Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Expeditie camper

Met je camper dwars door het terrein rijden, een wereldreis maken of op safari in Afrika. Het is allemaal mogelijk met een off road camper of een terreincamper. Deze stoere wagens zijn speciaal uitgerust voor lange reizen door onherbergzame gebieden en hebben alles aan boord wat je nodig hebt.

Wat is een expeditiecamper?

Een expeditiecamper is een camper die speciaal gemaakt is voor intensief gebruik. Hij onderscheidt zich vooral als het terrein ruwer wordt; het is letterlijk een camper om mee op expeditie te gaan, waarmee je door donkere bossen rijdt of ruige woestijnen doorkruist. Dit expeditievoertuig is bedoeld voor de echte avonturiers onder ons die de hele wereld over willen reizen. Een expeditiecamper wordt ook wel een ‘vrachtwagencamper’, terreincamper of een offroad-camper genoemd.

Dit type camper wordt meestal niet standaard door de camperfabrikant geleverd, maar moet door een gespecialiseerd bedrijf worden omgebouwd. Als basis wordt dan bijvoorbeeld een legertruck, Mercedes Sprinter of een Mercedes-Benz Unimog gebruikt. Vervolgens wordt hier een woonruimte aan toegevoegd. Dit soort voertuigen – de Unimog in het bijzonder – zijn standaard al bijzonder geschikt voor ruig terrein dankzij de trekkracht van hun (diesel)motoren, robuuste techniek en stevige constructie.

In de opbouw kan alles geplaatst worden wat je in een gewone camper ook tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan luxe als een koelkast, bedden, een fornuis om te koken, een toilet met een kleine douche en soms zelfs een wasmachine om je kleren onderweg schoon te houden. Want als je middenin de wildernis zit, is de wasserette meestal ver te zoeken.

Verschillen: expeditie camper vs. gewone camper

Een expeditiecamper wordt anders opgebouwd dan een standaard camper. Als je over ruw terrein moet rijden, dan wil je nog steeds een comfortabele camper hebben. Daarom zijn de standaard banden en vering vaak niet geschikt. Gewone straatbanden worden dan ook meestal vervangen door terreinbanden met een grof profiel. Ook de vering wordt aangepast voor het rijden in het terrein. Logisch is ook dat gekozen wordt voor een platform met vierwielaandrijving, vaak in combinatie met een hi/low versnellingsbak. Dat biedt extra veel tractie bij lage snelheden. Ook de bodemvrijheid is meestal groter dan bij een reguliere camper.

Er bestaan toch ook 4x4-campers? Jazeker. Een 4x4 camper is een camper waarbij zowel de voor- als achterwielen door de motor worden aangedreven. Dit komt niet zo heel vaak voor, want 95 procent van de campers op de markt heeft standaard alleen voorwielaandrijving. Een camper met vierwielaandrijving blijft echter beter op koers en dat geeft meer veiligheid. Als je regelmatig een aanhanger achter je camper hangt, dan is het ook handig, omdat de camper dan beter de aanhanger kan trekken. Een 4x4-camper biedt veel mogelijkheden, maar is uiteindelijk minder goed toegerust dan de expeditiecamper op avonturen in zeer ruig terrein.

Caravaning - MAN Expeditionsmobil

Zelfvoorzienend

Een expeditiecamper is natuurlijk geen gewone camper. Deze camper gaat de wildernis in, doorstaat ruig terrein en staat geparkeerd tussen wilde dieren op unieke plekken. Dat vraagt om technische oplossingen om voor langere tijd zelfvoorzienend te zijn. Waar moet je dan aan denken? Wat dacht je van zonnepanelen, die ervoor zorgen dat je onderweg altijd stroom hebt. Of een extra brandstoftank, zodat je onderweg niet snel zonder diesel of benzine komt te zitten. Zwaardere accu’s en een enorme watertank, allemaal zaken die je in een expeditievoertuig tegenkomt en minder snel in een gewone camper zult aantreffen.

Aandachtspunten bij aanschaf

Door de specialistische uitrusting en robuuste techniek is een terreincamper vaak prijziger dan een reguliere camper. Dat begint al bij de aanschafprijs, die gemiddeld tussen de 100.000 en 800.000 euro ligt. Natuurlijk hangt die prijs sterk af van je wensen. Een maatwerk-camper kost al snel tussen de 300.000 en 800.000 euro. Aan boord vind je dan bijvoorbeeld zonnepanelen, een wasmachine en modern meubilair. Kies je voor een soberder uitrusting dan betaal je uiteraard ook wat minder. Hoe dan ook: het gaat om flinke bedragen.

Bepalend voor de keuzes die je maakt in de zoektocht naar jouw ideale terreincamper is de reis die je ermee wilt maken. Ga je een jaar lang rondtrekken door sterk wisselend terrein? Kies dan voor een terreincamper die daar goed tegen bestand is. Maak een wensenlijstje met daarin onder meer de volgende thema’s:

Tip: Als je een camper laat bouwen, maak dan vooraf een wensenlijstje en neem dat mee naar het bedrijf dat straks voor jou aan de slag gaat met jouw expeditiecamper.

  • Inhoud van de brandstoftank
  • Motorvermogen
  • Functionele of luxe uitrusting
  • Inhoud van de watertanks
  • Vermogen van de zonnepanelen

Ideale eigenschappen

Overweeg bij het maken van je keuze voor de ideale expeditiecamper welke aspecten en eigenschappen voor jou van belang zijn. Met onbeperkt budget kun je alles regelen. Maar wie slim kiest, komt voor minder geld met een minstens zo geschikt voertuig aan de start.

Ga je voor luxe of voor praktische inzetbaarheid? Dat ligt aan je wensen. Kortom: de uitrusting van expeditiecampers kan variëren, afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren van de eigenaar of gebruikers. Er is geen one-size-fits-all benadering, en verschillende mensen kiezen voor verschillende niveaus van luxe of spartaanse bruikbaarheid. Hier zijn enkele overwegingen:

Luxe en comfort

Sommige eigenaren van een expeditiecamper geven de voorkeur aan een luxueuze benadering, waarbij comfort en gemak voorop staan. Deze campers kunnen voorzien zijn van hoogwaardige meubels, moderne apparatuur, een ruime keuken, een complete badkamer, airconditioning en verwarming, entertainmentopties en andere luxe functies. Deze campers zijn bedoeld voor mensen die comfortabel willen reizen en avonturieren zonder veel ontberingen.

Spartaans avontuur

Aan de andere kant geven sommige avonturiers de voorkeur aan een meer minimalistische en functionele benadering. Deze campers zijn vaak eenvoudiger van opzet, met de nadruk op robuustheid, duurzaamheid en offroad-capaciteiten. Ze kunnen toe met minder voorzieningen: een eenvoudiger keuken, rudimentaire sanitaire voorzieningen en weinig luxe extra's. Dit soort campers is bedoeld voor mensen die zich richten op avontuurlijke reizen in afgelegen gebieden en bereid zijn om met minder comfort te leven.

Specifieke behoeften

Sommige eigenaren kiezen voor een camper die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Dit kan betekenen dat ze bepaalde luxevoorzieningen toevoegen aan een anderszins eenvoudige camper of vice versa, afhankelijk van wat ze nodig hebben voor hun avonturen.

Er zijn wel enkele standaardvereisten voor een expeditiecamper. We zetten er een paar op een rijtje:

  1. Expeditiecampers moeten, afhankelijk van de reis die je gaat maken, over goede offroad-capaciteitenbeschikken. Je wilt in staat zijn om van de gebaande paden af te wijken en in allerlei omstandigheden je weg te vervolgen. Daarom hebben expeditiecampers vaak vierwielaandrijving, een versnellingsbak met hoge én lage gearing, terreinbanden, een verhoogde rijhoogte, een stevige ophanging en versterkingen aan het chassis.
  2. Omdat expeditiecampers vaak ver van de bewoonde wereld worden gebruikt, moeten ze zelfvoorzienendkunnen zijn. Met een autonome energievoorziening, zoals zonnepanelen en een krachtige accu, evenals een watervoorziening en afvalwatertanks, kun je de bewoonde wereld met een gerust hart verlaten.
  3. Comfortabele slaapruimte is essentieel. Dit kan variëren van een eenvoudige slaapbank tot een aparte slaapkamer met een vast bed.
  4. Keukenfaciliteiten: een goed uitgeruste keuken met een fornuis, gootsteen, koelkast en opbergruimte voor voedsel en kookgerei is belangrijk.
  5. Sommige expeditiecampers hebben sanitaire voorzieningen aan boord, zoals toiletten en douches. Hiervoor zijn wel extra (zware) watertanks vereist, iets om rekening mee te houden. Andere campers maken gebruik van draagbare voorzieningen of buitenfaciliteiten.
  6. Voldoende opbergruimte voor kleding, uitrusting en benodigdheden is cruciaal, vooral voor langere reizen. Denk ook aan plek voor de nodige veiligheidsvoorzieningen, zoals brandblussers, rookmelders, sloten en alarmsystemen.
  7. Zit- en eetruimte: na een lange dag reizen over het onverharde terrein is het prettig om te beschikken over comfortabele zitplaatsen en een eethoek waar je terecht kunt voor je maaltijden en wat ontspanning.
  8. Afhankelijk van de reis die je gaat maken is goede klimaatbeheersing een prettige luxe. ’s Winters wil je een goed verwarmingssysteem voor de koude omstandigheden, ’s zomers kan airconditioning van pas komen om de warmte te verdrijven.
  9. Afhankelijk van de reisbestemming kunnen communicatiemiddelen en digitale verbindingen (zoals WiFi, satelliettelefoons of radiosystemen) belangrijk zijn.
  10. Aanvullende uitrusting: het is jouw expeditiecamper, dus je kunt het in theorie zo gek maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan dragers of een trekhaak met aanhanger voor (motor)fietsen, kajaks of boot. Zo kun je alle extra aanvullende uitrusting meenemen die je nodig hebt als echte avonturier.

Alle artikelen

wohnwagen

Amerikaanse caravan

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
Caravan Geschwindigkeit

Luxe camper

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
Caravan - Kleiner Wohnwagen

Caravan klein

Advies · Modellen en gebruiksdoelen
Ontdek meer