Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat te doen - Geld is van jouw rekening afgeschreven

We bestellen steeds meer goederen online. Ook auto’s. We betalen daarom ook vaker online. Internetfraudeurs proberen daar misbruik van te maken. Zo kan het gebeuren dat er geld van jouw rekening is afgeschreven, zonder dat je hier toestemming voor hebt gegeven. Lees hier wat je moet doen.

Controleer je transactiegeschiedenis

Het eerste wat je moet doen als je merkt dat er geld van je rekening is afgeschreven zonder toestemming, is je transactiegeschiedenis grondig bekijken. Dit kun je doen door in te loggen op je online bankrekening of door je bankafschriften te raadplegen. Het doel hiervan is om vast te stellen of er daadwerkelijk verdachte transacties hebben plaatsgevonden. Let hierbij op datums, bedragen en de namen van de begunstigden van de transacties.

Neem contact op met je bank

Zodra je zeker weet dat er zonder toestemming geld van je rekening is afgeschreven, moet je onmiddellijk contact op nemen met de klantenservice van je bank. Dit kan meestal via de telefoon, online chat of persoonlijk bij een fysieke banklocatie. Wanneer je de bankmedewerker spreekt, leg dan gedetailleerd uit wat er is gebeurd en verstrek alle relevante informatie over de ongeautoriseerde transactie. De bank zal je dan begeleiden bij de volgende stappen om het probleem op te lossen.

Blokkeer je rekening:

Als je denkt dat iemand je bankrekening is binnengedrongen of als je denkt dat er meer ongewenste transacties kunnen plaatsvinden, is het een slimme zet om je bank te vragen je rekening tijdelijk te bevriezen. Dat betekent dat niemand meer geld kan opnemen of betalingen kan doen vanaf die rekening, totdat het probleem is opgelost. Zo kun je verdere problemen voorkomen terwijl experts de zaak onderzoeken.

Indienen van een klacht

Om verdere actie te ondernemen en jezelf te beschermen, moet je een officiële klacht indienen. Er zijn instanties die toezien op financiële zaken en de bescherming van consumenten. Zij zijn er om jou te helpen. Ga naar de website van de relevante organisatie in jouw land om te zien hoe je een klacht kunt indienen en welke informatie je nodig hebt.

Vraag om een terugboeking

De bank kan proberen de onterechte transactie terug te boeken, wat betekent dat het geld wordt teruggestort op je rekening. Dit is echter niet altijd mogelijk, afhankelijk van de aard van de transactie en de omstandigheden.

Wijzigen van je wachtwoorden en beveiligingsinstellingen

Als je vermoedt dat je bankaccount is gehackt of als je denkt dat iemand anders ongewenste transacties heeft gedaan vanaf je account, is het belangrijk om je wachtwoorden voor online bankieren en andere financiële accounts direct te veranderen. Gebruik sterke wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en uniek zijn voor elk account. Het is ook een goed idee om tweestapsverificatie in te schakelen als dat beschikbaar is. Dit voegt een extra laagje beveiliging toe.

Bewaren van alle communicatie en documentatie

Bewaar alle e-mails, brieven, notities van telefoongesprekken, transactiegegevens en bankafschriften die verband houden met de ongeautoriseerde transacties. Deze documenten kunnen later van onschatbare waarde zijn als je je zaak wilt bewijzen aan de autoriteiten en aan je bank.

Alert blijven op verdachte activiteiten

Zelfs als je al stappen hebt ondernomen om het probleem aan te pakken, moet je je bankrekening nauwlettend blijven volgen. Kijk regelmatig naar nieuwe transacties en wees snel met het melden van verdachte activiteiten aan je bank. Dit helpt om te voorkomen dat het probleem zich herhaalt.

Overwegen van juridische stappen

Als je ondanks al je inspanningen merkt dat de bank niet in staat is om het geschil naar tevredenheid op te lossen en je financiële schade niet wordt vergoed, kan het nodig zijn om juridische stappen te overwegen. Dit kan betekenen dat je juridisch advies inwint, een advocaat raadpleegt, of zelfs een rechtszaak aanspant om je rechten te beschermen en eventuele financiële verliezen te herstellen.

Kfz Steuer berechnen

Zo voorkom je fraude

Voorkomen is beter dan genezen. Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat er enkele verdachte situaties kunnen ontstaan wanneer je je auto wilt verkopen. Bijvoorbeeld, wanneer je een advertentie hebt geplaatst en een potentiële koper, vaak vanuit het buitenland, contact met je opneemt met de intentie om je auto te kopen. Deze mogelijke koper beweert dat zijn bank vereist dat er twee afzonderlijke betalingen van minder dan 1 euro aan jou moeten worden gedaan voordat de volledige betaling kan worden afgerond. Vervolgens wordt aan jou gevraagd om het totale bedrag van deze stortingen of de betalingscode door te geven aan de potentiële koper voor verificatie.

Je hebt de bovengenoemde transactiegegevens doorgegeven. Daarna is er zonder jouw toestemming en zonder jouw medeweten door een online betalingsservice geld van jouw rekening afgeschreven. Loop in dat geval de stappen die hierboven zijn door. De stappen hieronder zorgen ervoor dat je niet in deze situatie komt.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Gebruik unieke, complexe wachtwoorden voor al je online accounts. Zorg ervoor dat je wachtwoorden letters, cijfers en speciale tekens bevatten en vermijd voor de hand liggende combinaties. Activeer ook tweestapsverificatie als dat kan.

Wees voorzichtig met phishing-e-mails

Open geen links van onbekende afzenders die zeggen interesse in je auto te hebben. Klik ook niet op verdachte bijlagen. Internetfraudeurs gebruiken vaak phishing-e-mails om persoonlijke informatie te stelen. Wees vooral alert als ze om financiële gegevens vragen.

Update en beveilig je apparaten

Houd je besturingssysteem, software en antivirusprogramma's up-to-date. Deze updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken. Gebruik ook een firewall en antivirussoftware om je apparaten te beschermen tegen malware.

Gebruik veilige websites

Bij online winkelen of het verstrekken van persoonlijke informatie, zorg ervoor dat de website veilig is. Kijk naar het slotpictogram in de adresbalk en controleer of de URL begint met "https://" (de "s" staat voor "secure"). Dit geeft aan dat de verbinding is versleuteld.

AutoScout24 doet er alles aan om fraude te voorkomen. Ondanks alle inspanningen kun je echter nooit garanderen dat er niet toch auto’s worden aangeboden door mogelijk kwaadwillende adverteerders of kopers. Deze mensen willen geld aan je verdienen zonder dat er ook daadwerkelijk een auto verkocht of geleverd wordt.

Bescherm je persoonlijke informatie

Deel nooit persoonlijke of financiële informatie via e-mail of berichten. Wees voorzichtig met het delen van informatie op sociale media, omdat fraudeurs deze informatie kunnen gebruiken voor gerichte aanvallen.

Controleer bankafschriften en transacties

Controleer regelmatig je bankafschriften en transacties om ongeautoriseerde activiteiten op te sporen. Als je verdachte transacties opmerkt, meld deze dan onmiddellijk aan je bank.

Online betalen

Bij online betalingen, geef de voorkeur aan beveiligde betaalmethoden. Betaal via je eigen bank(app) of gebruik creditcards of betalingssystemen zoals PayPal. Deze bieden vaak extra bescherming tegen frauduleuze transacties.

Wees voorzichtig met openbare WiFi

Vermijd het gebruik van openbare WiFi-netwerken voor gevoelige transacties, zoals internetbankieren. Als je dit toch moet doen, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network) om je verbinding te versleutelen.

En tenslotte: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees sceptisch tegenover ongevraagde aanbiedingen en vertrouw op je intuïtie als iets verdacht lijkt.

Alle artikelen

Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer