Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Veilig een auto verkopen

Een auto online adverteren is tegenwoordig eerder standaard dan uitzondering. 88% Van alle autokopers oriënteren zich online voor de aanschaf van een nieuwe auto. Autoportals zijn het ideale platform om gedetailleerde informatie over auto’s te bekijken en te vergelijken.

Contact met de koper

Kopers zijn op zoek naar een betrouwbare aanbieder. Zorg daarom voor correcte en duidelijke informatie bij jouw advertenties. Voor bedrijven is een eigen website eveneens een teken van professionaliteit waarnaar de koper op zoek is. Zorg voor een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent.

Zowel particuliere verkopers als autobedrijven moeten bedacht zijn op frauduleuze kopers. Wanneer je alert bent kun je ze tijdig herkennen.

Frauduleuze kopers herken je wanneer:

 • De koper niet vraagt om de auto te mogen bekijken.
  
 • De koper je niet wil ontmoeten.
  
 • De koper direct geld wil overschrijven, meestal meer dan jij vraagt.
  
 • De koper voorstelt met een cheque of overschrijving voor het buitenland te betalen.
  

De overeenkomst

Wanneer jij een koper hebt voor jouw auto, stel je een koopovereenkomst op. Om fraude te voorkomen raden wij je aan een legitimatie van de koper te vragen. Hiermee kun je zijn gegevens controleren.

Stuur geen documenten van jouw auto’s via de e-mail, digitaal zijn de documenten redelijk eenvoudig te vervalsen. Je voorkomt hiermee veel problemen.

De betaling

Ook als verkoper kun je slachtoffer worden van fraude en oplichting. Vergis je niet en wees alert.

Fraudeurs kunnen jou een cheque sturen en later de koop ongedaan maken. Je stort het geld terug en dan blijkt de cheque vals te zijn. Je bent jouw geld kwijt. Hou rekening met een controle tijd van 10 dagen bij jouw bank.

Fraudeurs betalen meer dan jij vraagt. Ook hier stuur je het teveel betaalde geld terug en blijkt later dat het gestorte geld van jouw bank is verdwenen omdat de cheque vals was.

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Rekening fraude

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid
Ontdek meer