Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: BMW 1-serie Coupé – M1, alleen de naam is anders

De BMW 1-serie Coupé - en de 135i Coupé in het bijzonder - is een heerlijke sportieve coupé. Zijn design en karakter doen enigszins denken aan de 2002 tii van weleer.

Dankzij de 306 pk sterke zescilinder weet BMW de 135i Coupé fantastische prestaties mee te geven die de auto het recht zouden geven op een M1-badge. Mede door de groei van de 3-serie ontstond er een aantal jaren geleden ruimte voor een nieuw 'instapmodel' bij BMW. In 2004 presenteerde de Duitse autofabrikant dan ook de 1-serie. Eerst als vijfdeurs en begin 2007 ook als driedeurs. BMW bewees daarmee - net als Audi eerder met de A3 deed - dat er ruimte is voor een premium model in de compacte klasse. We weten allemaal dat dit soort auto's vooral gekocht worden om hun emotionele lading en BMW weet dat als geen ander op een fantastische wijze te bewerkstelligen. In drie jaar tijd wist men maar liefst een half miljoen 1-series te verkopen. En voorlopig is het succes nog steeds niet te stuiten. BMW presenteert dan ook de 1-serie Coupé en 1-serie Cabriolet waarmee het merk het succes nog verder uit wil (en gaat) bouwen.

2002 tii

De introductie van de 1-serie Coupé - en de 135i Coupé in het bijzonder - grijpt BMW aan om terug te blikken naar het verleden. De in 1974 gepresenteerde 2002 tii ziet het merk uit München namelijk als een voorganger voor de 135i Coupé. Zijn lichtvoetige karakter, fantastische prestaties en sportiviteit moeten volgens BMW in alles doen denken aan het model van dertig jaar geleden. Met die auto scoorde BMW vooral in de Verenigde Staten zeer hoge verkoopresultaten. Het is dan ook niet vreemd dat men met de 135i Coupé ook de Amerikaanse markt gaat betreden.

M Sports-pakket standaard op 135i

Zoals gezegd ziet de Beierse autofabrikant de 135i Coupé als een soort moderne opvolger voor de 2002 tii. En dat heeft het model niet alleen te danken aan zijn sportiviteit. Ook zijn design-DNA vertoont enigszins overeenkomsten. Zo is de 1-serie Coupé ook een soort driedeurs sedan in plaats van een rasechte coupé. Om het model anders te positioneren dan de overige 1-serie Coupé-modellen is de auto standaard voorzien van een aangepast M Sports-pakket. Een dynamischere voor- en achterbumper, zwart gekleurde uitlaatpijpen, 18 inch lichtmetaal en een sportief getint interieur benadrukken zijn karakter.

3.0 liter zescilinder met 306 pk

Wie plaats neemt achter het stuurwiel kijkt uit op een typische BMW-cockpit. De afwerking is smetteloos en de sfeer zakelijk, maar sportief. Het lekkere dikke stuurwiel en de prima zittende sportstoelen zijn perfect af te stellen op de bestuurder. Aan ruimte is geen gebrek. Zelfs de beide achterste zitplaatsen bieden voldoende plaats aan personen rond de 1.90 m. De kofferbak meet een inhoud van 370 liter en ook dat is niet behelpen. Zoals we inmiddels bij vele BMW's gewend zijn start de motor met een druk op de knop. De krachtbron die tot leven wordt gewekt is een 306 pk sterke 3.0 liter zescilinder benzinemotor die zijn succes inmiddels bewezen heeft met de onderscheiding 'Engine of the Year'. De zescilinder is voorzien van een grote én een kleine turbo waardoor een turbogat nagenoeg compleet verdwenen is. Bij elk toerental en elk contact met het gaspedaal sprint de auto er dan ook vandoor. Niet zo gek ook wanneer je bedenkt dat het koppel van maar liefst 400 Nm al bij 1.300(!) tpm volledig beschikbaar is. Dat heeft tot gevolg dat er schakellui te rijden valt, maar vooral ook zeer sportief. Want sportiviteit, dat is wat de 1-serie Coupé onderscheidt van elke andere compacte auto. Zijn achterwielaandrijving zorgt voor het nodige spektakel en de besturing is zeer direct.

