Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Verkeersborden oefenen: tips en uitleg

Verkeersborden geven essentiële informatie en richtlijnen die helpen bij het veilig deelnemen aan het verkeer. Dit artikel biedt tips voor het oefenen van verkeersborden en geeft uitleg over de verschillende soorten verkeersborden die je onderweg kunt tegenkomen.

Uitleg van de verschillende soorten verkeersborden

In het Nederlandse verkeer worden maar liefst zo’n 300 verschillende verkeersborden gebruikt. Sommige kom je iedere dag tegen, terwijl andere voor heel specifieke situaties zijn bedoeld. Als automobilist hoor je van al die verkeersborden de betekenis te kennen. Gelukkig zijn ze onderverdeeld in verschillende categorieën en kan je aan de vorm en kleuren al herkennen wat er in de basis mee wordt bedoeld. Hieronder zetten we de verschillende categorieën verkeersborden in Nederland op een rij.

Waarschuwingsborden

Waarschuwingsborden hebben in principe een driehoekige vorm met de punt naar boven en een rode rand. Dit soort verkeersborden waarschuwen voor mogelijke gevaren op de weg. Voorbeelden zijn borden die wijzen op een scherpe bocht, een oversteekplaats voor voetgangers of een grote kans op dieren op de weg.

All current traffic signs since 2013

Voorrangsborden

Deze verkeersborden regelen de voorrang op kruispunten en andere verkeerssituaties. Het uiterlijk kan verschillen. Het standaard voorrangsbord is driehoekig met de punt naar beneden en een rode rand. Het bord dat aangeeft dat jij op een voorrangsweg rijdt is dan weer ruitvormig met een witte rand en een geel midden. Ook bij een stopbord, een rode zeshoek met het woord ‘stop’, moet je voorrang verlenen.

Verbodsborden

Verbodsborden geven aan welke acties niet zijn toegestaan. Deze verkeersborden zijn rond met een rode rand en een symbool dat de verboden actie weergeeft, zoals een verbod op inhalen of het niet toestaan van bepaalde voertuigen op een weg. Ook het bord dat de snelheidslimiet aangeeft is een verbodsbord: het geeft namelijk aan dat het verboden is om sneller te rijden dan de getoonde snelheid.

Gebodsborden

Gebodsborden geven verplichtingen aan en zijn rond met een blauwe achtergrond. Voorbeelden zijn borden die verplichting geven tot het volgen van een bepaalde rijrichting of het gebruik van een bepaald weggedeelte.

Informatieborden

Informatieborden geven nuttige informatie aan weggebruikers en zijn in principe rechthoekig en blauw. Informatie borden worden ook wel eens kijk-hier-is-borden genoemd. Ze geven bijvoorbeeld aan: kijk, hier is een parkeerplaats, of een woonerf. Ook plaats- en straatnaamborden vallen in de categorie informatieborden, net als de borden langs de weg die aangeven hoe ver het is naar een bepaalde stad, of welke rijstrook je moet nemen om naar de plaats van je bestemming te gaan. Een subcategorie zijn bewegwijzeringsborden: die zijn vaak op een paal bij kruispunten geplaatst en ook blauw en rechthoekig, maar met een punt aan de kant waar je heen moet.

Overige verkeersborden

Er zijn ook nog enkele verkeersborden die niet binnen bovenstaande categorieën vallen. Denk maar aan de gele verkeersborden bij wegwerkzaamheden, omleidingen en andere tijdelijke situaties. Ook worden verkeersborden uit bovenstaande categorieën nog wel eens aangevuld met een wit vierkant onderbord met aanvullende informatie. Het onderbord geeft bijvoorbeeld aan dat een snelheidslimiet of parkeerverbod alleen op bepaalde tijdstippen of dagen geldt. Bij waarschuwingsborden kan het onderbord vermelden waarvoor de waarschuwing geldt.

Afwijkende verkeersborden in het buitenland

In de basis maken alle Europese landen gebruik van hetzelfde systeem voor verkeersborden. Toch kan het zijn dat je in het buitenland een verkeersbord tegenkomt dat we in Nederland niet kennen. Bijvoorbeeld omdat het verkeersbord is ontworpen voor verkeerssituaties die in Nederland niet voorkomen. Buiten Europa kunnen verkeersborden er sowieso heel anders uitzien dan je gewend bent, ook al duiden ze wel bekende verkeerssituaties aan. Ga je naar het buitenland, verdiep je dan in de lokale verkeersregels om eventuele misverstanden, lastige situaties of zelfs boetes te voorkomen.

Winterreifenwechsel

Tips voor het oefenen van verkeersborden

Hoewel de Nederlandse verkeersborden zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zijn er nogal wat variaties om uit het hoofd te leren. Wanneer je je rijbewijs gaat halen, vind je alle informatie in theorieboeken en eventueel ook theorielessen van de rijschool. Ook als je je rijbewijs al hebt kan het handig zijn om je kennis van verkeersborden weer eens op te frissen. Er komen namelijk nog wel eens nieuwe bij. Daarom geven we hieronder een aantal tips voor het oefenen van verkeersborden.

Online hulpmiddelen

Er zijn talloze online platforms en apps beschikbaar waarmee je de kennis van verkeersborden kunt oefenen. Deze hulpmiddelen bieden vaak interactieve oefeningen, quizzen en tests die je kennis van verkeersborden testen en verbeteren. Gebruik bij voorkeur het oefenmateriaal van een betrouwbare partij zoals de ANWB, Veilig Verkeer Nederland of een erkende rijschool. Als je de theorie van verkeersborden liever oefent met boeken dan kan dat natuurlijk ook, maar let er wel op dat het boek niet te oud is. Verkeersregels kunnen namelijk nog wel eens veranderen.

Leer de context

Een hulpmiddel is om niet alleen de betekenis van het bord uit het hoofd te leren, maar ook in welke context je het tegen kunt komen. Veel oefenmateriaal biedt daarom afbeeldingen of beschrijft of toont scenario’s waarin verkeersborden worden toegepast. Zo is het gemakkelijker om de betekenis en toepassing van een verkeersbord te begrijpen.

Herhaling, herhaling, herhaling

In één keer alle kennis over verkeersborden uit het hoofd proberen te leren werkt vaak niet. Regelmatig oefenen is essentieel om de verkeersborden en hun betekenissen goed te onthouden. Maak er een gewoonte van om dagelijks een paar minuten te besteden aan het doornemen van verkeersborden.

Gebruik flashcards

Flashcards zijn een effectieve manier om verkeersborden te leren. Je kunt zelf fysieke flashcards maken of gebruik maken van digitale flashcard-apps. Op de ene kant van de kaart schrijf je het verkeersbord en op de andere kant de betekenis ervan.

Oefen met vrienden of familie

Samen oefenen met vrienden of familie kan het leren van de verkeersborden leuker maken, waardoor je de informatie mogelijk sneller en beter onthoudt. Voor veel mensen werkt spelenderwijs leren beter dan alleen theorie stampen. In ieder geval zorgt de leukere manier van leren dat je er minder tegenop kijkt en dus vaker leert.

Observeer verkeersborden tijdens het rijden

Wanneer je ergens heen gaat, lopend, op de fiets of als passagier in een auto, kom je al snel verkeersborden tegen. Een mooie gelegenheid om ze nog eens te oefenen. Je ziet de verkeersborden bovendien direct in de context waarin ze worden toegepast. Weet jij onderweg van alle verkeersborden de betekenis?

Veelgestelde vragen

In Nederland zijn er ongeveer 300 verschillende verkeersborden. Deze zijn onderverdeeld in categorieën zoals waarschuwingsborden, voorrangsborden, verbodsborden, gebodsborden, informatieborden, bewegwijzeringsborden en overige verkeersborden. Elk bord heeft een specifieke betekenis en toepassing om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Regelmatig oefenen en het gebruik van verschillende leermiddelen, zoals online tests, flashcards en observatie tijdens het rijden, helpen bij het onthouden van verkeersborden. Het leren in context, zoals het begrijpen van de situatie waarin een bord wordt gebruikt, kan ook zeer nuttig zijn.

Hoewel veel verkeersborden wereldwijd vergelijkbaar zijn dankzij internationale afspraken, zijn er verschillen in ontwerp en betekenis tussen landen. Bijvoorbeeld omdat verkeersborden zijn afgestemd op lokale situaties. Het is belangrijk om de verkeersborden van het land waarin je rijdt goed te begrijpen, dus verdiep je hier voorafgaand aan de reis in.

Alle artikelen

Cars in parking lot

Auto parkeren: alles wat je moet weten

Advies · Wetgeving
Couple driving road trip

Alles wat je moet weten over belastingvrije auto's

Advies · Wetgeving
Calculator Tax

Alles wat je moet weten over fiscale waarde auto

Advies · Wetgeving
Ontdek meer