Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Piepende ruitenwissers

Iedere autobestuurder stort zich er wel aan als het voorkomt: de ruitenwissers maken lawaai. Het belangrijkste is om te achterhalen wat de piep veroorzaakt.

Het belangrijkste is om te achterhalen wat de piep veroorzaakt. Is het slijtage van de rubbers, een defect aandrijvingssysteem of veroorzaakt een beschadiging aan de ruit het probleem? Voor er overgeschakeld wordt op het aanpakken van eventuele diepere problemen is het belangrijk om eerst de oppervlakkige controles uit te voeren. Buig de ruitenwissers zo, zodat ze vrij van de ruit zijn. Maak dat vervolgens goed schoon met een warm sopje en neem het af met een droge doek. De tweede stap die kan voorkomen dat ruitenwissers haperen, is door de rubbers goed te reinigen. Dat gebeurt met een beetje alcohol en een zacht doekje of een wattenschijfje. Door deze te drenken in alcohol en vervolgens over de bladen te vegen, wordt het vuil afgenomen. Herhaal deze procedure daarna met een goede glasreiniger. Grote kans dat de ruitenwissers niet meer piepen.

Het is een oud trucje dat nog steeds werkt: de aardappeltruc. Snijd een grote aardappel in tweeën en gebruik een helft om de autoruit en de piepende ruitenwissers in te wrijven. Neem de boel vervolgens met een droge doek af en sta versteld van het resultaat.

Als bovenstaande methodes geen hulp bieden, zit er nog maar één ding op: vervang de piepende ruitenwissers. Zoek van tevoren goed uit welke rubbers er te verkrijgen zijn en het beste passen op de gebruikte wissers. Nieuwe rubbers zijn nog helemaal soepel en vers zodat al het vuil meegenomen wordt tijdens het vegen. Blijf ze vanaf het begin goed onderhouden om de levensduur te verlegen.

Piepen de nieuwe ruitenwissers nog steeds na het vervangen? De ruitenwissers maken herrie door een ander probleem, zoals een verkeerde afstelling of een falend aandrijvingssysteem. Hierdoor kunnen de rubbers hun werk niet goed doen. Welke handeling er ook verricht wordt, controleer als de ruitenwisser piepen eerst wat de oorzaak is. Dat scheelt tijd, ergernis en geld in de toekomst.

Alle artikelen

Cabriodak reinigen

Advies · Auto onderhoud

Motorblok reinigen

Advies · Auto onderhoud

Binnenkant autoruit schoonmaken

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer