Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Lease auto verzekering

Weet jij wie de schade aan de leaseauto vergoedt? Net als gewone auto’s moeten ook leaseauto’s verplicht verzekerd worden tegen schade en diefstal. Vaak gebeurt dat met een lease auto verzekering. Wil je weten hoe dat precies werkt, lees dan verder.

Wie regelt de lease auto verzekering?

Als je gaat leasen, dan ga je meestal in een nieuwe auto rijden. Wettelijk gezien moeten alle auto’s in Nederland verzekerd worden, dus ook leaseauto’s. Je kunt immers schade veroorzaken met je leaseauto, of zelf een deuk in je auto rijden. Het is dan wel handig als je daarvoor verzekerd bent. Soms ben jij als leasenemer degene die de verzekering moet afsluiten, maar soms ook niet. Wie dit moet regelen, is namelijk afhankelijk van de gekozen leasevorm.

Hoe is je lease auto verzekerd?

Bij leaseauto’s gaat het meestal om nieuwe auto’s. Daarom is bij leasing naast de wettelijk verplichte WA-verzekering standaard ook een allrisk dekking of cascodekking nodig. Een inzittendenverzekering is niet altijd standaard. Ga dus altijd na of deze ook wordt afgesloten en wat de dekking is. Dit kan een uitgebreide dekking zijn met een uitkering bij overlijden en invaliditeit en een uitkering voor overige privéschade als gevolg van een ongeval.

Lease auto verzekering bij operational lease

Als je kiest voor operational lease, dan zal de leasemaatschappij zorgen voor de juiste verzekeringen. Je kunt ook met de leasemaatschappij overleggen of je zelf voor de verzekering mag zorgen. Je moet hierbij goed opletten dat je een verzekering afsluit voor de boekwaarde van de auto, in plaats van de dagwaarde. Zo voorkom je dat de leasemaatschappij een eventueel negatief verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke dagwaarde aan jou doorbelast. Het is vaak ook gebruikelijk dat alle partijen een WM1192- verklaring ondertekenen. In deze verklaring wordt vastgelegd dat eventuele uitkeringen als gevolg van schade rechtstreeks aan de leasemaatschappij worden overgemaakt.

Lease auto verzekering bij financial lease

Bij financial lease komt het vaak voor dat de leasenemer degene is die zorgt voor de verzekering. Met financial lease word je immers meteen economisch eigenaar van de auto en aan het einde van het contract krijg je ook het juridische eigendom. Omdat je bij deze leasevorm zelf de verzekering regelt, heb je alle vrijheid om een verzekeraar te kiezen. Bij operational lease wordt de verzekering door de leasemaatschappij geregeld. Daardoor ben je wel gebonden aan de gekozen verzekeraar en de bijbehorende voorwaarden en premie. Bij financial lease is dat dus niet zo.

Hoe zit het met schadevrije jaren?

Als je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan, bouw je schadevrije jaren op. Nu is dat met een leaseauto meestal niet het geval, omdat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij. Ben je dan je schadevrije jaren kwijt op het moment dat je gaat leasen? Nee, het is wel mogelijk om je schadevrije jaren mee te nemen. Je hebt hier wel een leaseverklaring voor nodig, die je kunt opvragen bij de leasemaatschappij.

Deze verklaring moet opgestuurd worden naar de autoverzekeraar. Het is belangrijk om hierbij het volgende te controleren:

  • controleer of er schades zijn geweest
  • kijk of jouw naam als bestuurder op het formulier staat
  • controleer of de leaseperiode klopt

Met name de schades kunnen van grote invloed zijn op je schadevrije jaren. Veel mensen hebben de neiging om bij een leaseauto meer schades te claimen dan ze particulier zouden doen en bij operational lease doet de leasemaatschappij dit. Door het leasen kan zo het aantal schadevrije jaren flink afnemen.

Eigen risico en schadevergoeding

Elke leasemaatschappij handelt het eigen risico van een leaseautoverzekering weer anders af. Zorg dat je goed weet op welke manier de verzekeraar een eventuele schade vergoedt en of je een eigen risico moet betalen. Zorg dat je weet aan wie er een bedrag wordt uitgekeerd: aan jou of aan de leasemaatschappij? Vraag ook altijd na hoe hoog het eigen risico is. Dat kan namelijk al snel 200 of 300 euro zijn. Het is ook goed om te weten of jij dit bedrag moet betalen, of dat de leasemaatschappij het voor zijn rekening neemt. Dit kan per situatie ook verschillen. Probeer zoveel mogelijk zaken rondom de verzekering in het leasecontract te laten zetten.

FAQ

Als je een private lease contract hebt of een financial leasecontract, dan zul je zelf een autoverzekering af moeten sluiten. De meest eenvoudige manier is een verzekering afsluiten bij de leasemaatschappij. Dit is de makkelijkste manier die ook de minste discussie oplevert als je schade hebt. Je kunt ook elders een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper is of omdat de voorwaarden beter zijn.

In de meeste gevallen kun je zelf de verzekering voor je leaseauto regelen. Het voordeel is dat je je schadevrije jaren behoudt en dat je een verzekering kunt kiezen met concurrerende premies en voorwaarden.

Alle artikelen

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Advies · Lease

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease
Ontdek meer