Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Ruitenwissers schoonmaken

Ruitenwissers reinigen is een klusje dat vaak vergeten wordt. Pas bij de eerstvolgende regenbui komt de bestuurder er maar achter dat de ruitenwissers een piepend geluid maken of vuile strepen op de voorruit achterlaten.

Pas bij de eerstvolgende regenbui komt de bestuurder er maar achter dat de ruitenwissers een piepend geluid maken of vuile strepen op de voorruit achterlaten. Dat kan het zicht ernstig belemmeren en voor gevaarlijke situaties zorgen.

Bij het afstruinen van het internet naar tips over de beste methodes om ruitenwissers schoon te houden, tref je de meest uiteenlopende adviezen aan. Om te voorkomen dat je ruitenwissers snel slijten en smerig worden, oppert een anonieme huisvrouw bijvoorbeeld deze in te wrijven met wasverzachter. Dat schijnt het magazine Libelle een keer aangeraden te hebben. Het is moeilijk na te gaan of dergelijke tips daadwerkelijk functioneren. Het kan in de meeste gevallen geen kwaad om de ruitenwisserbladen en rubbers af en toe met eender welk wasmiddel te behandelen. Biotex is hierbij een veel gehoorde suggestie, maar ook azijn is een optie voor de wat nuchtere autobezitters.

Als ruitenwissers echt smerig zijn, met aangekoekte vogelpoep en vliegjes bijvoorbeeld, of als ze zijn bedekt met een zacht laagje mos na een periode van stalling, is de beste tip om een schone doek met wasbenzine te overgieten, deze om een schroevendraaier te winden en daarmee de ongewenste aanslag te verwijderen. Let op om daarbij niet al te veel druk uit te oefenen op de bladen. Dit schrapen dient altijd met een zekere voorzichtigheid gedaan worden, want ruitenwissers zijn kwetsbaar en eventuele beschadigingen hebben een negatief effect op de effectiviteit van hun werk.

Voor een optimale werking van de ruitenwissers moet ook het reservoir met ruitensproeiervloeistof altijd goed gevuld zijn. Op die manier wordt achterstallige ellende voorkomen en zo kan men ook de voorruit en achterruit van binnenuit schoonmaken als het niet regent. Een flinke scheut spiritus door de vloeistof draagt bij aan een goed onderhoud van de bladen, althans van het deel dat in contact komt met de ruit. Ruitenwissers schoonmaken is te allen tijde noodzakelijk op het stalen frame en de bovenkant van de wisrubbers in het geval van 'flatblades'. Het doel dat hiermee gediend is, is echter meer van esthetische aard. Want wie wil er nu met een vuile auto rondrijden?

Alle artikelen

Piepende ruitenwissers

Advies · Auto onderhoud

Cabriodak reinigen

Advies · Auto onderhoud

Motorblok reinigen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer