Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Ruitenwissers schoonmaken

Ruitenwissers schoonmaken is een klusje dat vaak vergeten wordt. Pas bij de eerstvolgende regenbui komt je erachter dat de ruitenwissers een piepend geluid maken of vuile strepen op de voorruit achterlaten. Hoe kun je dit het beste voorkomen?

Hoe weet ik of mijn ruitenwissers toe zijn aan een schoonmaakbeurt?

In feite is het heel eenvoudig: als je ruitenwissers het water niet meer goed kunnen afvoeren, strepen over de ruit trekken en/of piepen bij het wissen, dan weet je dat een schoonmaakbeurt van de wissers mogelijk kan lonen. Mocht het schoonmaken van de ruitenwissers daarna nog niet helpen, dan is dat een teken dat je ruitenwisserbladen aan vervanging toe zijn. Zorg er in dat geval voor dat je je ruitenwissers zo spoedig mogelijk vervangt, want te lang doorrijden met versleten ruitenwissers kan je zicht verminderen bij onstuimig weer. Daarmee breng je de verkeersveiligheid in gevaar.

Hoe maak ik mijn ruitenwissers schoon?

null

Bij het afstruinen van het internet naar tips over de beste methodes om ruitenwissers schoon te houden, tref je de meest uiteenlopende adviezen aan. Om te voorkomen dat je ruitenwissers snel slijten en smerig worden, raden sommigen aan om ze in te wrijven met wasverzachter. Biotex en Azijn passeren ook de revue als schoonmaakmiddelen voor ruitenwissers. Het is moeilijk na te gaan of dergelijke tips daadwerkelijk helpen, dus hou bij het toepassen van dat soort methodes altijd een slag om de arm. Met het gebruiken van een mild reinigingsmiddel en warm water kom je in de meeste gevallen namelijk al een heel eind.

In vier eenvoudige stappen maak jij je ruitenwissers weer perfect schoon:

  • Voorbereiding: pak een emmer, een zachte doek of spons, warm water en een mild reinigingsmiddel. In sommige gevallen, bij ernstige vervuiling, kan wasbenzine goed van pas komen.
  • Maak een reinigingsoplossing: meng het warme water met een paar druppels van het milde reinigingsmiddel. Als je wasbenzine gebruikt, zorg er dan voor dat je in een goed geventileerde omgeving werkt en vermijd contact met de ogen.
  • Reinig de ruitenwissers: hef de ruitenwissers van de voorruit. Zit er hardnekkig vuil op de voorruit, wees hier dan voorzichtig mee omdat de rubbers kunnen blijven plakken aan de ruit. Dompel de doek of spons in de reinigingsoplossing en veeg de bladen voorzichtig schoon van het ene uiteinde naar het andere. Als je wasbenzine gebruikt, breng dit dan voorzichtig aan met de doek. Forceer dit niet, want de rubbers zijn relatief kwetsbaar.
  • Droog de ruitenwissers: droog de ruitenwissers af met een droge doek nadat je klaar bent met het schoonmaken. Dit voorkomt dat er waterdruppels op de bladen achterblijven, wat tot strepen op de ruit kan leiden.

Voer dit onderhoud regelmatig uit om de levensduur van ruitenwissers te verlengen en hun prestaties te optimaliseren. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om de voorruit van je auto schoon te houden, omdat ruitenwissers doorgaans sneller slijten door (hardnekkig) vuil op de voorruit.

Hoe maak ik ernstig verontreinigde ruitenwissers schoon?

Als ruitenwissers echt smerig zijn, met aangekoekte vogelpoep, hars of vliegjes bijvoorbeeld, of als ze zijn bedekt met een zacht laagje mos na een periode van stalling, is de beste tip om een schone doek met wasbenzine te overgieten, deze om een schroevendraaier te winden en daarmee de ongewenste aanslag te verwijderen. Let op om daarbij niet al te veel druk uit te oefenen op de bladen. Mocht je het gebruik van een schroevendraaier eng vinden omdat je bijvoorbeeld bang bent om uit te schieten, dan kun je ook een zachte schuurspons gebruiken om je ruitenwissers mee schoon te maken.

Deze intensievere vorm van reiniging dient altijd met een zekere voorzichtigheid gepaard te gaan, want ruitenwisserbladen zijn kwetsbaar. Als je ze beschadigt, moet je de bladen compleet vervangen. Als het vuil na het schoonmaken nog steeds niet is verdwenen of als de bladen beschadigd zijn, dan zijn ze mogelijk aan vervanging toe. Ruitenwisserbladen moeten over het algemeen elke zes tot twaalf maanden worden vervangen, afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe vaak ze worden gebruikt.

Ruiten schoonmaken met ruitensproeiervloeistof

null

Voor een optimale werking van de ruitenwissers moet ook het reservoir met ruitensproeiervloeistof altijd goed gevuld zijn. Vieze ruiten zijn namelijk niet bevorderlijk voor de werking van je ruitenwissers. Er zijn twee soorten ruitensproeiervloeistof voor gebruik in de zomer of de winter:

  • Zomer ruitensproeiervloeistof: deze vloeistof is vooral bedoeld voor gebruik bij warmere temperaturen en bevat ingrediënten die effectief helpen bij het verwijderen van insecten, vogelpoep, boomhars, en ander hardnekkig vuil dat typisch is voor de zomermaanden. Het bevat echter geen antivries, wat betekent dat de kans groot is dat de vloeistof bij temperaturen onder het vriespunt bevriest. Mogelijk veroorzaakt dit schade aan jouw auto, dus stap voor de winter altijd over op winter ruitensproeiervloeistof met antivries.
  • Winter ruitensproeiervloeistof: deze vloeistof is bedoeld voor gebruik bij lagere temperaturen en bevat antivriesmiddel om te voorkomen dat de vloeistof bevriest. Deze vloeistof verwijdert ook effectief het zout en vuil dat hoort bij winterse rijomstandigheden. Verwijderen van insecten en hardnekkig vuil gaat minder goed dan met de zomer ruitensproeiervloeistof. Dus in de zomer kan het lonen om de specifiek voor de zomer bedoelde ruitensproeiervloeistof te gebruiken. Het is echter niet schadelijk om in de zomer door te blijven rijden met winter ruitensproeiervloeistof. Omgekeerd is dat wel het geval.

Met de juiste ruitensproeiervloeistof kun je onderweg altijd indien nodig je ruiten reinigen zonder dat je daarvoor je reis hoeft te onderbreken. Een scheutje spiritus door de vloeistof draagt bij aan een goed onderhoud van de bladen, althans van het deel dat in contact komt met de ruit. Pas daarbij wel op, want spiritus is behoorlijk brandbaar.

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

Zoals eerder in dit artikel aangekaart moet je je ruitenwissers vervangen als ze na het schoonmaken nog steeds niet optimaal presteren. Mocht je tijdens het schoonmaken scheurtjes in de ruitenwisserbladen constateren, dan moet je de ruitenwissers ook vervangen. Het rubber droogt na verloop van tijd immers uit en heeft niet het eeuwige leven. Meestal moet je tussen de zes en twaalf maanden, afhankelijk van hoe vaak je de ruitenwissers gebruikt, nieuwe ruitenwissers monteren.

Tips

  • Zorg ervoor dat je de ruitenwissers regelmatig schoonmaakt: maak de ruitenwissers regelmatig schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Dit helpt om vuil, stof en andere resten te verwijderen die de prestaties van de ruitenwissers kunnen beïnvloeden. Als je de ruitenwissers regelmatig schoonmaakt, is de kans op hardnekkig vuil bovendien een stuk kleiner.
  • Gebruik wasbenzine bij de behandeling van hardnekkig vuil: voor hardnekkige vlekken of aangekoekte resten, zoals vogelpoep of insecten, gebruik je een doek of fijne schuurspons gedrenkt in wasbenzine om voorzichtig de ongewenste aanslag te verwijderen. Pas echter op om niet te veel druk uit te oefenen en de wissers te beschadigen.
  • Kies de juiste ruitensproeiervloeistof: zorg ervoor dat het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof altijd goed gevuld is met zomer- of winter ruitensproeiervloeistof. Overweeg het toevoegen van een beetje spiritus aan de vloeistof om het onderhoud van de wissers te ondersteunen en hun levensduur te verlengen.

Alle artikelen

Motor

Goedkope of dure motorolie kopen?

Advies · Auto onderhoud
Bumperreparatie

Bumper reparatie

Advies · Auto onderhoud
Steenslag

Steenslag verwijderen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer