Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Focus: Kopen
Focus: Kopen

Documenten bij de voertuigoverdracht

Als u een auto koopt krijgt u er een hele stapel documenten bij. Kentekenbewijzen, apk-rapporten en soms ook nog onderhoudsfacturen of andere documenten. Of u nu een auto koopt of verkoopt, het is belangrijk om alle documenten zo compleet mogelijk te hebben.

Zorg ervoor dat u als u een auto koopt alle originele documenten krijgt van de verkoper, met name de kentekenbewijzen dient u al origineel in bezit te hebben.

Kentekenbewijzen

In Nederland bestaat het kentekenbewijs uit verschillende delen. Deel 1 van het kentekenbewijs bestaat uit 2 subdelen, waarbij Deel1A het voertuigbewijs is (voor 1-6-2004 heette dit deel I) en Deel 1B het Tenaamstellingsbewijs is (voor 1-6-2004 was dit deel II, deze twee delen samen vormen het volledige Deel 1. Deel 1 dient u altijd bij te hebben als u zich op de openbare weg bevind met uw voertuig. Deel 2 van het kentekenbewijs is het overschrijvingsbewijs (voor 1-6-2004 hette dit deel III), dit deel heeft u nodig als u een auto wil overschrijven naar een andere eigenaar. Dit deel hoeft u onderweg niet bij te hebben en dient u goed te bewaren thuis. Sinds 1-1-2014 zijn de oude kentekenpapieren van Deel 1 vervangen door het kentekenbewijs in creditcardformaat.

APK rapporten & onderhoudshistorie

Het is altijd goed als u meer informatie over de auto en het onderhoud kunt verstrekken. U doet er dan ook verstandig aan om als autobezitter alle facturen van onderhoud te bewaren. Ook de APK rapporten kunnen een mogelijke koper meer vertrouwen geven, als blijkt dat uw auto altijd glansrijk door de APK is gekomen. Ook al stonden er op de APK rapporten advies- of afkeurpunten, hoe meer inzicht u kunt geven des te beter.

Onderhoudsboekjes

Heeft u het originele onderhoudsboekje en is dit altijd keurig ingevuld bij het geplande onderhoud? Zelfs compleet met stempels van de merkdealer? Dit wekt natuurlijk vertrouwen bij de koper, daarmee geeft u aan dat u altijd goed voor uw auto gezorgt heeft.

Sleutels

Het spreekt voor zich, maar zonder sleutel kun je niet veel. Belangrijk is ook de originele reserversleutel. Bij moderne auto's met een afstandsbediening zit ook een codekaart voor de autosleutels, mocht de sleutel kwijt raken, dan kan de dealer hiermee een nieuwe sleutel met afstandsbediening laten maken. Voor originele radio's of navigatiesystemen is er ook vaak een codekaart nodig als de stroom van de radio af is geweest.

Handleiding

Een handleiding is altijd handig om te hebben bij je auto. Om bijvoorbeeld op te zoeken wat voor olie de auto verbruikt, hoe je een lampje vervangt of de klok instelt. Bewaar de handleiding in de auto zodat je hem onderweg kunt raadplegen mocht je pech onderweg hebben. Heb je het origineel niet meer? Vaak kun je op de website van de autofabrikant oude handleidingen als PDF downloaden.

Tip:

  • Zorg ervoor dat je alle originele documenten in bezit hebt/krijgt.
  • Vergelijk de documenten met elkaar om zeker te weten dat alles klopt
  • Bewaar de juiste documenten in uw auto of berg ze veilig thuis op
  • Hou een complete onderhoudshistorie bij, dit kan de waarde van uw auto vermeerderen

Alle artikelen

Autocheck

Auto kopen · Aankooptransactie

Het belang van de aankoopkeuring

Auto kopen · Aankooptransactie

Het perfecte verkoopgesprek

Auto kopen · Aankooptransactie
Ontdek meer