Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Een andere auto kopen is altijd spannend. Is de auto wel zo mooi als de advertentie doet geloven? En dan is er ook nog de verkoper zelf. Bij een bekende dealer of occasionbedrijf zit je altijd wel goed, maar misschien staat jouw droomauto wel bij een particulier of onafhankelijke handelaar.

De meeste mensen zijn gelukkig gewoon te vertrouwen, maar wat als je het contact met de verkoper toch verdacht vindt? We zetten een aantal tips op een rij.

Moeilijk contact met de verkoper

Een van de belangrijkste signalen waaraan je een verdachte verkoper kunt herkennen is als je moeilijk contact met hem (of haar) kunt krijgen. Als verkoper wil je immers je auto verkopen en goed bereikbaar zijn. Als een verkoper bijvoorbeeld alleen maar wil e-mailen of chatten in plaats van bellen of een andere manier van persoonlijk contact, dan is dat vreemd. Het is ook aan te raden om vooraf op het internet te zoeken naar de verkoper en/of zijn bedrijf. Probeer ervaringen van anderen te vinden: wat is de verkoper voor een partij?

Vreemde afspreeklocatie

Het kan ook zijn dat het contact heel normaal verloopt, maar de verkoper wil afspreken op een vreemde locatie. Als je koopt bij een dealer of handelaar, dan ligt het voor de hand dat je de auto bij die dealer of handelaar kunt bekijken. Wil de verkoper toch afspreken op een andere plek, dan is dat op zijn minst opvallend te noemen. Bij een particuliere verkoper is dat anders. Het kan natuurlijk best dat hij of zij niet zit te wachten op allemaal potentiële kopers bij zijn huis en dat hij daarom op een andere plek wil afspreken. Geen probleem, maar let er wel op wat voor plek hij of zij voorstelt. Het meest logisch is een centrale, openbare plaats waar ook andere mensen zijn. Wil de verkoper afspreken op een afgelegen plek, dan is dat verdacht. Voel je je onprettig bij de voorgestelde plek, geef dit dan aan en/of breek de onderhandeling af. Sowieso is het altijd aan te raden iemand mee te nemen en niet helemaal alleen met de verkoper af te spreken. Als de verkoper alleen wil afspreken als je belooft de auto te zullen kopen, is dat natuurlijk ook vreemd.

Te mooi om waar te zijn

Is een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook niet waar. Als een auto opmerkelijk voordelig wordt aangeboden, dan kan het haast niet anders dan dat er een (verborgen) technisch defect is. Of de advertentie is slechts een lokkertje, voor een auto die misschien wel helemaal niet bestaat. Ga je toch op zo’n mooi aanbod in, controleer de auto dan echt grondig voordat je een toezegging of betaling doet.

Veiligheid

Auto bezichtigen of controleren gaat moeizaam

Een auto kopen is niet niets. Je wilt zeker weten dat je een goede auto koopt. Het is dus aan te raden de auto goed te controleren. Als de verkoper niets te verbergen heeft, zal hij of zij hier volledig aan meewerken. Met andere woorden: als de verkoper moeilijk doet over het bezichtigen of het onafhankelijk laten controleren van de auto, dan is dat verdacht. Als de verkoper niet wil dat je een proefrit maakt, geïrriteerd wordt als je de auto grondig controleert of vragen stelt, of geen toestemming geeft voor een aankoopkeuring, kun je beter ergens anders gaan kijken. Hetzelfde geldt als de verkoper ontwijkende antwoorden geeft op vragen over de auto. Waarschijnlijk probeert de verkoper gebreken te verbergen.

Onvolledige documentatie

Een betrouwbare verkoper heeft alle documentatie bereid en ook al voor de koop ter inzage aangeboden. Ontbreekt documentatie, dan is dat een rode vlag. Documenten zoals het kentekenbewijs zijn bovendien verplicht om bij de auto te hebben. De onderhoudshistorie is dat niet, maar het is wel zo prettig als de verkoper gewoon kan aantonen dat het onderhoud van de auto altijd goed is uitgevoerd. Ook niet onbelangrijk: controleer of de serienummers op de auto overeenkomen met de documentatie en of er geen tekenen zijn van verwijdering of wijziging.

Verkoper heeft haast

Een goede verkoper zal je niet onder zetten snel te beslissen. Zoals gezegd is de aanschaf van een auto niet niets, daar moet je goed over nadenken. Vaak gaat het immers om een flink bedrag en je wilt niet worden verrast door verborgen gebreken. Zet de verkoper je onder druk om snel te beslissen of voel je je opgejaagd, kijk dan gewoon verder.

Vreemde betalingsvoorwaarden

Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. Dat kan, maar er zijn ook situaties waarbij dat ongebruikelijk is. Als je een hele dure auto koopt bij een bekende dealer of handelaar, dan is een aanbetaling geen probleem. Het is logisch dat de verkoper dan enige zekerheid wilt dat je een serieuze klant bent voor zijn dure auto. Echter, bij verkoop tussen particulieren of bij (relatief) goedkope auto’s is een aanbetaling ongebruikelijk. Staat de verkoper erop een aanbetaling te doen, vraag dan waarom. Vertrouw je het niet, betaal dan vooral niet. Ga je akkoord met het doen van een aanbetaling, zorg dan dat je zelf voldoende gegevens hebt van de verkoper en dat die gegevens zeker weten kloppen. Mocht de verkoper na de aanbetaling toch niet leveren, dan weet je hem in ieder geval nog te vinden.

Let ook op het moment van betaling. Betaal de auto nooit vooraf, maar pas op het moment dat je daadwerkelijk de sleutels en autopapieren overhandigd krijgt. Vraagt de verkoper om betaling vooraf, dan is dat altijd verdacht. Laat de uiteindelijke deal ook vastleggen, zodat de verkoper niet achteraf met nare verrassingen kan komen.

Het meest gebruikelijk is om de auto te betalen via een gewone bankoverschrijving. Wil de verkoper de betaling per se doen via een specifieke betaaldienst of een tussenpartij, dan is dat reden tot twijfel. Doe in ieder geval onderzoek naar die dienst of partij voordat je de betaling doet. Is het een bekende dienst, is het te vertrouwen? Vraag ook altijd waarom de verkoper niet wil dat je het bedrag gewoon rechtstreeks overmaakt. Voorkom ook contante betaling. Sowieso is het ongebruikelijk om dergelijke grote bedragen contant af te rekenen, maar ook heb je op die manier bij een particulier geen betalingsbewijs. Als de verkoper een contante betaling eist, kan dat ook duiden op belastingontduiking of andere illegale activiteiten van zijn kant.

Wat te doen bij verdacht contact?

Zijn een of zelfs meerdere van deze verdachte kenmerken van toepassing op de verkoper bij wie je een auto op het oog hebt? Kijk dan liever even verder en breek de onderhandelingen af. De aanschaf van een auto is bijna altijd een grote financiële uitgave. Dan doe je natuurlijk het liefst zaken met een partij die je vertrouwt. Wil je toch verder met deze verkoper, stel dan vragen over alles dat je niet helemaal vertrouwt. Let daarbij goed op de reactie van de verkoper. Heb je er nog steeds geen gerust gevoel bij, breek de onderhandelingen dan alsnog af.

Als de advertentie van de auto ook op occasionwebsites staat, zoals AutoScout24, meld de advertentie dan ook bij die website. Zo voorkom je dat anderen wel in zee gaan met een verdachte of onbetrouwbare verkoper. Heb je het vermoeden dat de verkoper echt illegaal bezig is, raadpleeg dan ook de autoriteiten of licht ze in.

Onthoud dat het belangrijk is om je intuïtie te volgen en geen overhaaste beslissingen te nemen als je twijfels hebt. Het is beter om een potentiële deal af te wijzen dan later spijt te krijgen van een slechte aankoop.

Alle artikelen

Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Verdachte advertentie

Wat te doen met een verdachte advertentie?

Advies · Veiligheid
Ontdek meer