Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Piepende ruitenwissers: dit zijn de oorzaken en zo los je het op

Iedere autobestuurder stoort zich er wel aan als het voorkomt: piepende ruitenwissers. Het belangrijkste is om te achterhalen wat de oorzaak is van het piepen van de ruitenwissers, want in sommige gevallen is het irritante bijgeluid kinderlijk eenvoudig te verhelpen.

De oorzaken van piepende ruitenwissers

Van weinig geluiden gaan je nekharen zo overeind staan als van piepende ruitenwissers. Het is daarom fijn als je het probleem zo snel mogelijk kunt verhelpen. Voordat je kunt beginnen met het zoeken naar een oplossing, moet je achterhalen waar het gepiep van de ruitenwissers vandaan komt. Het probleem kan namelijk verschillende oorzaken hebben:

  • Niet goed afgestelde ruitenwissers
  • Versleten ruitenwissers
  • Opeenhoping van stof en vuil bij de ruitenwissers
  • Onjuiste hoek van de ruitenwisserarm
  • Een defecte ruitenwissermotor
  • Een droog of beschadigd ruitoppervlak

Kortom, piepende ruitenwissers kunnen nogal wat oorzaken hebben. Begin daarom bij het zoeken naar de mogelijke oorzaak allereerst bij oppervlakkige controles voordat je eventuele kostbare reparaties gaat uitvoeren.

Tip: Ruitenwissers gaan ook piepen als je ze te snel zet voor de hoeveelheid regen. Dan is de ruit namelijk niet nat genoeg, waardoor het rubber over een droge ruit wordt getrokken en dus gaat piepen of kraken. Zet tijdens een beginnende regenbui je ruitenwissers dus nooit meteen op volle snelheid aan, maar gebruik altijd eerst de intervalstand. Of nog beter: gebruik een – goedwerkende – regensensor als jouw auto deze heeft.

null

Hoe maak ik piepende ruitenwissers schoon?

Ruitenwissers hebben een klapmechanisme dat ervoor zorgt dat je ze van de ruit af kunt klappen en de wisserbladen vrij zijn van de ruit. Inspecteer de wisserbladen vervolgens goed. De meest voorkomende oorzaak van piepende ruitenwissers is namelijk de opeenhoping van stof, vuil of vet op zowel de ruitenwissers als de voorruit zelf. Hierdoor ontstaat wrijving tussen de wisserbladen en het glas en die wrijving veroorzaakt een piepend geluid. Maak de ruitenwissers daarom goed schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Allesreiniger of afwasmiddel volstaat. Als je in de toekomst piepende ruitenwissers wil voorkomen, is het raadzaam om ze regelmatiger schoon te maken.

Lost dit het probleem niet op? Ga dan grondiger te werk. Neem een beetje alcohol en een zacht doekje of wattenstaafje. Doordrenk deze met de alcohol en veeg het vervolgens over de ruitenwisserbladen. Op deze manier verdwijnt ook zeer hardnekkig vuil. Herhaal deze procedure daarna met een glasreiniger en de kans is groot dat je ruitenwissers niet meer piepen.

Tot slot kun je je toevlucht zoeken tot een oud, maar effectief trucje: de aardappeltruc. Snijd een grote aardappel in tweeën en gebruik een helft om de autoruit en de piepende ruitenwissers in te wrijven. Neem de boel vervolgens met een droge doek af en de ruitenwissers zullen niet meer piepen.

Scheibenwischer Wischerarm wiper windscreen wiper

Wanneer moet ik piepende ruitenwissers vervangen?

Als bovenstaande methodes geen hulp bieden, dan zijn je ruitenwissers hoogstwaarschijnlijk versleten. Ze zijn immers niet ontworpen om eeuwig mee te gaan. Na verloop van tijd slijt het rubber van het ruitenwisserblad af en droogt het uit, wat het piepen van de ruitenwissers kan veroorzaken. Versleten ruitenwissers zijn goed zichtbaar als je de ruitenwisser van de voorruit af klapt. Het rubber is dun, begint misschien op sommige plaatsen los te laten en vaak zitten er scheurtjes in het rubber.

Als één van die dingen het geval is, dan is het tijd om je ruitenwisserbladen te vervangen. Niet alleen om het gepiep te verhelpen, maar vooral om ervoor te zorgen dat je ruitenwissers optimaal werken en je bij slecht weer goed kunt blijven zien. Zoek van tevoren goed uit welke wisserbladen te verkrijgen zijn en het beste passen op jouw bestaande ruitenwissers. De nieuwe ruitenwisserbladen zijn nog helemaal soepel en vers zodat al het vuil meegenomen wordt tijdens het vegen. Blijf ze vanaf het begin goed onderhouden om de levensduur te verlengen.

Je kunt er ook voor kiezen om zogeheten flatblade-ruitenwissers aan te schaffen. Dat zijn ruitenwissers zonder stalen of aluminium deel van het wisserblad, die op iedere autoruit toepasbaar zijn. Ze buigen zich vanzelf naar de vorm van de voorruit.

Het vervangen van de piepende ruitenwissers helpt niet, wat nu?

Piepen de nieuwe ruitenwissers nog steeds na het vervangen van de ruitenwisserbladen? Dan heeft het probleem helaas een diepere oorzaak. Controleer allereerst of de ruitenwissers goed aansluiten op de voorruit. In sommige gevallen sluiten de ruitenwissers namelijk niet goed aan op de voorruit, waardoor de rubbers hun werk niet naar behoren kunnen doen. Dit probleem kun je soms oplossen door de ruitenwisserarmen iets om te buigen. Wees hier alleen wel voorzichtig mee, want je kunt het probleem hiermee ook erger maken.

Lukt het ombuigen niet? Dan heb je vermoedelijk nieuwe ruitenwisserarmen nodig. Of je kunt de flatblade-ruitenwissers proberen, die vormen zich namelijk vanzelf naar de vorm van de voorruit en zijn daardoor minder gevoelig voor de afstelling van de ruitenwisserarm of het ruitenwisserblad.

Het kan ook zijn dat je ruitenwissers piepen door een oorzaak die niets te maken heeft met de ruitenwisserarmen of de ruitenwisserbladen. Een versleten ruitenwissermotor kan bij activatie van de ruitenwissers namelijk ook een piepend geluid maken. Houd je oren bij de basis van de ruitenwissers en laat iemand anders de ruitenwissers aanzetten. Komt daar een duidelijk hoorbaar gepiep vandaan, dan is de ruitenwissermotor aan vervanging toe.

Wanneer moet ik de voorruit vervangen?

Als de voorruit erg veel steenslag heeft of barsten bevat, kan dat ook de oorzaak zijn van een piepend geluid van de ruitenwisserbladen. Bovendien kun je in dat geval de ruitenwisserbladen wel vervangen, maar zijn ze daarna weer sneller kapot door de versleten voorruit. Vervang daarom je voorruit als deze er erg slecht aan toe is. Als je een WA+ beperkt casco-autoverzekering hebt dekt deze, afhankelijk van de voorwaarden in je polis, het vervangen van een versleten voorruit. Check daarvoor de voorwaarden bij jouw verzekeraar.

Tot slot

Piepende ruitenwissers zijn meer dan alleen een vervelend geluid - ze kunnen ook een teken zijn van een potentieel probleem dat aandacht vereist. Gelukkig zijn er verscheidene oplossingen beschikbaar om de diverse mogelijke oorzaken van piepende ruitenwissers aan te pakken. Door het volgen van de bovengenoemde stappen zorg je voor een geruisloze, effectieve ruitenwisserwerking en een helder zicht op de weg, ongeacht het weer.

Welke handeling je ook verricht om het probleem van de piepende ruitenwissers aan te pakken, controleer als de ruitenwissers piepen eerst de oppervlakkige en makkelijk te checken oorzaken. Dat scheelt tijd, ergernis en geld in de toekomst. Zorg er verder voor dat je je ruitenwissers goed onderhoudt, bijvoorbeeld door ze regelmatig even af te nemen met een doekje. Dan gaan ze namelijk een stuk langer mee.

Alle artikelen

Motor

Goedkope of dure motorolie kopen?

Advies · Auto onderhoud
Bumperreparatie

Bumper reparatie

Advies · Auto onderhoud
Steenslag

Steenslag verwijderen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer