Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Hars van je auto verwijderen – de do’s en don’ts

Je auto onder een boom geparkeerd? Grote kans dat er nu boomhars op zit. Vervelend, want het is slecht voor de lak en hardnekkig om te verwijderen. Hoe krijg je hars toch goed van je auto? We zetten de do’s en don’ts op een rij.

Wat is boomhars?

Bomen maken hars aan. Dat is taai en plakkerig spul dat de boom een natuurlijke bescherming biedt tegen insecten en schimmels. Als een boom beschadigd raakt, maakt de boom op die plek extra hars aan. Zo wordt de ‘wond’ van de boom beter beschermd. De ene boomsoort produceert meer hars dan de andere. De meeste bomen die in Nederland voorkomen produceren alleen hars wanneer ze beschadigd zijn. Naaldbomen produceren altijd hars en de stam en takken voelen daarom altijd wat plakkerig aan. In het bijzonder de fijnspar staat hierom bekend. Daarbij kun je vaak de druppels hars aan de boom zien zitten.

Hars wordt ook wel in de industrie gebruikt, voor de productie van bepaalde lijmsoorten. In een heel enkel geval wordt hars ook wel voor zeepproducten gebruikt. Daarnaast wordt hars ook gebruikt om voor meer grip te zorgen, bijvoorbeeld op de strijkstok van een viool of op de bal bij handbal. Hars wordt ook gebruikt voor ontharing, voor het gieten van uiteenlopende voorwerpen en zo zijn er nog veel meer toepassingen. Soms wordt ook kunsthars gebruikt, een synthetisch materiaal met dezelfde eigenschappen als natuurlijk hars.

Waarom is boomhars slecht voor je auto?

null

Soms maakt een boom zo veel hars aan dat het gaat druipen en op de grond valt. Staat je auto onder de boom geparkeerd, dan komt de hars op je auto terecht. Je kunt het er maar beter zo snel mogelijk weer vanaf halen. De hars tast namelijk de lak van je auto aan en hoe langer je het laat zitten, hoe meer het zich aan de auto hecht. Dat maakt schoonmaken alleen maar moeilijker. Ook trekt hars extra vuil aan omdat het plakkerig spul is.

Hars op de auto voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Bijvoorbeeld door gewoon niet onder een boom te parkeren. Dat moet alleen maar net kunnen. Kun je niet anders dan onder een boom parkeren, dan is het verstandig je auto af te dekken met een autohoes. Dat is alleen wel wat onpraktisch wanneer je de auto regelmatig gebruikt. De eenvoudigste manier om schade door hars te voorkomen, is het aanbrengen van een goede waxlaag. Het vuilafstotende effect van de waxlaag zorgt ervoor dat hars en ander vuil niet, of in ieder geval veel minder, aan de autolak hecht.

Boomhars van je auto verwijderen – dit moet je doen!

Boomhars van je auto verwijderen is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is hardnekkig spul. Hars is zeer plakkerig en hecht zich daardoor stevig aan de autolak. Er zijn verschillende manieren om hars van de autolak te krijgen. Die manieren zetten we hieronder op een rij. Welke methode je ook kiest: het is altijd aan te raden om het eerst te proberen op een deel van de autolak dat niet duidelijk in het zicht zit. Mocht de schoonmaakmethode toch de lak aantasten, dan valt het ten minste niet zo op.

Klei

Je verwacht het niet zo snel, maar een van de beste manieren om hars van je autolak te krijgen is klei. Het kan met gewone klei, maar het beste is speciale reinigingsklei, te koop bij speciaalzaken of via het internet. In gewone klei kunnen namelijk nog grove steentjes zitten, die krassen in de lak kunnen veroorzaken. De gespecialiseerde klei doet dat gegarandeerd niet. Behalve die klei heb je ook zogenaamde detailerspray nodig. Ook die vind je bij de speciaalzaak. Spuit de harsplek op de autolak in met de spray om de hars zo een beetje los te weken. Vervolgens kneed je de klei tot een zachte plak en wrijf je daarmee over de vieze plek.

Doordat de klei een beetje plakkerig is, zal de hars zich nog beter hechten aan de klei dan aan je autolak. Zo wordt de lak weer schoon. Om de puntjes op de i te zetten kun je overwegen om de schone lak nog te polijsten voor een extra mooi resultaat. Hars verwijderen met klei is een heel effectieve, maar wel tijdrovende manier.

Harsverwijderaar

Een snellere methode die ook goed werkt, is het schoonmaken van de harsplek met speciale harsverwijderaar. Dat is een vloeistof die speciaal is ontwikkeld om hars te verwijderen. Spuit de vloeistof op de hars en die lost vervolgens op. Aanvullend kun je de hardnekkigste harsplekken met een zachte doek schoon wrijven. Spoel de plek hoe dan ook regelmatig af met water. Lauwwarm water werkt daarbij beter dan koud water. Let op: laat de vloeistof niet te lang intrekken. Dat kan voor doffe plekken op de lak zorgen.

Gezuiverde alcohol

Natuurlijk hars lost op in alcohol. Voor gezuiverde alcohol en vergelijkbare oplosmiddelen geldt dan ook ongeveer hetzelfde als voor de speciale harsverwijderaar. De werking en manier van schoonmaken zijn vergelijkbaar. Wel geldt voor de alcohol een extra – belangrijke – waarschuwing! Gebruik de alcohol het liefst in verdunde vorm, maar nooit op plastic delen en laat het er ook niet mee in contact komen. De alcohol tast namelijk kunststoffen aan. Denk eraan dat zeker bij moderne auto’s meer onderdelen van kunststof kunnen zijn dan je wellicht denkt.

Overige schoonmaakmiddelen

Andere schoonmaakmiddelen die kunnen helpen om hars van de autolak te verwijderen, zijn nagellakremover, stickerverwijderaar, spiritus en terpentine. Ook deze middelen lossen de hars op en laten het zo loskomen. Bedenk wel dat deze middelen niet zijn ontwikkeld voor gebruik op autolak. Als je hier toch voor kiest, gebruik ze dan altijd in verdunde vorm, laat ze zeker niet te lang inwerken en spoel alles goed af met veel water. Voor de zekerheid: bedenk ook dat deze middelen brandbaar zijn. Gebruik ze nooit op hete oppervlakken of in de buurt van open vuur. Ook niet in verdunde vorm. Klinken deze middelen te riskant? Handzeep of een (milde) allesreiniger zijn een veiliger, maar wellicht minder effectief alternatief.

Keukenmiddelen

Heb je al deze middelen niet in huis, kijk dan eens in de keuken. Ook met bakboter, slaolie of olijfolie kun je de hars verdunnen en/of losweken. Smeer de harsplek daarvoor goed in en laat het ongeveer een kwartiertje inwerken. Spoel de plek daarna goed af met water. Deze keukenmiddelen zijn misschien minder effectief dan gespecialiseerde schoonmaakmiddelen, maar wel sneller bij de hand en minder of zelfs geheel niet agressief voor de autolak.

Boomhars van je auto verwijderen – dit moet je niet doen!

null

Alle hierboven genoemde schoonmaakmethodes voor hars op je auto hebben hun voor- en nadelen en specifieke waarschuwingen. Houd daar rekening mee als je voor een bepaalde methode hebt gekozen. Welke methode je ook kiest, je moet sowieso niet te hard boenen of duwen op de vieze harsplek. Dat kan krassen in de lak of zelfs deuken in het plaatwerk veroorzaken.

Wil je een schoonmaakmiddel gebruiken dat niet in dit artikel wordt genoemd? Controleer dan of het middel niet te agressief is. Een bijtend middel tast namelijk niet alleen de hars, maar ook de autolak aan. Voor de zekerheid zeggen we het maar even: schuursponsen zijn ook geen goed idee. Daarmee verwijder je niet alleen de hars van je auto, maar ook de lak.

Alle artikelen

Motor

Goedkope of dure motorolie kopen?

Advies · Auto onderhoud
Bumperreparatie

Bumper reparatie

Advies · Auto onderhoud
Steenslag

Steenslag verwijderen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer