Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto wassen, zo doe je dat

Een auto wassen lijkt een eenvoudige klus, maar het vereist zorg en aandacht om je voertuig er schoon uit te laten zien en te beschermen tegen krassen en lakschade. Met de juiste benodigdheden en stappen kun je je auto weer laten glanzen. Hier een handig stappenplan voor het wassen van je auto:

Stap 1: verzamel de benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt voordat je begint. Je hebt nodig:

1. Een emmer:

Een emmer is essentieel voor het mengen van water en autoshampoo. Kies bij voorkeur een emmer met een inhoud van minstens 10 liter, zodat je voldoende water kunt gebruiken om de auto grondig te wassen.

2. Autoshampoo:

Autoshampoo is speciaal ontworpen om vuil en vet van de lak van je auto te verwijderen zonder de beschermende waxlaag aan te tasten. Het is belangrijk om autoshampoo te gebruiken in plaats van gewoon afwasmiddel of een andere zeepsoort, omdat ze de wax kunnen afbreken en de lak kunnen beschadigen.

3. Een microvezel washandje of spons:

Een microvezel washandje of spons is zacht voor de lak van je auto en helpt krassen te voorkomen tijdens het wassen. Microvezelmaterialen absorberen ook veel water en zeep, waardoor je efficiënter kunt werken.

4. Een zachte borstel voor de velgen:

Velgen kunnen veel vuil en remstof verzamelen. Met een borstel kun je het vuil eenvoudig verwijderen. Het is belangrijk om een zachte borstel te gebruiken die speciaal is ontworpen voor velgen, zodat je het vuil veilig kunt verwijderen zonder de velgen te beschadigen.

5. Een tuinslang:

Een tuinslang met een spuitmond is handig om de auto snel en nauwkeurig af te spoelen. Uiteraard kun je ook een emmer water en een spons gebruiken om de auto af te spoelen na het wassen, maar dit kost meer tijd. Je zult meerdere emmers moeten halen en bovendien kom je met een spons niet overal, waar een ferme waterstraal wel kan komen.

6. Een zeemleren doek of microvezel droogdoek:

Een zeemleren doek of microvezel droogdoek is ideaal voor het drogen van je auto na het wassen. Deze materialen absorberen water goed en laten geen strepen achter, waardoor je auto mooi glanst.

7. Autowax (Optioneel):

Autowax biedt extra bescherming aan de lak van je auto en zorgt voor een diepe glans. Het is optioneel, maar als je je auto extra wilt laten stralen en beschermen, is het zeker de moeite waard om autowax toe te voegen aan je wasroutine.

car wash exterior s

Stap 2: Auto schoonmaken

Als je alle spullen bij elkaar hebt verzameld, is het tijd voor stap 2. Je begint nog niet met wassen, maar eerst met het reinigen van de auto, zodat het meeste vuil van de auto is. Het spoelen van de auto helpt om los vuil en stof te verwijderen dat anders krassen zou kunnen veroorzaken tijdens het wassen. Door de auto goed af te spoelen voordat je begint met het wassen, verminder je het risico op beschadiging van de lak.

1. Spoel de auto af:

Spoel de auto af om zo los vuil en stof te verwijderen voordat je begint met het wassen. Met een tuinslang met een krachtige straal water kun je vuil effectief wegspoelen. Stel de spuitmond wel in op een zachte straal om de lak niet te beschadigen. Als je geen tuinslang hebt, kun je een emmer water gebruiken om de auto af te spoelen. Begin met het afspoelen van de auto van boven naar beneden. Hiermee spoel je eerst het vuil weg dat zich op het dak en de ramen heeft verzameld, voordat je naar de lagere delen van de auto gaat. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van de auto grondig afspoelt, inclusief de voor- en achterkant, zijkanten, wielkasten en onderkant van de auto. Vergeet niet om ook de ramen, spiegels en koplampen af te spoelen.

2: Controleer op hardnekkig vuil:

Als je hardnekkig vuil of vlekken opmerkt tijdens het spoelen, zoals vogelpoep of insectenresten, kun je proberen deze voorzichtig te verwijderen met een speciale reiniger of een zachte borstel voordat je verder gaat met het wassen.

Stap 3: Autoshampoo voorbereiden

Voordat je begint met het wassen van de auto, is het belangrijk om de autoshampoo correct voor te bereiden:

Kies de juiste autoshampoo:

Zorg ervoor dat je een autoshampoo gebruikt die geschikt is voor jouw type auto en lak. Lees de instructies op de verpakking om te bepalen welke autoshampoo het meest geschikt is voor jouw behoeften. Sommige autoshampoo laat zelfs een wax laagje achter. Als je de auto na het wassen afspoelt dan zie het water heel soepel van de lak lopen en blijven slechts wat grote druppels achter.

Meng de shampoo met water in een emmer:

Vul een emmer met water van de juiste temperatuur. De meeste autoshampoos werken het beste met lauw water. Zorg ervoor dat de emmer groot genoeg is om voldoende water en shampoo te bevatten om de hele auto te kunnen wassen.

Voeg de autoshampoo toe:

Voeg de juiste hoeveelheid autoshampoo toe aan het water volgens de instructies op de verpakking. Gebruik niet te veel shampoo, want dit kan leiden tot overmatig schuimen en moeilijkheden bij het afspoelen. Je wil niet dat je auto een paar dagen later tijdens een regenbuitje spontaan begint te schuimen.

Meng goed:

Roer het water en de shampoo grondig door elkaar om een schuimige oplossing te creëren. Dit zorgt ervoor dat de shampoo gelijkmatig verdeeld wordt en een goede reinigingskracht heeft.

Stap 4: Was de auto

Nu het grove vuil van de auto is en je de autoshampoo hebt voorbereid, is het tijd om de auto daadwerkelijk te wassen:

Doop het microvezel washandje of de spons in de emmer met autoshampoo en laat het goed doordrenken. Zorg ervoor dat het washandje of de spons volledig is bedekt met schuim voordat je begint met wassen. Begin met het wassen van de auto van boven naar beneden. Dit voorkomt dat vuil en vuil van hogere delen naar lagere delen worden overgebracht en opnieuw worden aangebracht. Werk in secties om ervoor te zorgen dat elk deel grondig wordt gereinigd voordat je doorgaat naar het volgende gedeelte. Wees voorzichtig met het schoonmaken van breekbare onderdelen, zoals de ruitenwissers en het tankklepje. Hoe je ruitenwissers het beste schoon kunt maken lees je hier.

Gebruik zachte, vegende bewegingen om de auto te wassen. Vermijd schrobben of wrijven met te veel druk, omdat dit krassen op de lak kan veroorzaken. Spoel het washandje of de spons regelmatig uit om vuil te verwijderen. Hiermee voorkom je dat vuil opnieuw op de auto wordt aangebracht tijdens het wassen. Gebruik desnoods een tweede emmer met water om je spons of washand in af te spoelen

Stap 5: Spoel de auto grondig af

Nu is het tijd om alle zeepresten en vuil weg te spoelen. Gebruik bij voorkeur een tuinslang met een spuitmond voor een krachtige straal water die effectief vuil wegspoelt. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van de auto grondig afspoelt, inclusief de bovenkant, zijkanten, voor- en achterkant, wielkasten en onderkant van de auto. Besteed ook aandacht aan de ramen, spiegels en koplampen.

Controleer tijdens het spoelen op restanten van zeep of vuil die mogelijk achterblijven op de auto. Spoel deze indien nodig opnieuw af totdat alle oppervlakken schoon zijn. Vergeet niet om ook de onderkant van de auto grondig af te spoelen, vooral als er veel vuil of modder is opgespat tijdens het rijden. Dit helpt om corrosie en roestvorming te voorkomen. Zand en modder kunnen vocht namelijk lang vasthouden. Weg ermee!

Stap 6: Droog de auto af

Het drogen van de auto is de laatste stap om een glanzende en streepvrije auto te krijgen. Gebruik een zeemleren doek of een microvezel droogdoek om de auto af te drogen. Deze materialen absorberen water goed en laten geen strepen achter op de lak. Dep de auto droog in plaats van te wrijven om krassen te voorkomen. Wrijven met een droge doek kan vuildeeltjes verplaatsen en krassen veroorzaken op de lak. Werk in secties om ervoor te zorgen dat elk deel van de auto grondig wordt afgedroogd voordat je doorgaat naar het volgende gedeelte. Dit helpt om strepen en waterdruppels te voorkomen. Controleer na het drogen op eventuele restanten van waterdruppels of vuil op ramen, spiegels en andere oppervlakken. Gebruik indien nodig een schone doek om deze bij te werken.

car wash, polish

Stap 7: Breng autowax aan (optioneel)

Het aanbrengen van autowax is een optionele stap, maar het biedt verschillende voordelen, waaronder extra bescherming en een diepere glans voor de lak van je auto. Autowax vormt namelijk een beschermende laag over de lak van je auto, waardoor deze wordt beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-stralen, vuil, insecten en vogelpoep.

Glanzende Afwerking: autowax zorgt voor een diepere glans en een gladde afwerking van de lak, waardoor je auto er als nieuw uitziet. Wax zorgt er bovendien voor dat waterdruppels van de lak rollen, waardoor vuil minder kans krijgt om zich te hechten.

Aanbrengen van autowax:

Volg de instructies op de verpakking van de autowax voor het beste resultaat. Dit kan onder meer inhouden dat je de wax gelijkmatig aanbrengt met een applicatorpad en het vervolgens laat drogen voordat je het uitpoetst met een schone doek. Werk in secties en breng de wax gelijkmatig aan op de lak van de auto. Vermijd het aanbrengen van wax op kunststof delen, zoals rubberen en plastic onderdelen. Laat de wax drogen volgens de aanbevolen tijd op de verpakking voordat je het uitpoetst. Gebruik een schone, zachte doek om de wax uit te poetsen.

Stap 8: Werk de details bij

Na het wassen en drogen van de auto is het belangrijk om de details bij te werken voor een perfecte afwerking. Begin met het controleren op restanten. Controleer of er geen waterdruppels, vuilresten of strepen achterblijven op ramen, spiegels en andere oppervlakken van de auto. Gebruik vervolgens een schone microvezeldoek om eventuele restanten bij te werken. Neem ten slotte de tijd om alle details grondig bij te werken en ervoor te zorgen dat de auto er perfect uitziet. Benieuwd hoe je een auto vanbinnen perfect schoonmaakt? Lees dan: Zo onderhoud je het interieur van je auto.

Alle artikelen

Man is washing the car

Autowassen belangrijker dan je denkt

Advies · Autoverzorging
lack reparieren

Zelf auto spuiten, kan dat?

Advies · Autoverzorging
sonstige-pflege

Rubberverzorging op de auto: Zo doe je dat

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer