Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto accu vervangen: alles wat je moet weten

Een accu van je auto vervangen, hoe pak je dat aan? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het vervangen van je auto-accu, inclusief tips, veiligheidsmaatregelen en wanneer het tijd is om actie te ondernemen.

Wanneer moet je je auto-accu vervangen?

Het vervangen van een auto-accu is geen wekelijkse klus, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer het nodig is. De levensduur van een accu kan variëren, afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden.

Accu’s gaan meestal tussen de drie en vijf jaar mee. Als je auto ouder is dan drie jaar en je hebt startproblemen, kan de accu het probleem zijn. Zelfs als je geen directe problemen hebt, is het verstandig om de accu regelmatig te laten controleren als hij ouder wordt.

Als je auto moeilijk start, zelfs na een lange rit, is dat een teken dat je accu mogelijk niet meer goed oplaadt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak wijst het erop dat de accu aan het eind van zijn levensduur is.

Veel moderne auto’s hebben dashboardlampjes die aangeven wanneer er een probleem is met het laadsysteem of de accu. Als dit lampje brandt, is het een goed idee om je accu te laten controleren.

Een zwakke of lege accu kan ervoor zorgen dat de elektronica in je auto niet goed functioneert. Als je merkt dat je lichten dimmen, je radio uitvalt of je elektrische ramen traag werken, kan dit een teken zijn dat je accu bijna leeg is.

car battery repairing

Hoe vervang je een auto-accu?

Het vervangen van een auto-accu is niet zo ingewikkeld als het lijkt, maar het vereist wel enige zorg en aandacht. Hier is een eenvoudige stapsgewijze gids om je door het proces te leiden.

Zorg ervoor dat je de juiste accu voor je auto hebt. Niet alle accu’s zijn hetzelfde, dus controleer je handleiding of vraag advies in de winkel om er zeker van te zijn dat je de juiste accu koopt.

Parkeer je auto op een veilige, vlakke ondergrond en zet de motor uit. Zorg ervoor dat de sleutel uit het contact is en dat alle elektronische systemen uitgeschakeld zijn.

Begin altijd met het loskoppelen van de negatieve (-) kabel. Dit is meestal de zwarte kabel. Gebruik een sleutel om de moer los te draaien en verwijder de kabel van de accupool. Zorg ervoor dat de kabel geen metaal raakt, om vonken te voorkomen. Herhaal dit proces voor de positieve (+) kabel, meestal de rode.

Zodra beide kabels zijn losgekoppeld, kun je de accu uit de houder tillen. Dat kan pas als je de klem eerst hebt losgemaakt. Die klem houdt de accu in zijn houder. Wees voorzichtig, want accu’s kunnen zwaar zijn en zuur bevatten dat gevaarlijk kan zijn als het morst.

Plaats de nieuwe accu in de houder en zorg ervoor dat hij stevig vastzit. Sluit eerst de positieve (+) kabel weer aan, gevolgd door de negatieve (-) kabel. Draai de moeren goed vast om ervoor te zorgen dat de kabels stevig vastzitten.

Zodra de nieuwe accu is geïnstalleerd, start je de auto om te controleren of alles correct werkt. Als de motor soepel start en er geen waarschuwingslampjes branden, heb je de accu met succes vervangen.

Veiligheidstips bij het vervangen van een auto-accu

Het vervangen van een auto-accu is een klus die je zelf kunt doen, maar het is belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen om ongelukken te voorkomen.

Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het vervangen van een accu. Accu’s bevatten zwavelzuur, dat bij contact met de huid of ogen ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Begin altijd met het loskoppelen van de negatieve kabel. Dit minimaliseert het risico op kortsluiting en vonken. Sluit de negatieve kabel ook als laatste weer aan.

Houd metalen gereedschap en sieraden uit de buurt van de accupolen. Een kortsluiting kan niet alleen schade aan je auto veroorzaken, maar kan ook gevaarlijk zijn voor jezelf.

Zorg ervoor dat je de oude accu op de juiste manier afvoert. Veel winkels en garages nemen je oude accu gratis in, zodat deze op een milieuvriendelijke manier kan worden gerecycled.

Wat als het vervangen van de accu niet werkt?

Het vervangen van de accu lost meestal het startprobleem op, maar soms zijn er andere onderliggende oorzaken die ervoor zorgen dat je auto niet start. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden als je na het vervangen van de accu nog steeds problemen hebt.

Als de accu niet oplaadt terwijl de motor draait, kan er een probleem zijn met de dynamo. De dynamo laadt de accu op terwijl je rijdt. Dus als deze defect is, zal de nieuwe accu ook snel leeg raken.

De startmotor is verantwoordelijk voor het starten van de motor. Als deze defect is, kan je auto niet starten, zelfs niet met een nieuwe accu.

Soms kunnen losse of beschadigde kabels ervoor zorgen dat de accu niet goed functioneert of langzaam ontlaadt. Controleer alle aansluitingen en zorg ervoor dat de kabels stevig vastzitten en niet zijn beschadigd.

Als je na het controleren van de accu, dynamo en startmotor nog steeds startproblemen hebt, kan er een complexer elektronisch probleem zijn. In dit geval is het raadzaam om je auto naar de garage te brengen voor een grondige diagnose.

Tips om de levensduur van je nieuwe accu te verlengen

Nu je een nieuwe accu hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Hier zijn enkele tips om de levensduur van je accu te verlengen.

Korte ritjes zijn funest voor je accu, omdat deze dan niet voldoende tijd heeft om volledig op te laden. Probeer regelmatig langere ritten te maken om je accu goed op te laden.

Zorg ervoor dat je de lichten, radio en andere elektronische systemen uitzet als je de auto parkeert. Dit voorkomt dat de accu leegloopt wanneer de auto niet in gebruik is.

Een accu die lange tijd ongebruikt blijft, kan snel achteruitgaan. Gebruik een druppellader om je accu in goede conditie te houden als je weet dat je de auto langere tijd niet zult gebruiken.

Kou is een van de grootste vijanden van een accu. Als je in een koud klimaat op vakantie gaat, overweeg dan om je auto in een garage te parkeren om de accu te beschermen tegen extreme temperaturen. Grote hitte vermindert overigens ook de levensduur van je accu. Parkeer je auto bij hoge temperaturen en felle zon bij voorkeur in de schaduw.

Laat je auto regelmatig onderhouden en laat daarbij ook de conditie van de accu controleren. Vroege tekenen van slijtage kunnen worden opgemerkt en aangepakt voordat ze tot grotere problemen leiden.

FAQ

Ja, het vervangen van een auto-accu is een relatief eenvoudig doe-het-zelf-project. Zolang je de juiste veiligheidsmaatregelen volgt en de juiste accu voor je auto gebruikt, kun je dit zelf doen.

De specificaties van de juiste accu voor je auto vind je in het instructieboekje van je auto of op de huidige accu. Je kunt ook advies inwinnen bij een auto-onderdelenwinkel of garage.

Je oude accu moet op de juiste manier worden afgevoerd. Veel winkels en garages bieden gratis inname en recycling van oude accu’s aan, zodat ze op een milieuvriendelijke manier kunnen worden verwerkt.

Als je auto nog steeds niet start na het vervangen van de accu, kan er een ander probleem zijn, zoals een defecte dynamo, startmotor of elektrische storing. Het is raadzaam om je auto door een professional te laten controleren.

De meeste accu’s gaan tussen de drie en vijf jaar mee. Als je merkt dat je auto moeilijk start, zelfs na langere ritten, of als de accu ouder is dan drie jaar, is het verstandig om deze te laten controleren en mogelijk te vervangen.

Een zwakke auto-accu kan verschillende symptomen vertonen, waaronder een trage of moeizame start van de motor, dimmende koplampen, elektrische problemen zoals traag werkende ruitenwissers of ramen, en een dashboardlampje dat aangeeft dat er een probleem is met het laadsysteem. Als je een van deze symptomen opmerkt, is het verstandig om je accu te laten controleren.

Ja, koude temperaturen kunnen de prestaties en levensduur van je accu aanzienlijk beïnvloeden. In koude omstandigheden verliest de accu capaciteit, wat het moeilijker maakt om de motor te starten. Bovendien kunnen extreme koude temperaturen ervoor zorgen dat de elektrolyt in de accu bevriest, wat permanente schade kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om richting de wintersport te reizen met een accu die goed werkt.

Om te voorkomen dat je nieuwe accu snel leegloopt, kun je een paar eenvoudige maatregelen nemen. Zet altijd alle stroomafnemers zoals lichten, radio, en airconditioning uit voordat je de motor uitschakelt. Maak regelmatig langere ritten om de accu goed op te laden, en als je auto langere tijd stilstaat, overweeg dan het gebruik van een druppellader.

Deel artikel

Alle artikelen

Warndreieck bei einer Panne

Auto slepen – Dit moet je weten

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
AS24 Winterpoets intro

Krassen verwijderen van je auto – zo doe je dat!

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
in-dit-peperdure-europese-land-is-benzine-veel-goedkoper-dan-in-duitsland-2024-08

Benzineverbruik berekenen

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer