Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Mogelijke fraude herkennen bij het kopen van een auto, het begint bij het doen van onderzoek naar de advertentie en de auto in kwestie. Vervolgens is het raadzaam om op je hoede te zijn voor oplichters die met onjuiste en onvolledige informatie proberen je erin te luizen.

Fraude voorkomen

AutoScout24 doet er alles aan om fraude te voorkomen. Ondanks alle inspanningen kun je echter nooit garanderen dat er niet toch auto’s worden aangeboden door mogelijk kwaadwillende adverteerders. Deze adverteerders willen geld aan jou verdienen zonder dat er ook daadwerkelijk een auto verkocht of geleverd wordt.

Het belangrijkste advies is dus: doe geen zaken voordat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper en dat de aangeboden auto echt bestaat. Hoewel online marktplaatsen handige platforms kunnen zijn om jouw droomauto te vinden, bieden ze geen garantie voor de identiteit en integriteit van de verkopers.

Waakzaam en voorzichtig

Hoe kun je waakzaam en voorzichtig zijn wanneer je zaken doet met een onbekende partij? Laat je niet leiden door naïviteit of overmatig vertrouwen. Stel heldere afspraken op en zorg ervoor dat je volledig begrijpt waar je mee instemt. Bovendien geldt bij het aanschaffen of verkopen van een auto vaak het volgende: als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval. Hierdoor kun je mogelijke teleurstellingen vermijden.

Zoektocht

De zoektocht naar een nieuwe auto begint in de meeste gevallen op internet. Je bekijkt diverse marktplaatsen, het aanbod van lokale autobedrijven of een gespecialiseerde dealer. Op minder betrouwbare plaatsen kom je soms ook advertenties tegen die mogelijk verdacht lijken. Die zijn vaak te herkennen aan bepaalde elementen, bijvoorbeeld:

 • De auto is té goedkoop. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
 • De foto’s zijn onvolledig of lijken niet te kloppen met de tekst van de advertentie. Of omgekeerd: de verkoper meldt schade of problemen, maar bewijst dat niet met fotomateriaal.
 • De contactgegevens kloppen niet of verwijzen naar een andere persoon dan de adverteerder.
 • De achtergrond en onderhoudshistorie van de auto blijft onduidelijk. De adverteerder laat in het midden of hij zelf de rechtmatige eigenaar is of handelt namens een derde persoon.

Valse email

Communicatie

Ook aan de communicatie met de verkoper kun je afleiden of deze bereid is om open en eerlijk alle informatie te delen over de auto die hij verkoopt. Wees op je hoede als onderstaande zaken aan de orde zijn:

 • De verkoper vermijdt alle contact behalve e-mail. Of erger nog: je wordt uitgenodigd om te antwoorden op e-mails die ingezet worden voor phishing of wachtwoord phishing. Dat zijn bekende technieken om gevoelige informatie van nietsvermoedende internetgebruikers te krijgen.
 • Gebrekkige voertuighistorie of het ontbreken van officiële documenten. De verkoper kan niet duidelijk maken wat het verhaal achter de auto is, hoe het voertuig onderhouden is of waar de documenten zijn.
 • De verkoper maakt onrealistische claims over de auto, de historie of het gepleegde onderhoud aan de auto.
 • De verkoper weigert een inspectie of aankoopkeuring te laten uitvoeren.
 • De koper merkt dat de verkoper druk uitoefent om snel een beslissing te nemen.
 • De verkoper vraagt om een aanbetaling. Wees op je hoede als er nog geen definitieve afspraken gemaakt zijn over een transactie of overdracht. Wees extra op je hoede wanneer de verkoper ongebruikelijke betalingsmethodes voorstelt.

Tips

Over het algemeen zijn de volgende tips handig en bruikbaar om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto:

 1. Koop van betrouwbare bronnen: koop auto's bij gerenommeerde dealers, erkende autoveilingen of particuliere verkopers met een goede reputatie. Wees voorzichtig bij niet-geverifieerde online platforms.
 2. Doe onderzoek naar de auto: gebruik het kenteken of voertuigidentificatienummer (VIN) om de historie van de auto te checken. Dat kan via de RDW, maar ook via commerciële aanbieders. Dat levert rapportages op die inzicht geven over mogelijk schadeverleden, reparaties, eerdere eigenaren, APK-keuringen en meer.
 3. Persoonlijke inspectie: bezichtig de auto persoonlijk voordat je tot aankoop overgaat. Als je niet veel kennis hebt van auto's, overweeg dan om iemand mee te nemen die dat wel heeft. Controleer op tekenen van schade, roest, vreemde geluiden en afwijkingen.
 4. Proefrit: maak altijd een proefrit om de prestaties en de algemene staat van de auto te beoordelen. Let op ongewone trillingen, geluiden, stuurproblemen en hoe soepel de motor en versnellingsbak functioneren.
 5. Officiële documenten: controleer alle bijbehorende documenten, zoals het kentekenbewijs, het onderhoudsboekje en de facturen van reparaties. Controleer of de autogegevens op de documenten overeenkomen met de auto.
 6. Veilig betalen: wees voorzichtig met verkopers die druk uitoefenen om contant te betalen. Geef de voorkeur aan beveiligde betaalmethoden, zoals bankoverschrijvingen. Vermijd het gebruik van contant geld, vooral bij grote bedragen.
 7. Vraag om bewijs van eigendom: controleer of de verkoper daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar is. Vraag om identificatiedocumenten en bewijs van eigendom voordat je tot aankoop overgaat.
 8. Onafhankelijke aankoopkeuring: overweeg om een onafhankelijke monteur of deskundig specialist in te schakelen om de auto grondig te inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Dit kan verborgen gebreken aan het licht brengen die je zelf mogelijk niet opmerkt.
 9. Wees sceptisch: blijf op je hoede voor verkopers die je onder druk zetten, onrealistische beweringen doen of geen gedetailleerde informatie willen verstrekken. Nogmaals: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Hieronder geven we enkele voorbeelden van berichten waarin mogelijk fraude te herkennen is. Let hierbij niet alleen op het gebrek aan concrete, betrouwbare informatie over de auto’s, maar ook op het taalgebruik en gebrekkige schrijfwijze.

Let op: het zijn voorbeelden en dus fictief.

Voorbeeld 1: SMS-fraude

Het kan voorkomen dat u een sms ontvangt van een geïnteresseerde koper. Wij raden aan om hier voorzichtig mee te zijn. Zo komt het wel eens voor dat u een sms ontvangt met de vraag of u contact wilt opnemen met de koper via de e-mail. Er wordt dan vaak per e-mail een koopovereenkomst verstuurd waarbij er wordt verzocht een aanbetaling te doen en/of uw voertuig op te laten halen via een transportbedrijf. Mogelijk sturen zij een bewijs van overschrijving mee met een betaling naar uw rekeningnummer. Let goed op de tekst en echtheid ervan, dit kan nagemaakt zijn. Let bijvoorbeeld op de handtekeningen; als die niet overeenkomen is dit vaak nep. Het is alarmerend als er wordt verzocht dat u eerst een bedrag moet overmaken, voordat de bank uw bedrag vrijgeeft.

Teksten die mogelijk frauduleus zijn: “Hartelijk dank, ik zal zo snel mogelijk rechtstreeks op uw IBAN (bankrekening) betalen en de auto wordt pas opgehaald als u het geld op uw bankrekening overmaakt. Daarnaast zal het transportbedrijf dan per mail contact met u opnemen om een ophaaldatum en tijd af te spreken. Hartelijk dank, ik hoop van u te horen.”

“Bedankt voor het antwoord, ik zal het kopen naar mijn nieuwe huis in Duitsland en een transportbedrijf zal verantwoordelijk zijn voor het ophalen van het met alle benodigde documenten van uw adres naar mijn huis zodra ik het geld op uw bankrekening, omdat ik kan geen contant geld te brengen als gevolg van de afstand en het transportbedrijf ook gezegd dat ze niet zullen contante levering te nemen. Hieronder is mijn huisadres en als je een koopcontract nodig hebt heb ik er een getekend dus wat is de uiteindelijke prijs die je bereid bent om de auto voor mij te verkopen.”


Voorbeeld 2: Adverteerder woont in het buitenland

Hi,

Thanks for your interest, the price is 46.555 EUR. The car has full service history, excellent condition, see the interior and exterior photos, no accidents, summer tires and winter tires are in very good condition, almost 90% new. The car is registered in Germany, it has registration plates and German documents. I has to move because of the decision of my company to Stockholm, Sweden. I am selling the car due a personal problem, in addition, there are many things that now have priority, so this car needs to go. Due to the fact that I am very busy with my work and I do not stay too much at home, I left the car at the transport company, in the warehouse, and it can be delivered to the new owner. The car registration can be immediately rewritten to your name, if you would like to buy this vehicle please reply and I'll provide you more details.

Best regards


Voorbeeld 3: Transportbedrijf + aanbetaling voor ontvangst

Hello again ,

Here is the link of the transport company. Unfortunately I already have a contract with the transport company and I've paid all the delivery fees for the car to Holland. The only way to buy the car now is using the transport company services since the car is already into their custody . Anyway , as I already told you, you don't have to worry since you will have 5 days to make a car inspection and to check the car papers and if you like it you will buy it, if not you can reject it. You have nothing to lose . You will pay only the money for the car so no extra fees. You like - you buy. It's simple. In this testing period you are free to make any test you want, the only thing that you will have to be careful about is to not damage the car ok? Like I already told you, I will pay for delivery fees . The only amount that you must pay is the price of the car. Yes , you will have five days for drive the car, to verify the documents and you can check it also at a local mechanic workshop . About the deposit, yes, once I will confirm you the transaction, you will be notified by the transport company with all Information about the transport and with the payment instructions. After you will have this information next step for start the delivery you must transfer 20% of the price of the car into the bank account of the transport company. Once they will have your payment information, the delivery will start to your location. After the inspection period is passed and you decide to keep the car, then the contract for sell will be created on your name and you must transfer the remaining amount into the bank account of the transport company. If by any reason you don't want to keep the car the transport company will refund your money in full and at my request the car will be sold to a local car dealer. The transport company has the legal power to make all the documents on my behalf. About the price, ok, I agree to sell you the car for 27.000 Euro. I understand all your concern and to make you feel more comfortable in this transaction, here is my passport scanned. Now, if all your doubts are gone and you are ready to start this transaction with me, please forward me your full name and address so I can start the transaction on your name.

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid
Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid
Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer