Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Caravan klein

Als een caravan klein is, dan heb je niet zoveel ruimte. Dit kun je als nadeel zien maar ook als voordeel. Zo is de compacte caravan licht, waardoor je minder brandstof verbruikt. Dankzij het lichte gewicht van dit type caravan heb je geen speciale auto nodig om de caravan te trekken.

De compacte caravan: klein maar fijn

Een caravan die klein van formaat is, noemen we ook wel een compacte caravan of een mini caravan. Het zijn caravans die een gemiddelde lengte hebben van ongeveer 4 meter en daardoor zijn het kleine caravans voor 2 personen. Het zijn door de geringe afmetingen meestal ook lichte caravans, met gewichten die liggen tussen de 500 en 700 kilo.

Kleine caravans zijn vooral ideaal voor de avontuurlijke kampeerders, beginnende kampeerders en stellen die wat meer luxe willen dan een tent. Ze nemen weinig plaats in en je hangt ze gemakkelijk achter je auto. Een mini caravan is eigenlijk een beetje een bed op wielen. Je hebt meer comfort dan in een tent, maar de ruimte binnenin blijft natuurlijk wel beperkt.

Door die beperkte ruimte verzinnen fabrikanten van caravans creatieve oplossingen om de caravans functioneel te maken ondanks de geringe afmetingen. Zo zit er vaak een bed in en zelfs een klein keukentje waar je wat eten kunt klaarmaken. De opbergruimte is vaak wel wat beperkt. Daarnaast zijn deze caravans soms heel luxe uitgerust met vloerverwarming, een koelkast en voorzien van isolatie.

Als je geen fan bent van het rijden met een caravan, dan kun je een compleet andere ervaring opdoen met een compacte caravan. Want eigenlijk stelt het niet zoveel voor om met een caravan aan de trekhaak te rijden. Zodra je op de camping aankomt, manoeuvreer je heel gemakkelijk naar je staanplaats toe, dankzij de praktische handgrepen aan de voor- en achterkant van de caravan.

De voordelen van een compacte caravan

Ondanks de beperkte ruimte die een kleine caravan biedt, zijn er ook aardig wat voordelen te noemen naast de gunstige prijs, zoals:

  • een kleine caravan past achter een kleine auto
  • een compacte caravan is hip
  • het is comfortabeler dan een tent
  • je hebt eigen sanitair

Een kleine caravan is meestal een lichte caravan. Het is dus niet noodzakelijk om een grote zware dieselauto te hebben als je op vakantie wilt gaan. Dat scheelt je op jaarbasis waarschijnlijk een heleboel geld aan wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten. Want als je toch met z’n tweetjes op vakantie gaat, dan heb je eigenlijk helemaal geen grote auto nodig.

Daarnaast is een compacte caravan al jaren hartstikke hip. Ze zijn verkrijgbaar in bijzondere vormen, bijvoorbeeld met afgeronde zijden, of met een combinatie van ronde en rechte lijnen. Deze modellen hebben soms ook leuke en verrassende kleurencombinaties, waardoor je ze kunt matchen met je auto.

Als je altijd gewend was om met de tent op vakantie te gaan, dan is een compacte caravan een logische volgende stap. Je hebt nog steeds heel erg het buitengevoel, maar slapen op de grond is er niet meer bij. In plaats daarvan lig je op een comfortabel bed in de caravan. Zonder een lekkend tentdak. Bovendien heb je je eigen toilet mee, zodat je niet meer ‘s nachts met de zaklamp en de wc-rol over de camping heen hoeft.

Wat is de kleinste caravan die er te koop is?

De Going Go-Pod is de kleinste, lichtste compacte caravan op de markt. Ze zijn uit één stuk gebouwd en wegen ongeveer 750 kilo, zodat zelfs kleine auto’s ze kunnen trekken. En dat gewoon met je B-rijbewijs. Ze zijn ideaal voor iedereen die nog nooit met een caravan heeft gereden en op zoek is naar een iets luxere manier van kamperen, zonder daar een andere auto voor te hoeven kopen.

De Go-Pod is geremd en zo ontworpen dat hij niet slingert tijdens het rijden. Naast deze caravan zijn er ook nog de Kip Shelter, Knaus Sport&Fun en de Dethleffs Coco. Deze vallen ook allemaal in de compacte klasse.

Tip: vergelijk altijd verschillende compacte caravans voordat je er eentje gaat kopen.

En hoe zit dat met de remmen?

Over het algemeen zijn caravans geremd. Dat wil zeggen dat ze hun eigen remmen hebben, meestal is dat een oplooprem. Deze rem is eenvoudig en makkelijk in het onderhoud. De rem gaat werken zodra je met de auto vertraagt. De caravan wil door zijn gewicht een bepaalde snelheid behouden en begint daardoor tegen de auto te drukken. Het schuifstuk, wat zich aan de dissel bij de koppeling bevindt, schuift daardoor in en trekt vervolgens aan de remkabels. Zo worden de remvoeringen tegen de binnenkant van de remtrommel gedrukt, waarna de caravan afremt.

Sommige vouwwagens en mini caravans kunnen ongeremd zijn. Dat betekent dat de remkracht van de auto er ook voor moet zorgen dat de caravan remt. Het is daarom belangrijk dat je auto het juiste trekvermogen heeft voor je caravan, zodat je steeds de controle kunt houden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je remmen in perfecte staat zijn als je op vakantie gaat.

Let op: de oplooprem moet regelmatig nagekeken en onderhouden worden voor een optimale werking.

Al is je caravan nog zo klein, een ongelukje is zo gebeurd

Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je caravan schade opliep. We kennen allemaal wel de grappige filmpjes waarbij een caravan wordt afgekoppeld en vervolgens een helling afrolt. Toch gebeuren deze dingen helaas ook in het echt, met veel schade als gevolg..

De schade die je veroorzaakt met een caravan is vaak gedekt door de autoverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Daar hoef je dus geen extra verzekering voor af te sluiten. Sowieso is een caravanverzekering niet verplicht.

Koop je een dure caravan of wil je schade aan de caravan zelf graag afdekken, dan kun je een caravanverzekering afsluiten. Of dat handig is, hangt vooral af van de caravan. Zo zul je een goedkope tweedehands caravan meestal niet verzekeren. Bij een duurdere caravan kan een caravanverzekering soms wel handig zijn.

Een standaard verzekering dekt vaak schade door brand, diefstal en inbraak. Hieronder vallen ook de voortent en aanbouw. Daarnaast zijn ook de kosten van hulpverlening boven de waarde van de caravan verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen, bewaken en transporteren van de caravan. Meestal zijn de kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van een beschadigde caravan ook gedekt.

Let bij het afsluiten van een verzekering altijd op het eigen risico. Bij schade moet je meestal een eigen risico betalen, wat niet door de verzekering vergoed wordt. Lage premies gaan soms samen met een hoog eigen risico, dus let daar goed op.

Alle artikelen

Caravan Geschwindigkeit

Camper luxe

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
All caravan - chassis substructure

Caravan luxe

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
wohnwagen

Amerikaanse caravan

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
Ontdek meer