Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opzegging autoverzekering

Wie auto wil rijden, heeft een autoverzekering nodig. De keuze voor de verzekering is helemaal aan u. Vergelijk de verzekeraars daarom goed met elkaar om de voor u meest voordelige en geschikte premie te vinden en sluit vervolgens met de betreffende verzekering een overeenkomst af.

Verzekering overzetten en schorsen

Als u uw auto hebt verkocht, moet u dit zo snel mogelijk aan uw autoverzekering laten weten. Vaak kan dit telefonisch, en dient u het vrijwaringsbewijs op te sturen. U kunt de verzekering dan naar een andere auto overzetten of stopzetten. Als u de verzekering overzet, neemt de nieuwe auto de plaats in van de verkochte auto. Dat wil zeggen dat alle kortingen op basis van de schadevrije jaren ook voor de nieuwe auto gelden. Ook na het opzeggen blijven uw kortingen op basis van schadevrije jaren gehandhaafd. De meeste verzekeraars registreren uw schadevrije jaren in een centrale database, genaamd ROY-data. Als u een nieuwe verzekering afsluit dan dan de nieuwe verzekeraar, ook al is dit een andere verzekeringsmaatschappij.

Opzegging

Elke autoverzekering kan aan het eind van het betreffende verzekeringsjaar zonder opgaaf van reden worden opgezegd. U kunt uw autoverzekering daarnaast ook opzeggen en naar een andere aanbieder overgaan als u uw auto verkoopt of een nieuwe auto koopt. Met andere woorden: bij elke autowissel hebt u de mogelijkheid om van verzekering te veranderen. Eventueel kunt u dan met een voordeligere verzekering veel geld besparen. Iedere verzekeraar hanteert een andere manier van opzeggen, bij de een is een telefoontje voldoende, de andere wil graag een schriftelijke bevestiging. Als u overstapt naar een andere verzekeraar dan wil de nieuwe verzekeraar het ook vaak voor u verzorgen.

Vrijwaringsbewijs

Belangrijk om te weten: als u uw auto overschrijft naar de nieuwe eigenaar krijgt de nieuwe eigenaar het kentekenbewijs of kentekencard en ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kunt u aantonen dat u niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Belangrijk als bijvoorbeeld de nieuwe eigenaar een verkeersovertreding maakt, maar ook voor het opzeggen van uw autoverzekering.

Tip:

  • Gebruik de overstap naar een andere auto ook als overstap naar een nieuwe verzekering. U kunt hiermee veel geld besparen.
  • Bewaar het vrijwaringsbewijs dat u ontvangt bij het overschrijven van het kenteken. Daarmee kunt u uw autoverzekering beëindigen en aantonen dat u niet meer de eigenaar bent van het voertuig.

Alle artikelen

Soorten autoverzekeringen

Soorten autoverzekeringen

Advies · Autoverzekering
Ontdek meer