Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Veilig een auto kopen

Een auto via internet kopen is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Het is snel en gemakkelijk. Online autoplatforms, zoals AutoScout24, zijn ideaal om auto’s te zoeken, te vergelijken, informatie over auto’s te bekijken en om contact te leggen met de verkopende partij.

Al voordat je contact met iemand opneemt, kan je de betrouwbaarheid van een verkoper al ontdekken. Dat begint bij het aantal foto’s dat de advertentie omvat. Heeft een verkoper weinig foto’s van de auto online staan? Dan kan dat erop wijzen dat hij bepaalde zaken aan het zicht wil onttrekken. Ook de kwaliteit van de foto’s zegt iets over de zorg en aandacht waarmee de verkoper te werk gaat.

Naast de foto’s speelt ook de begeleidende tekst een belangrijke rol bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een verkoper. Staat alle specifieke informatie over de auto correct vermeld? Noemt de verkoper bijvoorbeeld ook eventuele gebreken van de auto? Het beeld en de tekst geven samen vaak al een behoorlijk goede indicatie van de eerlijkheid, betrouwbaarheid en de zorg van een verkoper.

Hoe weet ik of ik te maken heb met een betrouwbare verkoper?

Naast alle betrouwbare verkopers zijn er helaas ook onbetrouwbare verkopers. Het is belangrijk deze op tijd te herkennen. De tekst en de foto’s bij een advertentie zeggen nog niet alles, dus hou in ieder geval onderstaande richtlijnen aan.

  • Er is een (mobiel) telefoonnummer vermeld waarmee de verkopende partij bereikbaar is.

  • Je kunt als potentiële koper de auto altijd eerst bekijken en een proefrit maken voordat je hem koopt.

  • Een gerenommeerd autobedrijf heeft meestal een eigen website met contactgegevens. Check of de gegevens juist zijn. Deze contactgegevens zijn ook eenvoudig te controleren via de website van de Kamer van Koophandel.

  • Wees alert op phishing. Bij ‘phishing’ kan het voorkomen dat de contactgegevens van een autobedrijf vervangen zijn door die van de ‘phisher’. Ook kunnen de contactgegevens zijn opgenomen in één of meerdere foto’s, die niet overeenkomen met de contactgegevens van de aanbieder.

Voordat je tot de aankoop van een auto overgaat is het raadzaam om eerst persoonlijk kennis te maken met de verkoper of het autobedrijf dat de auto verkoopt. Heb je er geen goed gevoel bij? Dan zegt dat mogelijk al iets over de betrouwbaarheid van de verkopende partij. Is diegene bijvoorbeeld kort van stof, onsympathiek of krijg je een geïrriteerde reactie op jouw vragen? Zet bij twijfels de deal niet door maar loop weg. Een auto kopen moet immers een feestje zijn.

Veilig auto kopen

Welk vooronderzoek moet ik doen bij het kopen van een auto?

Voer grondig onderzoek uit naar het specifieke merk en model auto dat je aanschaf overweegt. Kijk daarbij naar de gemiddelde prijs van de desbetreffende auto, maar ook naar de betrouwbaarheid, de mogelijke onderhoudskosten en eventuele veelvoorkomende problemen. Websites als die van de Consumentenbond en de ANWB kunnen zeer nuttig zijn voor het vergaren van dit soort informatie. Zorg ervoor dat je beslagen ten ijs komt als je een auto gaat bekijken en dat je weet waarover je de verkoper nog extra moet bevragen, bijvoorbeeld naar een veelvoorkomend probleem met een bepaald type auto.

Heb je een specifieke auto op het oog? Let dan extra op de onderstaande zaken:

  • Is de onderhoudshistorie compleet?

  • Heeft de auto een Nationale Auto Pas (NAP)? Dat is namelijk een belangrijke indicatie voor een kloppende kilometerstand.

  • Is het een importauto zonder NAP-beoordeling? Kijk dan goed of de kilometerstanden in de onderhoudshistorie logisch oplopen en overeenkomen met de huidige kilometerstand van de auto.

  • Vraag een voertuiggeschiedenisrapport op bij de RDW. Dit rapport zou informatie moeten bevatten over de vorige eigenaren van de auto, de onderhoudsgeschiedenis, ongelukken en of de auto ooit total loss is verklaard.

Lees meer over alle gegevens bij de voertuigoverdracht.

Inspectie van de auto

Maak voordat je naar een auto gaat kijken een screenshot of een print van de beschrijving van de auto en neem die mee voor de inspectie. Spreek af op een openbare plek als het om een particuliere verkoper gaat. Bekijk de auto zorgvuldig, controleer de papieren, check de onderhoudshistorie en maak een proefrit. Neem een deskundige mee wanneer je een proefrit maakt om achter eventuele gebreken te komen. Een proefrit kun je het beste maken op alle soorten wegen; snelweg, provinciale weg en binnen de bebouwde kom. Sommige technische mankementen komen pas naar voren tijdens een uitgebreide proefrit. Het beste is om de auto bij daglicht en met droog weer te bekijken, zo zijn eventuele schades en kleurverschillen door herstelwerkzaamheden het beste te zien.

Lees meer over het inspecteren van een auto.

Hoe koop ik veilig een auto?

Als je overgaat tot de aankoop van een auto sluit je een overeenkomst met de verkopende partij. Uiteraard kun je eerst nog over de vraagprijs onderhandelen. Let hierbij wel op dat je niet meteen in het eerste gesprek gaat onderhandelen over de prijs, dat kan een verkoper namelijk ook een negatief beeld geven van jou als koper. Bij een particuliere verkoper gaat dat doorgaans makkelijker dan bij een autobedrijf. Het kopen bij een particulier heeft dan weer als nadeel dat je geen garantie krijgt. Besteed dus extra aandacht aan de eerdergenoemde stappen als je bij een particulier koopt, hoewel je bij een autobedrijf natuurlijk ook altijd waakzaam moet blijven.

Voor het opstellen van een koopcontract heb je een aantal gegevens nodig. De verkoper is verplicht je te vertellen of er schade is geweest aan de auto en als koper heb je de plicht te vragen naar de staat van de auto. Het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over de garantie en nog uit te voeren reparaties of APK zijn gegevens die je kunt vastleggen in een contract. Hier kun je een modelovereenkomst vinden die je kunt gebruiken.

Lees hier meer over het opstellen van een koopcontract.

Veilig een auto kopen

Hoe zorg ik voor een veilige betaling bij het kopen van een auto?

Onthoud bij het kopen van een auto één belangrijke stelregel: het is het veiligste om pas te betalen als je een koopcontract hebt getekend en je alle documenten en de autosleutels hebt ontvangen. Kortom, betaal pas bij de levering van de auto. Wees voorzichtig met aanbetalingen, je loopt het risico dat je het geld kwijt bent terwijl de auto niet geleverd wordt. Dit risico is het grootst bij het kopen van een auto uit het buitenland.

Bij het betalen is het van groot belang dat je de identiteit van de verkoper verifieert. Op deze manier voorkom je dat je het slachtoffer wordt van phishing. Betaal daarom het liefst op het moment dat je de auto komt ophalen en persoonlijk contact hebt met de verkoper. Dan kun je ook meteen verifiëren of het geld goed is aangekomen en heb je de kans om de betalingsgegevens van de verkoper nog een keer extra te controleren. Vraag na het doen van de betaling altijd om een betalingsbewijs.

Maak daarnaast altijd gebruik van beveiligde betalingsopties. Dit kan bijvoorbeeld een bankoverschrijving zijn, maar ook een escrow-service behoort tot de mogelijkheden. In dat geval houdt een derde partij de betaling tijdelijk vast tot de koper het product heeft ontvangen en gecontroleerd. Met name als je een auto importeert uit het buitenland kan dit een fijne extra zekerheid zijn.

Tips voor het veilig kopen van een auto

  • Krijg vooraf een goed beeld van de verkoper.
  • Vergewis je ervan dat de voertuighistorie inzichtelijk en duidelijk is.
  • Inspecteer de auto grondig en maak een proefrit.
  • Stel een koopcontract op met de verkoper.
  • Betaal pas nadat je een koopcontract hebt getekend.).

Alle artikelen

Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer