Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Rijtesten: Audi A6 Avant – Gereden: Audi A6 Avant

Tweeënzestigduizend-tweehonderd-en-tweeëntachtig euro! Enkel wanneer je het rustig uitspreekt valt het te bevatten. Het is namelijk niet de vanafprijs van deze Dakota-grijze Audi A6 3.0 TDI quattro, maar de meerprijs aan opties. In totaal kost hij een dikke 130.000 euro.

Twee keer zoveel als de basisprijs van deze auto dus. Hoe realistisch is het dat een Audi A6 Avant aangekleed als deze straks in grote getale de showroom zal verlaten? Klein. Maar Audi laat er graag mee zien dat zij hun 'Voorsprong door Techniek' nog altijd hooghouden. De gereden Avant is absoluut het A6-vlaggenschip van de Nederlandse importeur en toont aan hoe Audi qua techniek, veiligheid en vooral luxe op ongekend hoog niveau opereert. Hij overstijgt zijn eigen klasse. Herinner je de Avantissimo uit 2001 nog? Die conceptcar gaf aan hoe een stationwagon op basis van de A8 eruit zou kunnen zien. Van productieplannen kwam het nooit, maar wie kennis heeft gemaakt met deze A6 Avant zal begrijpen dat het concept alsnog realiteit is geworden.

Twee werelden Dat de nieuwe Audi A6 veelgeprezen is, ook door ons, kunnen we bij de Avant met een gerust hart opnieuw bevestigen. De A6 is net als zijn concurrenten smetteloos. Ongekend goed gewoon. Wie wat aan te merken wil hebben moet naar de miniemste details gaan kijken, en dan nog zal het een speurtocht worden. Beter of minder dan een E-klasse of 5-serie? Daar gaat het niet om. De Duitsers hebben hun producten inmiddels naar zo een hoog niveau weten te evolueren dat vooral de merkbeleving en de gadgets bepalend zijn geworden. En smaak, dat is minstens zo doorslaggevend als je tussen deze drie kiest. Audi bedient daarbij veelal de breedste doelgroep door een prima combinatie van comfort en dynamiek te bieden. De BMW is de sportiefste, de Mercedes de comfortabelste met Audi daar dus tussenin. Ze bieden het beste van die twee werelden. Een eigenschap dat het merk uit Ingolstadt het afgelopen decennia nu juist zo ongekend populair heeft gemaakt.

Groot, maar licht Hoe de A6 precies rijdt, voelt en doet behoeft eigenlijk geen uitleg meer. Het is bij deze auto juist zo interessant om eens te kijken wat die 62 mille aan opties allemaal omvat. Om puur op te dreunen wat er allemaal aanwezig is wordt echter een droog en saai verhaal. Een soort rekensom. We nemen je daarom liever mee op pad. Op pad met de 3.0 TDI quattro zoals die ons tot de beschikking stond. Met als kloppend hart een beul van een krachtbron die via quattro-aandrijving alle vier de wielen aandrijft. Het zal niet verbazen dat deze auto als op rails rijdt. Het veelvuldig gebruik van aluminium voor de carrosserie en wielophanging heeft zijn vruchten afgeworpen; met 1.865 kg ligt het leeggewicht relatief laag. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de A6 alsnog behoorlijk groot aanvoelt. Wat 'ie ook is. Met een lengte van 4.926 mm en een breedte van 1.874 mm is het een lel van een auto. Van binnen merk je dat meteen op. In positieve zin uiteraard. Met een druk op de knop - of als je de handen vol hebt met je been zwaaiend onder de achterbumper - opent zich de achterklep, schuift geheel automatisch het afdekscherm weg en krijgen we een blik op de 565 liter grote bagageruimte. Een simpele druk op de volgende knop laat de achterbank neerklappen waardoor 1.680 liter bagageruimte ontstaat. Sluiten gaat uiteraard ook elektrisch. De kosten? € 2.139,- extra.

Golvend of kloppend? Dat dergelijke buitenmaten ook de inzittenden in ruimte laten baden spreekt voor zich. Gewoonweg verwend wordt je voorin. De meervoudig elektrisch verstelbare comfortstoelen bekleed met fluweelbeige leder 'Valcona' zijn niet alleen verwarm- en ventileerbaar, maar ook voorzien van vijf verschillende massagestanden. Van golvend, tot kloppend en van stretch tot een ware schoudermassage. Puur genieten. En dat mag ook wel. De comfortstoelen, het lederpakket en de massagefunctie kosten bij elkaar opgeteld een lieve € 8.028,-. Ondertussen doet de 245 pk sterke zescilinder TDI-motor zijn werk in alle stilte. Enkel wanneer alle 500 Newtonmeters de sporen worden gegeven laat de motor zich enigszins horen. De zeventraps S-tronic schakelt daarbij onmerkbaar van verzet naar verzet en indien je dat wenst is de sprint naar 100 km/h in 6,3 seconden te voltooien. Snel, heel snel eigenlijk, maar het voelt nimmer zo aan. Alles verloopt in een vloeiende beweging waarbij emotie amper wordt toegelaten.

