Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Veilig een auto verkopen

Een auto via online verkopen is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Online autoplatformen zoals AutoScout24 zijn ideaal om jouw auto op te adverteren en om contact te leggen met potentiële kopers. Om veilig een auto te verkopen zijn er een aantal zaken waar je aandacht aan moet besteden.

Allereerst is het belangrijk dat jij als verkoper een betrouwbare uitstraling hebt. Dat begint bij het aantal foto’s dat de advertentie omvat. Heb je weinig foto’s van jouw auto online staan? Dan kan dat bij potentiële kopers de indruk wekken dat je bepaalde zaken aan het zicht wil onttrekken. Ook de kwaliteit van de foto’s zegt iets over de zorg en aandacht waarmee jij als verkoper te werk gaat.

Naast de foto’s speelt ook de begeleidende tekst een belangrijke rol bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een verkoper. Kopers zijn op zoek naar een betrouwbare aanbieder. Zorg daarom voor correcte, eerlijke en duidelijke informatie bij jouw advertenties. Vermeld het ook duidelijk als de auto bepaalde gebreken vertoont of schade heeft. Voor bedrijven is een eigen website eveneens een teken van professionaliteit waarnaar de koper op zoek is.

Welk vooronderzoek moet ik doen als een koper zich meldt?

Als een koper geïnteresseerd is in jouw auto, is het allereerst van belang dat je persoonlijk kennismaakt. Vraag bijvoorbeeld waarom diegene jouw auto graag wil hebben en geef antwoord op de vragen die de koper voor je heeft. Vaak kun je op basis van zo’n eerste gesprek intuïtief al wel aanvoelen of iemand zuiver op de graat is. Toch kan het nooit kwaad om wat extra controles uit te voeren, met name als je al wat verder bent in het verkoopproces. Daarbij gaat het voornamelijk om de volgende zaken:

  • Identiteitscontrole: Vraag voordat je iemand een proefrit laat maken of een contract met iemand tekent om een legitimatiebewijs.

  • Zorg ervoor dat je een potentiële koper bij daglicht ontmoet op een openbare plek. Is dat niet mogelijk, zorg er dan voor dat je niet alleen bent als je de koper ontmoet.

  • Let op de manier waarop de koper communiceert. Als de koper je onder druk zet om snel te verkopen, onrealistisch hoge biedingen doet, of als er iets anders is dat niet klopt, kan dat een rode vlag zijn.

Hoe weet ik of ik te maken heb met een onbetrouwbare koper?

Tussen alle betrouwbare kopers bevinden zich helaas ook onbetrouwbare kopers. Het is belangrijk deze op tijd te herkennen om te voorkomen dat je de dupe wordt van fraude.

De volgende signalen kunnen mogelijk wijzen op fraude:

  • De koper wil je niet ontmoeten en vraagt niet om de auto te mogen bekijken.
  • De koper wil de auto wel komen bekijken, maar geen gegevens achterlaten bij het maken van een proefrit.
  • De koper wil het eigendom van de auto eerst overschrijven en dan pas betalen.
  • De koper biedt onrealistisch veel meer geld dan de vraagprijs.
  • De koper stelt voor om met een cheque of overschrijving vanuit het buitenland te betalen.

Voordat je een deal sluit is het daarom raadzaam om eerst persoonlijk kennis te maken met de koper. Heb je er geen goed gevoel bij? Dan zegt dat mogelijk al iets over de betrouwbaarheid van de koper. Is diegene bijvoorbeeld kort van stof, onsympathiek of mijdend in het contact? Zet bij twijfels de deal niet door, maar geef aan niet verder zaken te willen doen. Als jouw verkoopadvertentie in orde is, komt de juiste koper na verloop van tijd vanzelf op jouw pad.

Lees meer over alle gegevens bij de voertuigoverdracht.

Hoe verkoop ik veilig een auto?

Heb je vastgesteld dat je met een betrouwbare koper te maken hebt, of wijst alles daarop? Dan kun je een afspraak maken met de koper om de auto te komen bekijken. Spreek bij voorkeur af op een openbare plek en/of zorg ervoor dat je niet alleen bent als je de koper ontmoet. Na het bekijken van de auto is het gebruikelijk dat de koper een proefrit maakt in jouw auto. Ga in dat geval altijd zelf mee en laat de koper nooit alleen met jouw auto. Dat is ook belangrijk voor de verzekering. Vaak hanteren die een bepaalde voorwaarde, dat alleen jij en iemand uit je naaste familie als regelmatige bestuurders staan genoteerd. Dat betekent dat je niet zomaar aan Jan en alleman je auto kunt meegeven. Gun de koper de tijd om de auto te leren kennen, maar blijf ondertussen altijd waakzaam.

Geeft de koper aan dat hij wel oren heeft naar jouw auto? Dan kunnen jullie de koop sluiten. Daarbij is het voor beide partijen verstandig om een koopcontract op te stellen. Voor het opstellen van een koopcontract heb je een aantal gegevens nodig. Als verkoper ben je verplicht eventuele schades of andere onvolkomenheden aan de auto te vermelden. De koper heeft op zijn/haar beurt een onderzoeksplicht en moet ook zelf vragen stellen. Het bouwjaar, de kilometerstand, afspraken over de garantie en nog uit te voeren reparaties of APK zijn vervolgens gegevens die je kunt vastleggen in een contract. Hier kun je een modelovereenkomst vinden die je kunt gebruiken.

Lees hier meer over het opstellen van een koopcontract.

Tip: geef als particulier nooit garantie op een auto die je verkoopt. Ook al zorg je er nog zo goed voor, het is niet verstandig om die mate van aansprakelijkheid te blijven dragen na het verkopen van jouw auto. Leg deze afspraak goed vast in het koopcontract.

Auto verkooptips

Hoe zorg ik voor een veilige betaling bij het verkopen van een auto?

Onthoud bij het verkopen van een auto één belangrijke stelregel: schrijf het eigendom van de auto pas over wanneer je er zeker van bent dat je de betaling hebt ontvangen. Wees voorzichtig met kopers die eerst het eigendom willen overschrijven en daarna pas willen betalen, vooral als zij afkomstig zijn uit het buitenland.

Bij het betalen is het van groot belang dat je de identiteit van de koper verifieert. Op deze manier voorkom je dat je het slachtoffer wordt van phishing. Rond de betaling daarom het liefst af op het moment dat de koper de auto komt ophalen en je persoonlijk contact met diegene hebt. Dan kun je ook meteen verifiëren of het geld goed is aangekomen en heeft de koper de zekerheid dat zijn geld op de juiste bankrekening is gestort. Ga daarbij nooit af van een afschrift dat de verkoper presenteert, maar controleer via je eigen bankrekening of het geld er ook daadwerkelijk opstaat.

Maak daarnaast altijd gebruik van beveiligde betalingsopties. Dit kan bijvoorbeeld een bankoverschrijving zijn, maar ook een escrow-service behoort tot de mogelijkheden. In dat geval houdt een derde partij de betaling tijdelijk vast tot de koper het product heeft ontvangen en gecontroleerd. Dit kan een koper extra zekerheid bieden en jij weet zeker dat je het geld gestort krijgt van de derde partij wanneer alles in orde is. Met name als het gaat om grote bedragen kan dit een interessante optie zijn.

Het veilig overschrijven van de auto

Is alles in orde en heb je het geld ontvangen? Dan kun je het eigendom van de auto gaan overschrijven op naam van de koper. Jullie rijden daarvoor samen naar een kentekenloket, zoals bijvoorbeeld bij een lokaal postagentschap. Daar moeten beide partijen zich legitimeren en wordt de auto, met de bijbehorende rechten en plichten, op naam van de koper gezet. Jij ontvangt als koper een vrijwaringsbewijs. Bewaar dit goed, want het vrijwaringsbewijs betekent dat je vanaf dat moment niet meer aansprakelijk bent voor wat er met de auto gebeurt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet aansprakelijk worden voor een eventuele snelheidsovertreding die de koper na het afronden van de koop begaat.

Jouw aansprakelijkheid als verkoper

Het kan natuurlijk voorkomen dat de koper van jouw auto meer pech heeft dan jij ermee had. Daarom is het sluiten van een koopcontract heel belangrijk. Het kan immers zo zijn dat een koper zich na verloop van tijd ontevreden bij jou meldt met allerlei mankementen. In het koopcontract is echter opgenomen dat jij als particulier geen garantie biedt op de verkochte auto, dus daar kan de koper zich niet op beroepen. Diegene staat pas in zijn recht als jij als verkoper een onjuiste voorstelling van zaken hebt gegeven en/of bepaalde cruciale informatie hebt achtergehouden bij het beantwoorden van vragen. In die zin strekt jouw aansprakelijkheid als verkoper zich dus alleen tot het op een eerlijke manier beantwoorden van de vragen van de koper en diegene een zo goed mogelijk inzicht bieden in de staat van jouw auto.

Tips voor het veilig verkopen van een auto

  • Krijg vooraf een goed beeld van de koper.
  • Stel een koopcontract op met de koper.
  • Schrijf het eigendom van de auto pas over nadat de koper de koopsom heeft voldaan.

Alle artikelen

Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer