Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Veilig een auto kopen

Een auto via internet kopen is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, het is snel en gemakkelijk. Online autoplatformen zijn ideaal om auto’s te zoeken, te vergelijken, informatie over auto’s te bekijken en om contact te leggen met de verkopende partij.

Hoe weet ik of ik te maken heb met een betrouwbare verkoper?

Naast alle betrouwbare (ver)kopers zijn er helaas ook onbetrouwbare verkopers. Het is belangrijk deze op tijd te herkennen, hou hiervoor onderstaande richtlijnen aan:

  • Er wordt niet om een aanbetaling gevraagd bij verkoop door particulieren, betaal dus pas bij levering van de auto.
  • Er is een (mobiel) telefoonnummer waar de verkopende partij bereikbaar is.
  • Je kunt als potentiële koper de auto altijd eerst bekijken en een proefrit maken voordat je hem koopt.
  • Een gerenommeerd autobedrijf heeft meestal een eigen website waar adres, e-mail en telefoonnummer wordt vermeld. Check of de gegevens juist zijn.
  • Controleer of een autobedrijf aangesloten is bij een branche organisatie zoals Bovag, Bosch Car Service, Vakgarage of Stichting 100% Onderhouden en controleer de gegevens.
  • Officiële merkdealers kun je gemakkelijk controleren op de website van het betreffende automerk.
  • Is de verkoper niet aangesloten bij een branche vereniging? Contactgegevens zijn ook eenvoudig te controleren via de website van de Kamer van Koophandel.
  • Wees alert op phishing. Bij ‘phishing’ kan het voorkomen dat de contactgegevens van een autobedrijf vervangen zijn door die van de ‘phisher’. Ook kunnen de contactgegevens zijn opgenomen in één of meerdere foto’s, die niet overeenkomen met de contactgegevens van de aanbieder.

Inspectie van de auto

Maak voordat je naar een auto gaat kijken een screenshot of een print van de beschrijving van de auto en neem die mee voor de inspectie. Spreek af op een openbare plek als het om een particuliere verkoper gaat. Bekijk de auto zorgvuldig, controleer de papieren, check de onderhoudshistorie en maak een proefrit. Neem een deskundige mee wanneer je een proefrit maakt om achter eventuele gebreken te komen. Een proefrit kun je het beste maken op alle soorten wegen; snelweg, provinciale weg en binnen de bebouwde kom. Sommige technische mankementen komen pas naar voren tijdens een uitgebreide proefrit. Het beste is om de auto bij daglicht en met droog weer te bekijken, zo zijn eventuele schades en kleurverschillen door herstelwerkzaamheden het beste te zien.

De overeenkomst

Als je overgaat tot de aankoop kan de overeenkomst opgesteld worden. Uiteraard kun je eerst nog over de vraagprijs onderhandelen. Voor het opstellen van de overeenkomst heb je een aantal gegevens nodig. De verkoper is verplicht je te vertellen of er schade is geweest aan de auto en als koper heb je de plicht te vragen naar de staat van de auto. Als de auto niet voorzien is van NAP (Nationale Auto Pas), dan kun je de kilometerstand in het eventueel aanwezige serviceboekje verifiëren. Het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over de garantie en nog uit te voeren reparaties of APK zijn gegevens die je kunt vastleggen in een overeenkomst. Hier kun je een modelovereenkomst vinden die je kunt gebruiken.

De betaling

Het veiligste is om pas te betalen als je de verkoopovereenkomst hebt getekend en je alle documenten en de autosleutels hebt ontvangen. Wees voorzichtig met aanbetalingen, je loopt het risico dat je het geld kwijt bent terwijl de auto niet geleverd wordt. Dit risico is het grootst bij het kopen van een auto uit de buitenland.

Alle artikelen

Veiligheid

Veilig een auto verkopen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Rekening fraude

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid
Ontdek meer