MMI Als inzittenden is het ondertussen genieten van alle entertainment aan boord. Audi's MMI-systeem is voorzien van navigatie en het nodige audiovisuele vermaak waarbij de bediening intuïtief is als altijd. Het invoeren van een navigatiebestemming is kinderlijk eenvoudig via MMI touch, waarbij de letters op een klein schermpje naast de pook geschreven kunnen worden. De instellingen van de (sfeer)verlichting, het onderstel en de talloze veiligheidssystemen kunnen eveneens via de centrale draai-/drukknop worden gerealiseerd. Een WiFi-verbinding in werking stellen? Of via Bluetooth je muziek vanaf je telefoon naar het audiosysteem streamen? Het kan allemaal. En om de geluidskwaliteit daarvan op topniveau te brengen riep Audi de hulp in van Bang & Olufsen. Tegen een meerprijs van maar liefst € 9.582,- wordt de A6 voorzien van dit Deense high-end audiosysteem met uit het dashboard komende tweaters. Het oogt werkelijk schitterend, maar de geluidskwaliteit ervan is naar onze mening minder dan we weleens van B&O hebben gehoord. De gigantische optieprijs stellen we dan ook ter discussie. Voor € 1.518,- monteert het Amerikaanse Bose een systeem dat ongetwijfeld ook heel lekker klinkt.

Veiligheid Verantwoordelijk voor de volgende ruim 13 mille aan accessoires zijn de talloze veiligheid- en assistentiesystemen. Het assistentiepakket (€ 3.160,-) houdt afstand tot je voorligger middels adaptieve cruise control dat de auto ook in de file geheel tot stilstand kan brengen. Audi side assist bewaakt ondertussen de gevaarlijke dode hoek, active lane assist houdt je binnen de rijstroken en de talloze camera's en sensoren aan de voor- en achterzijde van de A6 zijn onderdeel van pre sense. Dit systeem waarschuwt je voor een dreigend ongeval en kan indien noodzakelijk zelfs de auto afremmen. Wie veel in het buitengebied rijdt zal ongetwijfeld profijt hebben van de nachtzichtassistent à € 3.194,- waarbij een infraroodcamera een beeld projecteert tussen de tellers en daarmee fietsers en voetgangers accentueert. Omdat je niet continu naar het instrumentarium wilt kijken zijn de waarschuwingen ervan op het Head-up display (€ 2.203,-) een waardevolle aanvulling. Voor het gewone zicht in het donker is deze A6 bovendien voorzien van volledige LED-koplampen. Ze vertegenwoordigen een waarde van € 2.492,-. Eenmaal veilig op de bestemming aangekomen - wat bijna niet anders kan met al die systemen - zorgt parkeerhulp plus ervoor (€ 720,-) dat ook de stoeprand gesignaleerd wordt en je het € 3.833,- kostende 20 inch lichtmetaal vrij houdt van lelijke krassen of andere beschadigingen.

Het is een indrukwekkende lijst. Een lijst die vooral betrekking heeft op niet direct zichtbare eigenschappen van de Audi A6. Maar wat bepaalt nu het uiterlijk van deze A6? In de basis natuurlijk zijn lijnenspel dat door Audi als een zorgvuldige evolutie op zijn voorganger is ingezet. Zakelijk, clean en een allemansvriend. Maar ook aansprekend en stijlvol. De eerder genoemde wielen van bijna vierduizend euro, de Dakota-lak (€ 1.518,-) en het schitterende eikenhout op het dashboard (€ 1.549,-) zijn er stuk voor stuk verantwoordelijk voor. En ach, dan zijn we zomaar het Pro Line plus pakket waartoe de automatische klimaatregeling, lederen bekleding en het MMI-systeem behoren vergeten. Nog even € 9.350,- extra aftikken. Wie meegerekend heeft komt als het goed is nog ruim vier duizend euro tekort. Ook de kleinste maar oh zo begeerlijke hebbedingetjes wil je immers niet missen!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Review: Audi E-Tron Sportback

Autotests · Audi

review: Audi RS 6 Avant (2020)

Autotests · Audi

Eerste review Audi RS Q3 Sportback

Autotests · Audi
Ontdek meer