Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Auto bij particulier of dealer kopen?

De auto van een particulier kopen of bij de dealer? Op deze vraag is eigenlijk geen goed of fout antwoord, maar het is wel belangrijk dat u zich bewust bent van de punten waar u op moet letten. Het kopen van een auto bij een particulier of bij een dealer verschilt namenlijk nogal.

Kopen bij de dealer

Tweedehands auto's van dealers worden doorgaans aan een technische keuring onderworpen en indien nodig gerepareerd. Dealers zijn er namelijk wettelijk toe verplicht een garantie af te geven. Dat wil zeggen dat als een auto van een dealer binnen maximaal 12 maanden een defect vertoont waar u niet zelf schuldig aan bent, de dealer hiervoor aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid kan de dealer niet uitsluiten – zelfs formuleringen als "gekocht zoals gezien" of "auto wordt zonder garantie verkocht" zijn ongeldig. Hierbij geldt: wanneer een gebrek binnen de eerste 6 maanden na de koop optreedt, gaat de wetgever ervan uit dat al tijdens de koop sprake was van het gebrek. Daarom is de verkoper aansprakelijk – tenzij hij het tegendeel kan aantonen. Om deze reden letten dealers zeer op een goede technische staat van de auto. Deze garantie geldt overigens ook voor auto's uit het zakelijk vermogen van zelfstandigen (arts, advocaat, architect, enz.), handwerkers of boeren.

Wanneer u uw huidige auto voor een "nieuwe" wilt inruilen, bent u bij een dealer meestal voordelig uit. Althans, als de nieuwe auto aanmerkelijk duurder is dan de waarde van uw huidige auto. Dealers zijn dan vaak bereid om een goede prijs voor uw tweedehands auto te betalen. U dient er wel rekening mee te houden dat het prijsniveau bij dealers doorgaans hoger ligt dan bij particulieren. Omdat de dealer aansprakelijk is voor schade en de autoverkoop zijn broodwinning is, berekent hij meestal aanmerkelijk hogere prijzen Zoeken naar dealerauto's.

Kopen bij de particulier

Bij particulieren kunt u lagere prijzen en ook echte koopjes vinden. Een particuliere verkoper hoeft immers geen garantie te geven en is niet aansprakelijk. Bovendien hoeft hij bij de verkoop ook niet de hoogst mogelijke prijs binnen te slepen. Deze twee factoren hebben een gunstig effect op de prijs.

U hebt echter ook geen enkele vorm van zekerheid als u bij een particulier koopt. En ook een uitsluiting van de garantie met clausules zoals "gekocht zoals gezien" zijn geldig. De meeste koopcontracten voor tweedehands auto's bevatten zelfs de gebruikelijke uitsluiting van garantie. De verkoper is dan alleen aansprakelijk als er sprake was van uitdrukkelijke garanties of als kan worden aangetoond dat er sprake is van boze opzet. Wanneer de auto na de koop defecten vertoont, moet u het risico dragen. U dient de auto bij de koop van een particulier daarom nauwkeurig te bekijken en eventueel een vriend of deskundige mee te nemen. Of u zoekt bij voorkeur naar auto's met fabrieksgarantie. Zoeken naar auto's van particulieren

Alle artikelen

auto-kaufen

Waar je op moet letten bij de aankoop van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Kfz Steuer berechnen

Tweedehands auto kopen tot 500 euro - spotgoedkoop of kat in de zak?

Advies · Voorbereiding aankoop
Presse, Geld, Finanzen

Goedkope auto kopen - voorkom hoge kosten

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer