Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Veilig een auto kopen

Een auto via internet kopen is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, het is snel en gemakkelijk. Autoportals zijn het ideale platform om gedetailleerde informatie over auto’s te bekijken, te vergelijken en contact te leggen met de verkopende partij.

Let op: AutoScout24 werkt niet samen met transportbedrijven voor de aflevering van je auto.

Wel is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen, om de koop van de auto veilig te laten verlopen. Hieronder volgen een aantal punten waar je rekening mee dient te houden.

Gerenommeerd autobedrijf of beruchte verkoper?

Helaas zitten er tussen alle betrouwbare en serieuze verkopers altijd enkele rotte appels. Het is belangrijk deze tijdig te herkennen. Een betrouwbare verkoper hanteert de volgende regels:

Autoverkopers:

  • Er wordt niet om een aanbetaling gevraagd. De regel is: betaling bij levering van de auto.
  • Er is een vaste telefoonaansluiting of ten minste een mobiel nummer waarop je de verkoper kunt bereiken.
  • Het contact tussen de koper en de verkoper loopt niet alleen maar via de e-mail.
  • Je kunt als potentiële koper de auto altijd bekijken en een proefrit maken voordat je hem koopt.

Autodealers: Het merendeel van de autobedrijven heeft een eigen website, waarop meestal een adres, e-mail en telefoonnummer wordt vermeld. Verzeker je ervan dat de contactgegevens op de website de juiste zijn. Als gevolg van ‘phishing’ kan het voorkomen dat de contactgegevens vervangen zijn door die van de ‘phisher’. Ook kan het voorkomen dat er contactgegevens zijn opgenomen in één of meerdere foto’s, die niet overeenkomen met de contactgegevens van de aanbieder. Contactgegevens zijn eenvoudig te controleren via bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.

Inspectie van de auto

Vertrouw nooit blind op de advertentie van de verkoper. Maak een afspraak om de auto te bezichtigen en te inspecteren, liefst bij het autobedrijf. Maak vooraf een print van de beschrijving van de auto en neem die mee naar de inspectie. Spreek in het geval van een particuliere verkoop, af op een openbare locatie.

Bekijk de auto zorgvuldig en sta erop een proefrit te maken. Een proefrit kun je het beste maken op alle soorten wegen; snelweg, provinciale weg en binnen de bebouwde kom. Sommige technische mankementen komen pas naar voren tijdens een proefrit. Neem een deskundige mee wanneer je een proefrit maakt om eventuele verborgen of verdekte gebreken te kunnen ontdekken en om de papieren te controleren. Het beste is om de auto bij daglicht en met droog weer te bekijken, zo zijn eventuele kleurverschillen als gevolg van herstelwerkzaamheden het beste te zien.

Als de door jou gevonden auto geen NAP label (Nationale Auto Pas) heeft, dan je eenvoudig bij Nationale Auto Pas met het kenteken de kilometerstand controleren.

De overeenkomst

Wanneer je de juiste auto hebt gevonden, de auto hebt geïnspecteerd en een proefrit hebt gemaakt, dan kun je de overeenkomst opstellen. Uiteraard kun je nog altijd over de vraagprijs onderhandelen. Voor het opstellen van de overeenkomst heb je een aantal gegevens nodig. De verkoper is verplicht je te vertellen of er schade is geweest aan de auto, als koper heb je de plicht te vragen naar de staat van de auto. Als de auto niet voorzien is van NAP (Nationale Auto Pas), dan kun je dit bij een eventueel aanwezig serviceboekje de kilometerstand verifiëren. Het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over de garantie en nog uit te voeren reparaties of APK zijn gegevens die je vastgelegd wilt zien in een overeenkomst.

De betaling

Betaal nooit voordat je de verkoopovereenkomst hebt getekend en je alle documenten en de autosleutels hebt ontvangen. Doe nooit een aanbetaling! Aanbetalingen zijn geen gebruikelijke manier van zaken doen via het internet en je loopt het risico dat je jouw geld kwijt bent terwijl de auto nooit geleverd wordt. Dit risico is het grootst bij het kopen van een auto uit de buitenland. Gebruikelijk is dat je pas betaalt wanneer je de auto, de sleutels en alle bijbehorende documenten ontvangt. Dit is de veiligste manier om de transactie uit te voeren en met plezier in jouw nieuwe auto te gaan rijden.

Betalingsmogelijkheden:

  • De meest veilige manier om de auto te betalen is cash. De Nederlandse Bank geeft informatie over de echtheidskenmerken van eurobiljetten.
  • Per bank betalen heeft als nadeel dat je vooraf moet betalen en de auto nog niet hebt ontvangen. Gebruik deze betalingsmogelijkheid dan ook alleen als je de verkoper vertrouwt en/of kent.
  • Met PayPal kunnen bedrijven en consumenten met een e-mailadres betalingen online verzenden en ontvangen op een veilige, gemakkelijke manier. Het netwerk van PayPal is gebaseerd op de bestaande financiële infrastructuur van bankrekeningen en creditcards om een wereldwijd, real-time betaalsysteem op te zetten.

Alle artikelen

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Fraude met checks

Advies · Veiligheid
Ontdek meer