Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Lease of kopen van een elektrische auto

Ondanks dat elektrische auto’s een veel lagere CO2-uitstoot hebben dan benzine- of dieselauto’s, stellen veel mensen de aankoop van een elektrische auto uit. Elektrische auto’s zijn nog relatief duur en voor veel mensen is de restwaarde onzeker.

Het leasen van een elektrische auto lijkt een goed alternatief voor het kopen van een EV. Dit geldt zowel voor bedrijven, zzp’ers als particulieren, die een elektrische auto kunnen huren met private lease. Toch zijn er ook verschillen tussen koop en lease.

Je eigen elektrische auto kopen

Autofabrikanten brengen steeds meer elektrische modellen op de markt. Er komt dus langzaam maar zeker meer aanbod, en dat betekent ook dat er steeds meer gebruikte elektrische auto’s zullen komen. De grootste struikelblokken bij de aanschaf van een elektrische auto zijn:

  • de hoge aanschafprijs
  • opladen duurt langer dan tanken
  • onzekerheid over levensduur accu
  • onzekere restwaarde

Ondanks de verlaagde BPM tot 2025 blijven de hoge aanschafprijs en de onzekere restwaarde voor veel mensen toch redenen om geen nieuwe EV te kopen. Wie toch emissievrij wil rijden, heeft gelukkig nog een paar alternatieven: het leasen van een elektrische auto of het nemen van een abonnement op een elektrische auto.

Leasen van een elektrische auto

Elektrische auto’s kun je ook gewoon leasen. Dat kan zowel zakelijk met operational lease, als privé, met private lease. Elektrische auto’s worden aangeboden met verschillende leasevormen, hoewel het aantal modellen tot op heden nog beperkt is. Nieuwe modellen leasen gaat nog wel, maar als je op zoek bent naar een gebruikte elektrische leaseauto, dan zul je goed moeten zoeken.

Leasen lost wel 2 aankoopbezwaren op, namelijk de onzekere restwaarde en de hoge aanschafprijs van elektrische modellen. Bij lease liggen die risico’s bij de leasemaatschappij en niet bij jou. Zo wordt de drempel om elektrisch te gaan rijden toch een stukje verlaagd.

Elektrische auto in een auto-abonnement

Naast koop en lease is er nog een andere manier om een elektrische auto te kunnen rijden: het auto-abonnement. Bij een auto-abonnement blijft de elektrische auto in eigendom van de leasemaatschappij en betaal je een vast maandbedrag om gebruik te kunnen maken van de auto. Bij dat maandbedrag zijn alle vaste autokosten inbegrepen, je hoeft alleen nog maar zelf de stroom te betalen. In dat opzicht lijkt het auto-abonnement op shortlease, met het verschil dat het auto-abonnement geen vaste looptijd heeft en vanaf een minimale looptijd flexibel opzegbaar is.

Bij AutoScout24 kun je kiezen uit een breed scala aan auto-abonnementen voor elektrische auto’s. Of je nu een Dacia Spring of een Polestar 2 zoekt, de bij ons aangesloten aanbieders hebben ze allemaal. Bekijk het aanbod hier

Leasen of kopen van een elektrische auto?

Er zitten wat fiscale verschillen tussen het zakelijk leasen of kopen van een elektrische auto. Allereerst kun je bij de aanschaf van een EV het aankoopbedrag op je balans zetten als een investering die uiteindelijk ook restwaarde heeft. Dat betekent dat je de afschrijving en alle andere autokosten ook fiscaal kunt aftrekken. Tot begin dit jaar kon je milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen voor elektrische auto’s tot 40.000 euro. Dat belastingvoordeel geldt nu alleen nog voor bestelauto’s.

Het grote verschil met lease is dat je een gekochte auto zelf in 1x moet financieren. Dat geld moet je dus wel even klaar hebben staan en je kunt het verder niet in je bedrijf stoppen. Bij lease betaal je een vast, maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto en krijg je een fiscale bijtelling. Het leasebedrag valt onder de bedrijfskosten, evenals de brandstofkosten en andere autokosten die je buiten de lease om nog moet betalen. In tabel 1 hebben we e.e.a. nog even samengevat.

Leasen Kopen Auto-abonnement
Je betaalt een vast maandbedrag Je betaalt het hele aankoopbedrag in 1x Je betaalt een vast maandbedrag
Geen BPM tot 2025 Geen BPM tot 2025 Geen BPM tot 2025
Geen MRB tot 2025 Geen MRB tot 2025 Geen MRB tot 2025
Onderhoudskosten in leaseprijs Onderhoudskosten aftrekbaar (bij zakelijk gebruik) Onderhoudskosten in maandtarief
Bijtelling zakelijke auto’s van 8-22% Geen bijtelling bij minder dan 500 km privé (bij zakelijk gebruik) Bijtelling niet van toepassing
Geen MIA-voordeel voor personenauto’s vanaf begin 2022 Bij zakelijke aankoop geen MIA-voordeel voor personenauto’s vanaf begin 2022 MIA niet van toepassing

Hoe vind ik het auto-abonnement dat bij me past?

Op het auto-abonnementenportal van AutoScout24 kun je in het aanbod van de bij ons aangesloten aanbieders onder meer filteren op het type auto, de soort brandstof en de vrije kilometers die je per maand wil hebben. Op die manier vind je altijd het auto-abonnement dat bij jou past.

Alle artikelen

Auto-abonnementen: welke aanbieders zijn er?

Advies · Auto-abonnement

Een auto huren voor de lange termijn: wat zijn de opties?

Advies · Auto-abonnement

Een auto-abonnement met een elektrische auto: dit zijn de mogelijkheden

Advies · Auto-abonnement
Ontdek meer