Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Het auto-abonnement en huur: wat zijn de verschillen?

Als je een auto nodig hebt voor een kortdurende periode, dan kun je natuurlijk aankloppen bij één van de vele autoverhuurders die Nederland rijk is. Of je neemt een abonnement op een auto, maar dan moet je wel goed kijken naar de aanbieder.

Een auto huren voor de korte termijn betekent in de regel dat de huurperiode van de auto langer is dan één dag, maar niet langer is dan een maand. Bij de meeste autoverhuurders, zoals Sixt en Hertz, geldt een huurtermijn van langer dan een maand als lange termijnhuur. De stelregel bij het huren van een auto is wel: hoe langer je een auto huurt, des te goedkoper is het dagtarief en des te meer vrije kilometers je krijgt.

Het verschil tussen een auto huren en een auto-abonnement

Net als bij shortlease overlapt het huren van een auto deels met het auto-abonnement. Zuiver juridisch gezien komt het namelijk op hetzelfde neer: de auto blijft in eigendom van het huur/leasebedrijf en jij betaalt een vast bedrag om gebruik te kunnen maken van die auto.

Een belangrijk verschil daarbij is dat je bij het huren van een auto een contract tekent voor één model of categorie gedurende een vastgestelde periode, terwijl je bij het auto-abonnement vrij kunt wisselen tussen verschillende modellen en categorieën zolang het abonnement loopt. In dat opzicht biedt het auto-abonnement dus veel meer flexibiliteit dan het huren van een auto.

Huur je een auto en heb je opeens toch een ander model nodig? Dan zou je ook terug kunnen gaan naar een filiaal van de autoverhuurder om je auto om te wisselen voor een andere, maar dan ben je wel afhankelijk van de beschikbaarheid en de drukte op dat moment. Verhuurbedrijven werken met strakke planningen en het zal vaker wel dan niet voorkomen dat alle auto’s al uitgeleend of gereserveerd zijn. Is er wel een auto beschikbaar, dan ben je afhankelijk van de huurprijs op dat moment én moet je weer een huurcontract tekenen voor een vaste termijn. Écht flexibel is anders.

Flexibel verlengen

Verder zal je bij het huren van een auto bij verlenging eveneens altijd afhankelijk zijn van de overige reserveringen die de verhuurmaatschappij nog open heeft staan. Het verlengen van je huidige auto is daarom lang niet altijd mogelijk na het aflopen van je huurcontract. Soms kan het wel, maar met name in drukke periodes kan het zo zijn dat je je auto moet inleveren en je daarna geen auto's meer kunt boeken.

Naast die flexibiliteit verschilt ook de manier van betalen. Bij het huren van een auto betaal je het bedrag meestal in één keer als je het huurcontract tekent. Bij een auto-abonnement betaal je maandelijks een vast bedrag zolang het abonnement loopt.

Minimale looptijd

De twee grote autoverhuurders Sixt en Hertz adverteren zelf met het auto-abonnement, maar dan vooral als alternatief voor lange termijnhuur. De diensten van de twee verhuurbedrijven heten respectievelijk Sixt+ en Hertz Minilease. Voor de korte termijn is het auto-abonnement bij deze twee aanbieders niet mogelijk, omdat je dan vastzit aan een minimale looptijd van één maand. Overigens geldt dat eigenlijk voor alle auto-abonnementen.

Voor een uitgebreide uiteenzetting van de verschillen tussen deze twee auto-abonnementen kun je deze pagina raadplegen. In principe gaat het bij de twee verhuurders om eenzelfde soort dienst, maar de voorwaarden - zoals het aantal vrije kilometers en het eigen risico - verschillen wel van aanbieder tot aanbieder.

Thuisbezorgd

Een huur- of deelauto zal je altijd op een bepaalde locatie of een filiaal van de verhuurder moeten ophalen. Bij het auto-abonnement is dit niet strikt noodzakelijk. Sixt+ en Hertz Minilease bezorgen niet thuis, maar de bij ons aangesloten aanbieders Carsub en Godrive doen dat bijvoorbeeld wél bij hun auto-abonnementen. Godrive is de enige aanbieder die dat volledig gratis doet.

Is huren of een auto-abonnement voordeliger?

Het is lastig om deze vergelijking te maken, vooral omdat de tarieven van verhuurmaatschappijen ontzettend kunnen schommelen als het gaat om de korte termijn. Soms kan een dag vroeger of later boeken al een verschil maken van enkele tientallen euro’s. Daarom gaan wij de vergelijking ook niet maken in dit artikel. Als het gaat om de totaalprijs, is het auto-abonnement eigenlijk alleen een alternatief voor korte termijnhuur als je de auto langer dan twee weken moet huren. Pas dan komen de prijzen een beetje bij elkaar in de buurt.

Een belangrijk punt om op te letten is het aantal vrije kilometers. Als je een auto voor de korte termijn huurt, krijg je doorgaans een vast aantal vrije kilometers per dag dat je de auto huurt. Bij het auto-abonnement staat het aantal vrije kilometers per maand bij het afsluiten vast. Of het auto-abonnement voordeliger voor jou is dan het huren van een auto, hangt dus helemaal af van de huurtermijn en het geplande gebruik van de auto.

Pas verder op voor de eenmalige kosten bij het auto-abonnement. Hertz Minilease rekent bijvoorbeeld geen eenmalige kosten, maar bij Sixt+ en Godrive moet je eenmalig €199 betalen. Dat geld krijg je pas terug als je abonnement minimaal zes maanden loopt. Niet echt kort meer dus…

Welke moet ik kiezen?

Of het huren van een auto of een auto-abonnement de voorkeur heeft, hangt voornamelijk af van de factoren in de alinea hierboven. Je hoeft het auto-abonnement überhaupt niet te overwegen als je de auto maar een paar dagen nodig hebt. Vanwege het vaste - en dus hogere - maandtarief, wordt het eigenlijk pas interessant bij een gebruikstermijn vanaf twee weken. Dat geldt al helemaal als de aanbieder van het auto-abonnement eenmalige kosten rekent bij het afsluiten van het abonnement, zoals Sixt+ doet.

Kan je de auto nadat je hem hebt gebruikt en niet meer nodig hebt, niet meer bij je houden? Bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan een eigen parkeerplaats of een eventueel vertrek naar het buitenland? Dan kun je beter voor kort huren kiezen. Bij het auto-abonnement zit je minimaal een maand opgescheept met de auto, of je hem nu gebruikt of niet.

Kortom, eigenlijk ben je als je kort huurt beter af met traditionele huur dan met het auto-abonnement. Als je beoogde huurtermijn de vier weken of langer nadert, of je niet weet hoe lang je de auto precies nodig gaat hebben, kan het auto-abonnement wel een interessant alternatief zijn. Dan komen de prijzen namelijk dichter bij elkaar en heeft het auto-abonnement het grote voordeel dat je flexibel kunt opzeggen.

Hoe vind ik het auto-abonnement dat bij me past?

Op het auto-abonnementenportal van AutoScout24 kun je in het aanbod van de bij ons aangesloten aanbieders onder meer filteren op het type auto, de soort brandstof en de vrije kilometers die je per maand wil hebben. Op die manier vind je altijd het auto-abonnement dat bij jou past.

Veelgestelde vragen over auto-abonnementen

In een auto-abonnement zijn alle kosten voor het gebruik van de auto inbegrepen. Dit is inclusief allrisk-verzerkering, wegenbelasting, onderhoud, 24/7 pechhulp en bij specifieke aanbieders ook een bandenwissel. Alleen de brandstof, parkeerkosten, tol en eventuele boetes zijn voor jou.

Als je een auto-abonnement afsluit, wordt het niet aangemeld bij het BKR als lening. Dit heeft verder geen invloed als je bijvoorbeeld nog een hypoteek wilt afsluiten. Bij het afsluiten van een private lease contract, wordt het wel aangemeld bij het BKR als lening en heeft het invloed op hoogte van jouw maximale hypotheek.

  • Auto's wisselen. Sommige aanbieders bieden je de mogelijkheid om jouw auto permanent of voor een korte looptijd, zoals een roadtrip, te ruilen.
  • Beschikbaarheid. Door de populariteit van auto-abonnementen en het wereldwijde chiptekort kunnen er soms wachttijden zijn voor specifieke auto's.
  • Minimale contractduur. Sommige aanbieders bieden een auto-abonnement van minimaal één maand en andere van een paar maanden.
  • Aantal kilometers. Sommige aanbieders hebben een maximaal aantal kilomters dat je kunt rijden en andere hebben een onbeperkt aantal kilomters. Soms kun je bijvoorbeeld ook je ongebruikte kilometers meenemen naar de volgende maand.
  • Eenmalige kosten. Controleer ook de kosten voor het eigen risico van de verzerkering en eventuele eenmalige kosten zoals de bezorgkosten.
  • Minimale leeftijd. Sommige aanbieders hebben een minimale leeftijdsgrens en een minimale duur van je rijbewijs. Dit kan variëren afhankelijk van het model of het motorvermogen.

Bij alle aanbieders op AutoScout24 is de verzekering onderdeel van het maandbedrag. Het is dus niet mogelijk om gebruik te maken van je eigen verzekering. Normale slijtage is inbegrepen in het maandbedrag en wordt niet in rekening gebracht bij het inleveren van de auto.

Het eigen risico voor schade verschilt per aanbieder, dus check hier de voorwaarden om te weten wat van toepassing is op je auto-abonnement.

Het varieert, maar normaal gesproken kun je binnen een week na het afsluiten van een auto-abonnement een auto krijgen.

Zo lang als je wilt! Het auto-abonnement loopt tot je het zelf opzegt.

Onze aanbieders hebben ook diverse elektrische auto's beschikbaar gesteld die je kunt aflsuiten met een auto-abonnement.

Bij sommige aanbieders kun je het auto-abonnement al na een maand opzeggen. Andere aanbieders hebben een langere looptijd. Controleer hiervoor de voorwaarden per aanbieder bij de adverentie.

Alle artikelen

Shortlease en auto-abonnement: wat zijn de verschillen?

Advies · Auto-abonnement

Een auto-abonnement met een elektrische auto: dit zijn de mogelijkheden

Advies · Auto-abonnement

Een auto huren voor de lange termijn: wat zijn de opties?

Advies · Auto-abonnement
Ontdek meer