Ga naar hoofdinhoud
Bandenpomp

Waarom een bandenpomp in je auto eigenlijk onmisbaar is

Een bandenpomp in de auto is geen overbodige luxe, maar juist een slimme investering in veiligheid, gemak en gemoedsrust. Of je nu dagelijks rijdt of op vakantie gaat, met een pomp bij de hand voorkom je schade aan je banden en gevaarlijke situaties onderweg én beperk je vertraging.

Stel je voor: je bent op weg naar je werk, je rijdt al de snelweg en plots zie je op je dashboard het bandenspanningslampje oplichten. Of erger nog : je merkt dat je auto naar één kant trekt – een te zachte band! Dan heb je kennelijk al even niet meer gekeken hoe je banden eraan toe zijn.

Een onverwachte held: de bandenpomp

Als je geen bandenpomp in de auto bij je hebt, dan moet je wachten op hulp. Je hoopt dat je mobiel bereik hebt, of je overweegt verder te rijden met een zachte band en meer schade te riskeren... Met een eigen bandenpomp kun je het probleem binnen enkele minuten oplossen, zodat je veilig verder kunt rijden zonder het risico dat je een lekke band krijgt. Mocht je toch een lekke band hebben die je niet meer kunt oppompen, dan kun je hem misschien nog laten repareren.

Ook tijdens de vakantie is het een verademing als je een bandenpomp bij je hebt. In het buitenland weet je nooit zeker of je in de buurt van een tankstation bent, laat staan eentje met een werkende luchtslang. Zeker als je een aanhanger, caravan of dakkoffer bij je hebt en je banden zwaarder belast worden, is het cruciaal voor de veiligheid en het rijcomfort als je je banden kunt oppompen op het moment dat je merkt dat dat nodig is.

De soorten bandenpompen voor auto’s in Nederland

Wie in Nederland op zoek gaat naar een bandenpomp heeft grofweg de keuze uit twee types: de mechanische en de elektrische bandenpomp.

Mechanische bandenpompen zijn eenvoudig van opzet. Ze werken met een voetpedaal of handpomp en draaien niet op stroom, maar op menskracht. Dat maakt ze goedkoop en betrouwbaar, maar minder geschikt voor mensen die snel en zonder veel inspanning hun band willen oppompen.

Elektrische bandenpompen werken op 12 volt, via de sigarettenaansteker of USB-aansluiting van je auto, of hebben een ingebouwde accu. Ze zijn sneller, nauwkeuriger en vergen geen fysieke inspanning. Moderne modellen hebben een digitaal scherm waarop je de gewenste druk kunt instellen, waarna de pomp automatisch stopt bij het bereiken van de ingestelde bar-waarde.

Je kunt elektrische bandenpompen kopen bij winkels als ANWB, Halfords, Action, Lidl, bouwmarkten, bol.com, Coolblue en dergelijke. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van een powerbank-functie of lamp, handig tijdens pech onderweg in het donker.

Kostenplaatje: wat betaal je voor een bandenpomp?

Prijzen voor bandenpompen variëren sterk. Een eenvoudige mechanische voet- of handpomp heb je al voor minder dan twintig euro. Elektrische modellen starten iets daarboven, met high-end modellen van meer dan honderd euro. Let bij aanschaf niet alleen op de prijs, maar ook op de maximale druk, het geluidsniveau, de lengte van de slang en de betrouwbaarheid van de drukmeter. Reviews van andere gebruikers kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze.

Grootte, gewicht en gebruiksgemak

Moderne elektrische bandenpompen zijn verrassend compact. De meeste elektrische varianten passen eenvoudig in het dashboardkastje of in de kofferbak zonder veel ruimte in te nemen. Ze wegen meestal tussen de 500 gram en 2 kilogram, afhankelijk van de capaciteit en ingebouwde accu. Let bij aanschaf op de lengte van de luchtslang en de stroomkabel, zodat je alle banden gemakkelijk kunt bereiken.

Mechanische modellen zijn doorgaans iets groter dan elektrische, en vooral voetpompen hebben een stevig frame. Toch zijn ze nog steeds handzaam en gemakkelijk mee te nemen op vakantie of dagtrips.

Speciale banden, speciale pompen?

In de meeste gevallen voldoet een standaard bandenpomp voor alle gangbare autobanden – ook die van SUV's, bestelwagens en campers. Heb je echter een oldtimer met binnenbanden, een sportauto met extreem hoge bandendruk of een voertuig met stikstofgevulde banden, raadpleeg dan het instructieboekje.

Ook voor runflat-banden is het belangrijk dat je eigen bandenpomp voldoende druk levert. De meeste elektrische pompen kunnen tot 7 tot 10 bar leveren, wat ruim voldoende is voor vrijwel alle autobanden. Toch geldt: hoe zwaarder je auto of hoe sportiever je banden, hoe krachtiger je pomp moet zijn.

Kan ik ook een fietspomp gebruiken?

In theorie kun je een fietspomp gebruiken om een autoband op te pompen, maar in de praktijk is dat onbegonnen werk. Autobanden hebben veel meer volume dan fietsbanden en een fietspomp levert vaak niet genoeg kracht. Daarbij zou het honderden pompbewegingen vergen om een autoband op spanning te brengen. Bovendien past de slang van de fietspomp vaak niet op het autobandventiel.

Bandenpompen bij het tankstation

Wie geen eigen bandenpomp heeft, kan in Nederland bij vrijwel elk tankstation terecht om de banden op te pompen. Vaak is dit gratis, al vragen sommige tankstations een vergoeding voor het gebruik van hun bandenpomp.

Let erop dat de drukmeters van deze pompen niet altijd nauwkeurig zijn en dat je je auto goed moet parkeren zodat je met de luchtslang bij alle vier de banden kunt komen. Een eigen pomp in de auto blijft daarom een verstandige keuze.

Hoe werkt een bandenpomp precies?

Een bandenpomp blaast lucht die die van buiten aanzuigt, onder druk in de band. Bij elektrische modellen stel je vooraf de gewenste druk in. De pomp stopt automatisch zodra deze waarde bereikt is. Met een mechanische bandenpomp pomp je handmatig (zoals een fietspomp) of door een pedaal regelmatig in te trappen, lucht in de band. Vaak zit er een drukmeter op, zodat je kunt zien of je de juiste druk hebt bereikt.

Vergeet na het pompen niet het ventiel van je band stevig vast te draaien!

Is een bandenpomp verplicht?

Het is niet verplicht om een bandenpomp in je auto te hebben. Wel wordt het sterk aangeraden door onder meer de ANWB, zeker voor lange ritten, op vakantie en als je met aanhanger of caravan rijdt. In sommige landen geldt tijdens wintersportperiode een strengere plicht rond veiligheidsuitrusting. Hoewel een bandenpomp niet verplicht is, wordt het wél gezien als onderdeel van een goede voorbereiding. Check de lokale verkeersregels als je in het buitenland op reis gaat.

Leuke weetjes over banden en oppompen

Te zachte banden verhogen niet alleen je brandstofverbruik, maar maken ook de remweg langer en vergroten de kans op een klapband. Banden verliezen bij koud weer sneller druk en daarom moet je juist in de winter vaker controleren. Rijden met de juiste bandenspanning kan het leven van je banden met wel 25 % verlengen. Een investering van enkele tientjes in een goede pomp betaalt zich dus ruimschoots terug.

Veelgestelde vragen

Idealiter controleer je de bandenspanning elke maand én voor elke lange rit. De juiste spanning staat in het instructieboekje of op een sticker in de deurpost van de auto.

Dit verschilt per voertuig en bandtype. Meestal ligt het tussen de 2,0 en 2,5 bar. Raadpleeg het instructieboekje van je auto of de sticker aan de binnenzijde van de bestuurdersdeur.

Liever niet. Warme banden geven een vertekend beeld van de druk. Meet en vul je banden bij voorkeur als ze koud zijn, dus vóór je een rit begint.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV-81

Vocht in koplamp

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
ADV-106

Deuk uit auto halen

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
ADV-76

Lekke band: wat te doen en hoe te voorkomen?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer