijgt voordat het auto-abonnement duurder wordt dan de lange termijnhuur. Dat zijn aardig wat ritjes…

Kortom, als je veel kilometers gaat rijden is lange termijnhuur - afhankelijk van het contract - voordeliger, maar je kunt de vrije ruimte bij het auto-abonnement behoorlijk overschrijden voordat je duurder uit bent. Daarnaast heb je bij het auto-abonnement flexibiliteit om bijvoorbeeld over te stappen op een kleiner model als de auto toch te groot of te duur blijkt, terwijl een huurcontract voor de lange termijn die flexibiliteit over het algemeen niet biedt.

Looptijd: 3 maanden met een Kia Niro Langetermijnhuur Sixt Auto-abonnement Sixt+
Huurbedrag € 4.751 (€52,21 p.d.) € 2.487 (€829 p.m.)
Eenmalige kosten € 0 € 199
Vrije kilometers 9.741 kilometer 2.250 kilometer
Extra kosten per kilometer € 0,36 € 0,36
Flexibele autokeuze Nee Ja
Totaalbedrag € 4.751 € 2.686

Het auto-abonnement blijkt bij Sixt een behoorlijk aantrekkelijke optie als je voor een langere tijd een auto nodig hebt. Het huren van een auto is eigenlijk alleen voordeliger wanneer je voor een kortere periode dan één maand een auto nodig hebt. Als je meerdere maanden een auto nodig hebt, is het auto-abonnement al snel een aantrekkelijke optie. Om de vergelijking tussen lange termijnhuur en het auto-abonnement compleet te maken, pakken we ook nog even de tarieven van autoverhuurder Hertz erbij.

Looptijd: 2 maanden met een Volkswagen ID.3 Langetermijnhuur Hertz Auto-abonnement Hertz Minilease
Huurbedrag € 3.324 € 1.851
Eenmalige kosten € 0 € 0
Vrije kilometers 4.000 6.000
Extra kosten per kilometer € 0,24 € 0,24
Flexibele autokeuze Nee Ja
Totaalbedrag € 3.324 € 1.851

Qua verhoudingen ziet het totaalplaatje er bij Hertz qua kosten ongeveer hetzelfde uit als bij Sixt. Het auto-abonnement is namelijk fors goedkoper dan het traditionele huren, zelfs als de huurtermijn een kortere twee maanden bedraagt. Het verschil tussen Hertz en Sixt is dat je bij Hertz Minilease juist méér kilometers krijgt dan bij traditioneel huren. Dat maakt het bij Hertz in feite een no-brainer voor welke huurvorm je moet gaan. Het auto-abonnement is in alle opzichten voordeliger dan reguliere lange termijnhuur.

Bij beide aanbieders valt op dat het auto-abonnement betaalbaarder is dan het langdurig huren van een auto. Bij huurtermijnen van een maand of minder kun je nog steeds het beste gaan voor het huren van een auto, maar als je de auto een maand of meer nodig hebt, is het auto-abonnement een stuk voordeliger. Heb je de auto langer dan een jaar nodig, dan kan het gunstig zijn om naar shortlease te kijken. Dan zijn de maandtarieven vaak nog lager dan bij het auto-abonnement en kun je ook zelf de auto kiezen.

In de vergelijking hanteerden we bij Hertz een kortere termijn van twee maanden, omdat de verhuurder geen aanbod in de lange termijnhuur had bij een looptijd van drie maanden. Daardoor kun je de bedragen niet één op één vergelijken met die van Sixt.

Welke moet ik kiezen?

Of lange termijnhuur of een auto-abonnement voordeliger voor jou is, hangt af van hoe je de auto in de looptijd gaat gebruiken. Het huren van een auto is op de lange termijn bij Sixt alleen voordeliger als je écht heel veel kilometers gaat maken. Bij Hertz loont het überhaupt niet om voor reguliere lange termijnhuur te gaan boven een auto-abonnement. Dan ben je bij een huurtermijn van langer dan één maand zowel qua kilometers als huurprijs beter af met Hertz Minilease.

Hoe vind ik het auto-abonnement dat bij me past?

Op het auto-abonnementenportal van AutoScout24 kun je in het aanbod van de bij ons aangesloten aanbieders onder meer filteren op het type auto, de soort brandstof en de vrije kilometers die je per maand wil hebben. Op die manier vind je altijd het auto-abonnement dat bij jou past.

Veelgestelde vragen over auto-abonnementen

In een auto-abonnement zijn alle kosten voor het gebruik van de auto inbegrepen. Dit is inclusief allrisk-verzerkering, wegenbelasting, onderhoud, 24/7 pechhulp en bij specifieke aanbieders ook een bandenwissel. Alleen de brandstof, parkeerkosten, tol en eventuele boetes zijn voor jou.

Als je een auto-abonnement afsluit, wordt het niet aangemeld bij het BKR als lening. Dit heeft verder geen invloed als je bijvoorbeeld nog een hypoteek wilt afsluiten. Bij het afsluiten van een private lease contract, wordt het wel aangemeld bij het BKR als lening en heeft het invloed op hoogte van jouw maximale hypotheek.

  • Auto's wisselen. Sommige aanbieders bieden je de mogelijkheid om jouw auto permanent of voor een korte looptijd, zoals een roadtrip, te ruilen.
  • Beschikbaarheid. Door de populariteit van auto-abonnementen en het wereldwijde chiptekort kunnen er soms wachttijden zijn voor specifieke auto's.
  • Minimale contractduur. Sommige aanbieders bieden een auto-abonnement van minimaal één maand en andere van een paar maanden.
  • Aantal kilometers. Sommige aanbieders hebben een maximaal aantal kilomters dat je kunt rijden en andere hebben een onbeperkt aantal kilomters. Soms kun je bijvoorbeeld ook je ongebruikte kilometers meenemen naar de volgende maand.
  • Eenmalige kosten. Controleer ook de kosten voor het eigen risico van de verzerkering en eventuele eenmalige kosten zoals de bezorgkosten.
  • Minimale leeftijd. Sommige aanbieders hebben een minimale leeftijdsgrens en een minimale duur van je rijbewijs. Dit kan variëren afhankelijk van het model of het motorvermogen.

Bij alle aanbieders op AutoScout24 is de verzekering onderdeel van het maandbedrag. Het is dus niet mogelijk om gebruik te maken van je eigen verzekering. Normale slijtage is inbegrepen in het maandbedrag en wordt niet in rekening gebracht bij het inleveren van de auto.

Het eigen risico voor schade verschilt per aanbieder, dus check hier de voorwaarden om te weten wat van toepassing is op je auto-abonnement.

Het varieert, maar normaal gesproken kun je binnen een week na het afsluiten van een auto-abonnement een auto krijgen.

Zo lang als je wilt! Het auto-abonnement loopt tot je het zelf opzegt.

Onze aanbieders hebben ook diverse elektrische auto's beschikbaar gesteld die je kunt aflsuiten met een auto-abonnement.

Bij sommige aanbieders kun je het auto-abonnement al na een maand opzeggen. Andere aanbieders hebben een langere looptijd. Controleer hiervoor de voorwaarden per aanbieder bij de adverentie.

Alle artikelen

Shortlease en auto-abonnement: wat zijn de verschillen?

Advies · Auto-abonnement

Het auto-abonnement en huur: wat zijn de verschillen?

Advies · Auto-abonnement

Een auto-abonnement met een elektrische auto: dit zijn de mogelijkheden

Advies · Auto-abonnement
Ontdek meer