Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Aanbetalingen

In dit artikel lees je meer informatie over het doen van een online aanbetaling, als koper van een auto en de verschillende vormen van fraude die hiermee gepaard gaan.

Aanbetaling

Allereerst willen we benadrukken dat het advies in deze kwestie eenduidig is: maak geen geld over als aanbetaling voordat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper en dat de aangeboden auto echt bestaat. Hoewel marktplaatsen handige platforms kunnen zijn om jouw droomauto te vinden, bieden ze geen garantie voor de identiteit en integriteit van de verkopers.

Escrow Service

Een veelvoorkomende oplichtingsmethode is het gebruik van "Escrow Service" als vermeende zekerheidsservice bij transacties. Dit houdt in dat de betaling tijdelijk in handen wordt gegeven van een derde partij om beide partijen te beschermen. Echter, wees uiterst voorzichtig als een verkoper voorstelt om geld over te maken via platforms zoals Western Union of MoneyGram als onderdeel van een Escrow Service. Deze systemen zijn voornamelijk bedoeld voor geldoverdrachten tussen mensen die elkaar kennen, zoals familie en vrienden, en zijn niet geschikt voor commerciële transacties zoals het kopen van een auto.

Budget auto

Verschillende situaties

Laten we nu enkele voorbeelden bekijken van situaties waarin kopers kunnen worden bedrogen:

Voorbeeld 1

Je stuit op een verleidelijk koopje, maar de verkoper komt uit het buitenland en vraagt om betaling via Western Union of MoneyGram. Nadat er e-mailcontact is geweest tussen de verkoper en de potentiële koper, wordt de koper verzocht een aanbetaling te doen om de serieusheid van de intentie tot koop te bevestigen. De verkoper vraagt om de naam van de koper en het referentienummer als bewijs van betaling.

Wat de koper niet weet, is dat de oplichter nu de naam van de koper, het land van herkomst en het bedrag kent. Met een vals identiteitsbewijs gaat de oplichter het geld ophalen. Deze vervalsingen zijn vaak zeer overtuigend. De koper verliest zijn geld en heeft geen kans om het terug te krijgen, terwijl de beloofde auto in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Sommige slachtoffers ontvangen mogelijk berichten waarin wordt beweerd dat het geld niet is aangekomen vanwege problemen met de bankrekening, wat slechts een vertragingstactiek is om teruggave van het geld te voorkomen.`

Voorbeeld 2

Opnieuw kom je een aantrekkelijk aanbod tegen, en de verkoper is ditmaal gevestigd in het buitenland. De betaling moet worden gedaan via een vervoerder of verzendbedrijf dat fungeert als zekerheidsservice voor de betaling. De website van dit bedrijf lijkt in eerste instantie professioneel en betrouwbaar, maar na korte tijd verdwijnt de website van het internet en verschijnt op een ander adres.

Deze oplichters gaan geraffineerd te werk en maken gebruik van geloofwaardig ogende websites om vertrouwen te wekken bij nietsvermoedende kopers. Het geld dat via dit systeem wordt overgemaakt, kan vaak niet worden teruggehaald, vooral als het bedrijf in het buitenland is gevestigd. Evenals in het vorige voorbeeld kunnen kopers worden geconfronteerd met berichten dat de betaling niet is ontvangen vanwege vermeende problemen met de bankrekening, wat erop gericht is om teruggave van het geld te bemoeilijken.

Voorbeeld 3

Soms wordt kopers gevraagd om het geld over te maken naar een vriend of familielid van de verkoper om de intentie tot koop of de financiële draagkracht van de koper te bewijzen, of als veiligheidsmaatregel. De geïnteresseerde koper voelt zich misschien veiliger omdat het geld naar een bekende wordt gestuurd.

Wat de koper echter niet beseft, is dat de oplichter nu de identiteit van de ontvanger van het geld kent en met een vals identiteitsbewijs het geld bij de bank kan ophalen. Deze vorm van fraude stelt de oplichter in staat om gevoelige informatie te verzamelen en frauduleuze handelingen uit te voeren.

Hoe jezelf beschermen tegen fraude

Om jezelf te beschermen tegen dit soort oplichtingspraktijken, is het belangrijk om altijd op je hoede te zijn bij online transacties en nooit zomaar geld over te maken zonder voldoende zekerheid over de betrouwbaarheid van de verkoper en de legitimiteit van de aangeboden auto. Doe grondig onderzoek naar de verkoper, zoek naar beoordelingen en getuigenissen van eerdere klanten en gebruik bij voorkeur veilige betaalmethoden die bescherming bieden tegen fraude, zoals escrow-services die door gerenommeerde platforms worden aangeboden. Het nemen van deze voorzorgsmaatregelen kan je behoeden voor financiële verliezen en teleurstellingen bij het kopen van een auto online. Wees bovendien bedacht op het feit dat wanneer je een aanbetaling doet aan een bedrijf dat daarna failliet gaat, je ook daadwerkelijk je aanbetaling kwijt bent.

Is een aanbetaling verplicht?

Nee, een aanbetaling is niet verplicht bij het kopen van een auto. Het is een overeenkomst tussen de koper en verkoper, waarvan de voorwaarden kunnen variëren.

In veel gevallen wordt een aanbetaling gedaan als een teken van serieuze intentie van de koper om de auto te kopen. Het kan ook dienen als een soort reservering van de auto totdat de volledige betaling is gedaan en de transactie is afgerond. En dat je zeker weet dat de verkoper de auto niet aan iemand anders verkoopt. De aanbetaling kan een bepaald percentage van de totale prijs van de auto zijn, maar de exacte hoogte kan zelf worden bepaald natuurlijk. Wettelijk is bepaald dat de hoogte van de aanbetaling nooit hoger is dan 50% van het aankoopbedrag. Vraagt de verkoper toch meer dan 50%, dan kun je dit dus weigeren.

Hoewel een aanbetaling nuttig kan zijn om de deal te bevestigen en de verkoper het vertrouwen te geven dat de koper serieus is, moet je voorzichtig zijn bij het doen van een aanbetaling, vooral bij online aankopen. Zoals we in het artikel hebben besproken, zijn er oplichters die proberen misbruik te maken van aanbetalingen door valse verkoopadvertenties te plaatsen en dan te vragen om aanbetalingen te doen voordat de koper de auto persoonlijk heeft gezien.

Alle artikelen

Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid
Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Ontdek meer