Comfortabel te rijden

De eerste testkilometers maakten wij op Gotland, een Zweeds eiland in de Oostzee. Aangezien de Zweedse politie er een streng verkeersbeleid op nahoudt was enige voorzichtigheid geboden. De 135i Coupé ontpopte zich dan ook als een comfortabele reisgenoot waarmee ook prima rustig te rijden is. De stoelen bieden voldoende comfort, het onderstel is zeker niet te hard en zelfs in de zesde versnelling is er ruim genoeg trekkracht beschikbaar. Wie echter eenmaal het gaspedaal volledig heeft ingetrapt is compleet verkocht. De zescilinder produceert een heerlijke orenstrelende race sound en continue vraagt om volledig maximaal te mogen gaan. Want een acceleratie van 0-100 km/h in 5,3 seconden werkt verslavend.

Gotland Ring

Gelukkig staat ook de Gotland Ring op het programma. Dit volledig nieuwe circuit biedt alle mogelijkheden om de 135i Coupé volledig te laten gaan. Het regent en het circuit is nat, maar dat drukt de pret alleszins. De eerste paar ronden worden verreden met alle veiligheidssystemen ingeschakeld. Wanneer er ook maar enigszins grip dreigt te worden verloren grijpt de elektronica in. Dat maakt het mogelijk zeer snel, maar wel heel veilig het circuit rond te gaan. Met de knop DTC worden de teugels wat losgelaten en kan een leuke drift en wat wielspin de spanning verhogen. Er is alle mogelijkheid om de 1-serie lekker dwars te gooien, maar dreigt het mis (of te ver) te gaan dan grijpt de elektronica nog steeds in om je op te vangen. Een veilig gevoel, maar de die-hard liefhebber zal dit te braaf vinden. De derde mogelijkheid is dan ook om alle systemen uit te schakelen. Daarmee wordt ook meteen het elektronisch geregelde sperdifferentieel ingeschakeld en kun je volop plezier beleven. De auto valt gemakkelijk te driften en ook onverwachte situaties zijn gemakkelijk op te vangen. Het enorme vermogen en koppel geeft de mogelijkheid om te 'sturen' met je gaspedaal en de remmen zijn absoluut op hun taak berust. Volop rijplezier dus!

Motorengamma en prijzen

Naast de zeer sportieve 135i Coupé levert BMW de 1-serie Coupé ook als 120d (177 pk/350 Nm), 123d (204 pk/400 Nm) en begin 2008 ook als 125i (218 pk). De auto kan geheel naar wens van de koper worden aangekleed met tal van moderne en luxueuze opties. Om de stijl van de 135i te krijgen is een compleet M Sportpakket leverbaar voor de overige modellen. De prijzen beginnen bij € 37.050,- voor de 120d, € 43.350,- voor de 123d en € 51.150,- voor de 135i.

Conclusie

De BMW 135i Coupé is een spirituele opvolger van de 2002 tii uit de jaren '70. Maar feitelijk had de auto een M1-badge ook niet misstaan. De 306 pk sterke zescilinder maakt de 1-serie Coupé tot een heerlijke rij-ijzer dat van geen ophouden weet. De motor blijft doortrekken, de besturing is heerlijk direct en het onderstel biedt maximaal rijplezier. Kortom, met de 135i Coupé heeft BMW de kleinste maar ook één van de lekkerste auto´s die er in dit segment te koop is.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: 5 redenen waarom je 9000 euro méér wilt betalen voor de BMW

Autotests · Vergelijk autotests

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: welke plug-in hybride lease-auto is het zuinigst?

Autotests · Vergelijk autotests

Test - Is de BMW i4 de meest begeerlijke EV van dit moment?

Autotests · BMW
Ontdek meer